Un accident la centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie ocupată de Rusia ar fi mult mai grav decât dezastrele de la Cernobîl sau Fukushima, a declarat astăzi ambasadorul ucrainean la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), în timp ce Moscova şi Kievul se acuză reciproc de atacuri de artilerie asupra centralei şi ambele susţin că cer misiuni internaţionale acolo, relatează agenţiile DPA şi EFE, potrivit Agerpres.
''Ceea ce se va întâmpla pe o rază de 40 sau 50 de kilometri în jurul centralei categoric nu ar fi comparabil cu Cernobîl sau Fukushima'', afirmă Evgheni Zimbaliuk, ambasadorul Ucrainei pe lângă AIEA.
''Terorismul nuclear al Rusiei necesită un răspuns puternic din partea comunităţii internaţionale'', întrucât un accident nuclear la Zaporojie ar avea ''consecinţe uriaşe nu doar pentru Ucraina - probabil toată Ucraina va fi contaminată -, ci şi pentru întreaga Europă'', a mai spus diplomatul ucrainean.
Totuşi, experţi în domeniu afirmă că, în comparaţie cu centralele Cernobîl sau Fukushima, cea de la Zaporojie este mai bine protejată datorită unui circuit de răcire separat şi a unui înveliş special de protecţie, deşi probabil că nu ar rezista în cazul unui atac militar ţintit.
Potrivit ambasadorului ucrainean la AIEA, atacurile recente din 5 şi 6 august au distrus mai mulţi senzori de monitorizare a radiaţiilor, astfel că acum nu mai poate fi măsurat nivelul de radiaţii pe toată suprafaţa centralei.
Acelaşi ambasador a mai spus că ţara sa a cerut trimiterea la faţa locului a unei misiuni de monitorizare a AIEA, împreună cu o misiune de observatori militari internaţionali.
Moscova a transmis la rândul ei că este pregătită să faciliteze deplasarea unei misiuni a AIEA la faţa locului şi a acuzat Ucraina că blochează trimiterea unei astfel de misiuni şi că încearcă ''să ia Europa ostatică'' prin bombardarea centralei, potrivit purtătoarei de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.
''Ţintind cu piesele de artilerie reactoarele în funcţiune şi depozitele de combustibil nuclear folosit, ucrainenii se ţintesc singuri'', a mai spus reprezentanta Moscovei, care a avertizat că ''în fiecare zi situaţia devine mai periculoasă''.
În plus, ''liderii ONU şi ai AIEA, din nou şi din nou, nu îndrăznesc să menţioneze direct sursa ameninţării. Ei îşi demonstrează lipsa voinţei de a arăta cu degetul spre Kiev'', a adăugat Zaharova, care a asigurat că Moscova informează periodic AIEA asupra situaţiei de la centrala nucleară de la Zaporojie.
Centrala se află sub controlul trupelor ruse încă de la începutul agresiunii militare asupra Ucrainei, dar personalul centralei este ucrainean. Mai multe instalaţii ale sale au fost lovite în ultimele zile de obuze sau de rachete despre care nu este clar de unde provin.
Pe de altă parte, trupele ruse au lansat asupra celor ucrainene salve de artilerie de la adăpostul acestei centrale, mizând pe faptul că armata ucraineană nu ar îndrăzni să atace acel perimetru.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.08.2022, 22:48)
Poate ar fi atunci cazul ca ucrainienii să nu mai bombardeze centrala nucleară de la Zaporojie.
Rușii au ocupat-o așa că e cert că nu rușii o bombardează ci ucrainienii ...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.08.2022, 06:29)
Moscova pare intotdeauna foarte deschisa controalelor organismelor internationale doar ca declaratiile lor nu se materializeaza decat foarte rar, foarte tarziu si cel mult patial. Ce au de ascuns la centrala de la Zaporojie? Armamentul pitit intre instalatiile nucleare? Minarea centralei?