Am cumpărat gaze de la ruşi de opt ori mai mult

A.S.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 12 ianuarie 2017

Am cumpărat gaze de la ruşi de opt ori mai mult

Cantitatea de gaze cumpărată de România a fost destul de redusă, comparativ cu alte ţări

Gazele ruseşti au avut, în noiembrie 2016, o pondere de 25% pe piaţa internă, faţă de 5% în ianuarie

Ţara noastră a achiziţionat, anul trecut, de la Gazprom o cantitate de 1,48 miliarde metri cubi de gaze naturale, în creştere cu 740% comparativ cu 2015, a anunţat, ieri, grupul rus Gazprom într-un comunicat de presă, informează Itar Tass.

Potrivit Gazprom, cantitatea de gaze cumpărată de România a fost destul de redusă, comparativ cu alte ţări. Astfel, volumul de gaze naturale achiziţionat de la Gazprom a crescut cu 1,1% în Italia, până la 24,7 miliarde metri cubi, cu 2,1% în Bulgaria, până la 3,18 miliarde metri cubi, cu 35% în Grecia, până la 2,68 miliarde metri cubi, cu 4,3% în Serbia, până la 1,75 miliarde metri cubi, cu 54,8% în Croaţia, până la 0,76 miliarde metri cubi, şi cu 56,5% în Macedonia, până la 0,21 miliarde metri cubi.

Unii analişti spun că o explicaţie ar fi faptul că, în 2015, importurile de gaze ale ţării noastre au fost extrem de reduse, astfel că o creştere cu 740% , la 1,48 miliarde de metri cubi de gaze nu este alarmantă. În 2015, importurile de gaze din Rusia, prin intermediari, au fost de numai 2,4% din consum.

Companiile ruseşti au ajuns în noiembrie 2016 la o cotă de 25% din piaţa de gaze a României, faţă de doar 5% în ianuarie, din cauza preţului scăzut la care sunt importate gazele ruseşti, comparativ cu gazele interne, ne-au confirmat în decembrie reprezentanţii Romgaz. Gazele interne au preţuri ridicate din cauza supraimpozitării, a impozitului asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale, dat prin OUG 7 din 2013, emisă în timpul guvernării Ponta.

Surse din piaţă susţineau, anul trecut, că firmele Romgaz şi Petrom au solicitat modificarea acestei ordonanţe, din cauza scăderii preţurilor internaţionale la gaze care au coborât sub pragul minim de 72 lei/MWh, stabilit în 2013 ca reper în calcularea impozitului de OUG 7/2013.

Ministerul Finanţelor a decis, însă, să nu modifice această ordonanţă, iar în schimb a propus menţinerea redevenţelor şi deductibilităţi pentru offshore. În noiembrie, ministrul de finanţe Anca Dragu declara: "Proiectul este finalizat la MFP. Am avut discuţii tehnice pe acest proiect, am colaborat şi cu experţii departamentului fiscal de la FMI. Acest an, 2016, este un an în care activitatea autorităţilor şi a Parlamentului a fost mai scurtă, ne-a lăsat mai puţin timp la dispoziţie pentru finalizarea acestui proiect, dar noul Guvern, noul Parlament vor putea prelua un proiect, din punctul nostru de vedere, finalizat".

Potrivit Gazprom, consumul de gaze naturale ruseşti în rândul potenţialilor utilizatori ai gazoductului Turkish Stream a crescut în 2016. "Creşterea cererii de gaze naturale ruseşti în Europa de Sud-Est, regiune ţintă a Turkish Stream, arată în mod clar că acest proiect este bine fundamentat şi vine la momentul oportun pentru a acoperi necesarul de energie al acestor ţări".

La data de 10 octombrie, Rusia şi Turcia au semnat un acord interguvernamental pentru construcţia gazoductului Turkish Stream, acest document fiind ratificat de Parlamentul turc pe 2 decembrie. Acordul prevede amplasarea a două conducte pe fundul Mării Negre, fiecare cu o capacitate anuală de transport de 15,75 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Turkish Stream face parte din planurile Rusiei de a ocoli Ucraina, principala conductă de tranzit pentru livrările de gaze naturale ruseşti destinate Europei. Mai multe dispute între Kiev şi Moscova au condus la suspendarea livrărilor de gaze naturale ruseşti destinate Europei prin Ucraina.

În luna decembrie 2016, directorul general al grupului rus "Gazprom", Alexey Miller, spunea că preţul mediu pentru gazele naturale livrate Europei va fi, cel mai probabil, mai mare în primul trimestru din 2017 decât în ultimul trimestru din 2016, transmitea Itar Tass. Preţul gazelor a crescut pe piaţa spot în relaţie cu preţul petrolului şi există o tendinţă de creştere pentru acesta din urmă, a estimat Alexey Miller, potrivit Agerpres.

Şeful "Gazprom" a mai spus că grupul rus are dreptul de a limita livrările dacă Ucraina va începe să ia, ilegal, o parte din gazele naturale care tranzitează Ucraina.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Optiunea de cumparare de gaze rusesti acum este foarte buna, avand in vedere pretul, semificativ diminuat!!!!Cele din productia nationala, trebuie conservate!!

    1. Stai calm că nu au reprezentat decât 25%. Gazele românești tot le consumăm și ne vor ajunge doar vreo 10 ani. După aceea tot la ruși ne vom duce.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb