"Alro" vrea să îşi construiască o termocentrală la Tulcea

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 martie 2011

Gheorghe Dobra

Gheorghe Dobra

Gheorghe Dobra, director general: "Vrem să ne creştem producţia la Alro, însă asta depinde şi de câtă energie vom putea cumpăra"

"Alro" Slatina, cel mai mare consumator autohton de energie electrică, plănuieşte să îşi construiască o termocentrală pe gaze la Tulcea, de 420 de megawaţi, în condiţiile în care societatea consumă, în prezent, circa 360 de megawaţi, a declarat, ieri, Gheorghe Dobra, directorul general al "Alro", în cadrul unei conferinţe. "Alro" încearcă asfel să îşi reducă din dependenţa faţă de producătorii autohtoni de energie, mai ales în contextul în care contractul cu Hidroelectrica, prelungit anul trecut, expiră în 2018, iar construcţia unei termocentrale poate să dureze patru-cinci ani. Investiţia în centrala de la Tulcea este estimată la circa 500 de milioane de dolari.

"În prezent, lucrăm la caietul de sarcini al termocentralei, am început demersurile pentru construcţia ei încă dinaintea crizei, am făcut un studiu de fezabilitate, putem spune că este un proiect destul de avansat. O astfel de construcţie poate dura şi câţiva ani, posibil până când expiră contractul cu Hidroelectrica. Oricum, nu cred că vom începe construcţia anul acesta", a spus, ieri, Gheorghe Dobra.

În aprilie, 2010, "Alro" a încheiat cu "Hidroelectrica" un act adiţional de prelungire, până în 2018, a contractului de furnizare a 3 TWh energie electrică. Reprezentanţii "Alro" au precizat atunci că 75% din necesarul de energie al "Alro" este acoperit de contractul cu "Hidroelectrica", restul de energie electrică fiind achiziţionat de pe OPCOM, operatorul pieţei de energie din ţara noastră. Preţul la care "Alro" cumpără energie este dat de o formulă de calcul care ia în considerare şi preţul aluminiului la Bursa Metalelor de la Londra.

Gheorghe Dobra a explicat, ieri, că îi este dificil să apeleze la piaţa autohtonă de energie, dat fiind că perioada maximă de valabilitate a unui contract de achiziţie a energiei de pe OPCOM este de un an de zile, după care trebuie să renegocieze, situaţie care îi afectează posibilitatea să îşi facă planuri pe termen lung. Directorul general al "Alro" a mai spus, ieri, că societatea intenţionează să îşi crească producţia cu 20%, însă depinde foarte mult de câtă energie electrică va reuşi să facă rost.

"Dacă aş avea energie necesară, aş putea creşte producţia şi în două luni. Este dificil să cumperi energie electrică de pe OPCOM, cu contracte valabile doar un an de zile. O variantă ar fi să mărim volumul de energie electrică prevăzut în contractele actuale. Toţi producătorii de aluminiu din Uniunea Europeană au mărit contractele de energie electrică", a precizat Gheorghe Dobra.

Anul trecut, producţia totală a "Alro" a crescut cu aproximativ 40.000 de tone, în comparaţie cu 2009, peste 70% din producţie fiind destinată exportului, au menţionat, ieri, reprezentanţii companiei.

Şi acţionarul majoritar al "Alro", grupul olandez "Vimetco", anunţase, în urmă cu circa trei ani, că va construi împreună cu "InterAgro", a lui Ioan Niculae, o centrală electrică la Turnu Măgurele, cu o capacitate de producţie de minim 1.000 de MW, însă, în ultima vreme, nu a mai apărut nicio ştire privind planurile celor două companii. Gheorghe Dobra nu a dorit să comenteze, ieri, ce se întâmplă cu centrala de la Turnu Măgurele, precizând că nu este la curent cu toate operaţiunile acţionarului majoritar.

Anul trecut, "Alro" a înregistrat un profit net de 160 de milioane de lei, comparativ cu 78 de milioane de lei, cât a avut în 2009, beneficiind de creşterea preţului la aluminiu, care a urcat, anul trecut la 2.450 dolari/ tonă, în comparaţie cu maximul de 2.200 de dolari/tonă, atins în 2009. În prezent, preţului aluminiului la Bursa Metalelor de la Londra a depăşit 2.500 de dolari/tona.

Gheorghe Dobra susţine că, în ciuda aprecierii cotaţiei aluminiului, presiunea costurilor de producţie este, în continuare, mare.

"Alum" Tulcea urmează să primească acţiunile la mina din Sierra Leone de la "Vimetco"

Gheorghe Dobra a mai spus, ieri, că "Alum" Tulcea (simbol BBGA pe Rasdaq), controlată în proporţie de 99,37% de "Alro" Slatina, urmează să primească acţiunile la mina de bauxită din Sierra Leone, de la "Vimetco", în condiţiile în care a preluat, de ceva timp, managementul minei. În prezent, bauxita de la mina din Sierra Leone este exportată în România, asigurând consumul integral al "Alum" Tulcea, care, la rândul lui, asigură o parte din consumul "Alro". Pentru anul acesta, Gheorghe Dobra a precizat că sunt programate inves-tiţii de câteva milioane de dolari la "Alum" Tulcea, astfel încât să poată să asigure integral consumul "Alro".

"Pe 15 noiembrie a avut loc preluarea oficială a minei din Sierra Leone. Managementul minei este româ-nesc şi local. Am luat oameni de la minele de bauxită şi cupru din Tulcea şi i-am angajat în conducerea minei din Sierra Leone, acolo lucrea-ză circa 13-14 români. Acţiunile la mină urmează să fie transferate către Alum Tulcea".

Directorul general al "Alro" spune că, anul trecut, mina din Sierra Leone nu a fost profitabilă, în condiţiile în care aceasta a fost o perioadă de tranziţie până la aducerea unui management nou şi efectuarea de investiţii. Afacerile la mina din Sierra Leone se ridică la aproximativ 40 de milioane de dolari. Mina produce 1,8 milioane de tone de bauxită pe an şi are circa 400 de angajaţi, potrivit conducerii "Alro".

"Alum" Tulcea are o capitalizare bursieră de 236,69 milioane de lei, potrivit preţului de 3 lei/acţiune înregistrat în şedinţa bursieră din 21 februarie, data cea mai recentă la care au fost încheiate tranzacţii cu aceste titluri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb