Şeful grupului austriac de petrol şi gaze OMV, Alfred Stern, a declarat joi că taxa excepţională planificată de UE ar putea avea un impact uriaş asupra companiilor energetice şi a criticat bazarea propunerii pe profiturile din ultimii trei ani, care nu au fost obţinute în vremuri normale, informează news.ro.
"Vom fi cu ochii pe acest lucru, deoarece poate avea deja un impact masiv", a spus Alfred Stern jurnaliştilor, adăugând că specificul propunerii nu a fost încă stabilit, aşa că este dificil de estimat impactul exact.
Conform planurilor UE anunţate miercuri, profiturile excesive ale companiilor energetice vor fi eliminate şi redistribuite, pentru a uşura povara consumatorilor.
Potrivit proiectului de propunere, companiile energetice ar plăti o taxă de solidaritate de 33% pentru orice profit pentru anul curent care ar fi cu 20% peste media ultimilor trei ani.
Stern a spus că nu are sens să folosim ultimii trei ani pentru medie, deoarece 2019-2021 au fost marcaţi de pandemia de coronavirus, iar preţurile petrolului la acea vreme erau sub 25 de dolari pe baril, iar preţul gazului era sub 10 euro pe megawat oră.
"În această perioadă, au existat multe companii de petrol şi gaze care au avut probleme mari", a adăugat el.
Analiştii în domeniul energiei de la firma de cercetare Redburn au spus că taxa se va aplica probabil doar profiturilor impozabile europene.
"Având în vedere că producţia din amonte în UE este relativ neglijabilă, ne-am aştepta ca aceasta să fie aplicată în principal în aval şi în special în rafinare", au scris aceştia într-o analiză.
Calculele care utilizează procentul din câştigurile din 2022 înainte de dobândă, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) din rafinarea europeană arată că firma portugheză de petrol şi gaze Galp Energia este cea mai expusă la noua taxă, urmată de OMV, potrivit analiştilor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.09.2022, 07:34)
Tare asta !
Dar , trebuie explicata in amanunt . Si pentru asta , dl Stern trebuie sa dea ceva amanunte :
1- care este valoarea Propilenei luata de OMV din Romania , si care este valoarea polipropilenei adusa in Romania ?
2-care este valoarea terenurilor , a obiectivelor fionite ( vezi hoteluri, spital) pe care OMV le-a incasat in primii 10 ani dupa privatizarea Petrom ?
2- Care sunt valorile terenurilor si a obiectivelor preluate de Jean Cristoff?
3-Care sunt sumel;e date de OMV Petrom catre reprezentantii statului in consiliul de supraveghere in Romania ?
4- care este contravaloarea marfurilor aduse din Austria si vandute prin statiiile din Romania?
cat a incasat ca prima de performanta Galbeaza pentru cei 44000 salariati dati afara la Petrom?
etc