Alro continuă reducerea costurilor de producţie

V.B.
Companii #Bunuri Industriale / 19 mai 2014

Alro Slatina (simbol: ALR), unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, continuă strategia de creştere a eficienţei energetice, prin testarea unor noi tehnologii în sectorul de electroliză, ce ar putea scădea consumul de energie cu minimum 100 kWh/tona de aluminium electrolitic, potrivit unui comunicat remis astăzi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Gheorghe Dobra, Directorul General al companiei, a declarat: "Alro s-a axat, permanent, pe creşterea eficienţei energetice, care să ne permită să atenuăm efectele costurilor foarte mari cu energia electrică, generate, în principal, de schema de suprataxare. Pe lângă investiţiile semnificative în echipamente, rezultatele înregistrate de noi în acest domeniu se datorează şi echipei puternice de Cercetare şi Dezvoltare. Noua tehnologie de obţinere a aluminiului electrolitic ar putea scădea semnificativ consumul de energie electrică la cuvele de electroliză, cu impact pozitiv asupra costurilor finale".

Echipa de Cercetare şi Dezvoltare din Alro a lucrat la îmbunătăţirea tehnologiei de obţinere a aluminiului prin utilizarea, în cuva de electroliză a aluminei, a unui nou tip de catod: "catodul profilat".

Compania a pus în funcţiune, pentru testare la nivel industrial, o cuvă care utilizează noul tip de design catodic. Alro Slatina vizează, astfel, reducerea consumului specific de energie electrică, precum şi cresterea duratei de viaţă a cuvei propriu-zise. În acest fel, impactul prognozat este de reducere a costurilor totale de producţie.

Odată ce va face parte din procesul curent de producţie, această tehnologie ar putea reduce consumul specific de energie electrică pe tona de aluminiu electrolitic cu minimum 100 kWh. În plus, se urmăreşte scăderea stocului interfazic de aluminiu lichid cu minim 10%, reprezentând o reducere a costurilor de finanţare, precum şi diminuarea costurilor cu reparaţiile pe tona de aluminiu electrolitic, transmit reprezentanţii întreprinderii.

În ultimii zece ani, ca urmare a programelor de investiţii în eficienţa energetică, Alro a reuşit să diminueze consumul de electricitate pe tona de aluminiu cu peste 75%, pentru produsele procesate, în timp ce consumul de gaz s-a redus cu peste 90%, în perioada respectivă. Consumul direct de electricitate pentru întregul proces de producţie a aluminiului a fost mai mic cu 10%, în 2012, comparativ cu 2003, iar cel de gaz, cu circa 30% mai redus, se mai arată în comunicat.

Alro este o subsidiară a Vimetco (grup controlat de omul de afaceri rus Vitali Maşiţki), companie globală de aluminiu primar şi procesat, integrată pe verticală. Alro este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, având o capacitate de producţie instalată de 265.000 tpa. Principalele pieţe de desfacere pentru produsele Alro sunt Uniunea Europeană (Ungaria, Polonia, Grecia, Germania şi România). Compania are exporturi în SUA şi Asia.

Alro a înregistrat, în primul trimestru din 2014 (T1 2014), o pierdere netă ajustată de 51 de milioane de lei, comparativ cu o pierdere netă ajustată de 27 de milioane de lei, în T1 2013, în conformitate cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS), potrivit unui comunicat al companiei.

Rezultatul net ajustat este rezultatul net al companiei minus deprecierea activelor fixe, plus/minus pierderile/câştigurile din instrumente financiare derivate care nu se califică pentru contabilitatea de acoperire, plus/minus impozitul pe profit amânat.

Pierderea netă pentru primul trimestru din 2014 a fost de 144 milioane de lei, faţă de un profit net de 11 milioane de lei, în T1 2013, mai arată compania. Cifra de afaceri pentru această perioadă a fost de 496 milioane de lei, comparativ cu 507 milioane de lei, în T1 2013.

Producţia de aluminiu procesat a crescut la 20.100 de tone, în primele trei luni din 2014, de la 18.800 de tone, în T1 2013. În martie 2014, compania a înregistrat o producţie record de 7.500 de tone de aluminiu procesat, cel mai înalt nivel raportat până în prezent, precizează reprezentanţii societăţii.

Producţia totală de aluminiu primar a fost de 62.500 de tone, nivel similar cu cel înregistrat în T1 2013, de 62.400 de tone.

Cu toate acestea, preţul mediu al aluminiului pe Bursa Metalelor de la Londra (LME), care a scăzut la 1.708 dolari/ tonă în T1 2014, de la 2.003 dolari/ tonă în T1 2013, a anulat impactul pozitiv generat de creşterea vânzărilor raportate de companie pentru primul trimestru al acestui an, arată reprezentanţii companiei.

În plus, costurile companiei au continuat să crească în T1 2014, fiind cu 31 de milioane de lei mai mari faţă de T1 2013, în principal din cauza creşterii cheltuielilor cu materii prime, dar şi a schemei de supracompensare din sectorul energiei regenerabile, potrivit raportului citat.

Alro a anunţat în luna martie că va elabora un plan pentru închiderea unei părţi importante a capacităţilor-cheie pentru producerea aluminiului primar, în vederea reducerii drastice a consumului de energie, decizie care ar putea avea ca efect scăderea semnificativă a numărului de angajaţi.

Acţiunile ALR au încheiat şedinţa de tranzacţionare de vineri pe BVB în scădere cu 3,85%, la preţul de 1,2 lei/unitate. La acest nivel, capitalizarea societăţii este de 856.534.962 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb