ALIN IACOB, AURSF: "Majorarea avansului la ipotecare a fost o mişcare publicitară"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 august 2016

Alin Iacob (Sursa foto: Site-ul AURSF)

Alin Iacob (Sursa foto: Site-ul AURSF)

Majorarea avansului la creditele ipotecare a fost o mişcare publicitară din partea băncilor, consideră Alin Iacob, preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), estimând că în perioada următoare avansurile vor reveni la un nivel echilibrat, care să permită consumatorilor să se împrumute.

Alin Iacob a menţionat, citat de Mediafax: "Majorarea avansului a fost doar o mişcare publicitară, menită să creeze spaimă că nu se vor mai putea împrumuta, şi ea va dura puţin. Băncile trebuie să crediteze şi pentru asta trebuie să ofere produse cu un avans care să poată fi acoperit de clienţi.

În opinia domniei sale, un factor care a dus la majorarea avansului a fost acela că împrumuturile ipotecare acordate de bănci erau aproape exclusiv prin programul Prima Casă, cu avans de 5%.

"Dacă 90% din business merge pe Prima Casă, pe restul de 10% îţi permiţi să vii să alarmezi consumatorii, pentru că nu îţi afectează major afacerea", susţine domnul Iacob.

După ce plafonul pentru Prima Casă a fost epuizat, a devenit clar că avansul la creditele ipotecare trebuie să revină la niveluri suportabile, care pot acomoda cererea cu oferta, consideră Alin Iacob: "Românii au printre cele mai mici salarii din UE, totuşi. A fost o sperietoare mediatică şi acum lucrurile se întorc la normal".

Declaraţiile preşedintelui AURSF vin în contextul în care, săptămâna trecută, două bănci au anunţat că scad avansurile la creditele ipotecare, la scurt timp după ce majoraseră aceste avansuri.

Astfel, la doar câteva luni de când au adoptat măsura de creştere a avansurilor aferente creditelor ipotecare, BCR şi Piraeus Bank s-au răzgândit.

Bancherii au spus, în câteva ocazii, în ultima vreme, că cererile din domeniul creditării sunt foarte puţine şi că instituţiile financiare analizează reducerea avansurilor la împrumuturile cu ipotecă. Se pare că BCR şi Piraeus Bank au luat măsuri pentru îmbunătăţirea creditării, renunţând la strategia aplicată în momentul aprobării Legii dării în plată, care este oarecum de înţeles, dar care în niciun caz nu vine în ajutorul băncilor.

Prima instituţie financiară care a spus că analizează posibilitatea de reducere a avansului la creditele ipotecare a fost BRD Groupe Societe Generale, însă celelalte două bănci, menţionate mai sus, i-au luat-o înainte.

Reprezentanţii BCR au anunţat, zilele trecute, că, în anumite oraşe, banca reduce avansul la creditele ipotecare standard. Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul BCR, avansul va fi de minim 25% pentru imobile situate în Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Constanţa, Craiova, Braşov, Galaţi, Ploieşti, Oradea, Brăila, Arad, Piteşti, Sibiu, Bacău, Târgu Mureş, Baia Mare, Buzău, Botoşani, Satu Mare, Bucureşti. În celelalte zone ale ţării, avansul la creditele ipotecare standard va rămâne de 35%.

Piraeus Bank România a redus avansul la 20% pentru creditele ipotecare în lei şi la 30% pentru cele în euro. Banca majorase, în luna mai, atât avansul aferent împrumuturilor cu ipotecă acordate pentru maxim 15 ani, dar şi cel pentru împrumuturile contractate pentru o perioadă mai mare de 15 ani, la 30% şi, respectiv, 40%. Până atunci, Piraeus dădea credite cu 15% avans.

Aproape jumătate din sistemul bancar românesc a majorat avansurile solicitate pentru acordarea creditelor cu ipotecă. Printre instituţiile bancare ce au adoptat această măsură se numără BRD Groupe Societe Generale, OTP Bank, Banca Transilvania, Piraeus Bank, Banca Comercială Carpatica, Raiffeisen Bank, Alpha Bank, CEC Bank, BCR, ING Bank, Bancpost, Banca Românească, Intesa San Paolo, Garanti Bank, UniCredit Bank, care au crescut avansul la 20% până la 50%, de la caz la caz.

Măsura a fost luată în contextul adoptării Legii dării în plată, care prevede ştergerea unei creanţe odată cu cedarea către bancă a imobilului pus garanţie într-un contract de credit, legea adresându-se persoanelor fizice cu împrumuturi mai mici de 250.000 de euro.

Potrivit şefului AURSF, băncile locale ar trebui să preia modelul din Vest şi să ofere credite cu dobândă fixă pe perioade mai lungi, profitând de nivelul mic al ROBOR. În prezent, sunt puţine oferte de acest tip pe piaţă, marjele medii la creditele ipotecare fiind în jur de 3%, pe un trend de scădere faţă de anul trecut.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Bancile razgandace.

    Rusinica, rusunica, rusinica! 

    Intr-un contract scrie ca " Imprumutantul se obliga sa nu cesioneze drepturile si obligatiile nascute din prezentul Contract, precum si contractul in integralitatea sa."

    E legal ce scrie Raiffaisen ?

    Mie imi miroase a discriminare. 

    1. Mie imi miroase a greseala gramaticala, in contract.

    Mai bine cititi articolul cu o mai mare atentie. Inainte avansul era de 15% iar acum este de 20% sau 25%, insa in cazul BRD asta doar in unele orase. In celelalte este mai mare de 25%. Deci doar titlul articolului este mincinos, fiindca bancile au redus avansul cerut, insa nu la cat era inainte. Iar un avans mai mare inseamna ceva mai rau pentru cei care vor sa se imprumute.

    Eu cred ca marirea avansului este un lucru bun, si ar fi fost bine ca si inainte de legea darii in plata sa fi fost la fel. Singura problema a legii DIP este acela ca este neconstitutionala si ca incalca o intelegere facuta intre doua persoane, ceea ce creaza un precedent urat si arata cat de instabil este sistemul financiar. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb