ANA BIRCHALL: "Obiectivul nostru este să încheiem MCV-ul"

Ziarul BURSA #Politică / 26 ianuarie 2017

Obiectivul Guvernului este să încheie Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), pentru a plasa România, în mod corect, în rândul tuturor celorlalte state membre, a declarat, miercuri, Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall.

Potrivit ministrului, vor fi implementate în continuare recomandările care acoperă acţiuni care sunt deja în curs de operaţionalizare: "Vom continua să implementăm (...) recomandările care acoperă acţiuni şi care sunt deja în curs de operaţionalizare sau cele care au o perspectivă temporală intrinsecă şi mă refer aici, de exemplu, la implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie 2016 - 2020. Contând în permanenţă pe sprijinul Comisiei în atingerea obiectivului de finalizare a MCV, vom continua să pledăm pentru ca raportarea să se facă pe baza obiectivelor iniţiale ale MCV-ului, stabilite prin decizia Comisiei din decembrie 2006".

Domnia sa a mai spus că Raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare este unul pozitiv şi arată progresele majore ale României: "Este al patrulea raport pozitiv consecutiv prin care se califică progresele României (...) ca fiind majore, demonstrând şi certificând astfel menţinerea parcursului sustenabil în ceea ce priveşte atingerea (...) obiectivelor acestui mecanism. Raportul este unul bun, confirmând existenţa unui incontestabil parcurs pozitiv al evaluărilor sistemului judiciar român".

Potrivit ministrului, elementul- cheie al raportului constă în faptul că, dincolo de aprecieri, CE indică o perspectivă clară de finalizare a acestui mecanism: "Sunt menţionate încă din primele paragrafe ale documentului aspectele ce ţin de sustenabilitatea procesului de reformă şi consolidarea sistemului judiciar, însă elementul cheie al raportului constă în aceea că, dincolo de aprecierile pozitive, Comisia indică o perspectivă clară de finalizare a acestui mecanism prin intermediul continuării şi consolidării accelerate a reformelor formulând, în acest sens, 12 recomandări. Se introduce conceptul de finalizare a fiecărei condiţionalităţi în parte prin îndeplinirea celor 12 recomandări. Închiderea tuturor condiţionalităţilor va duce la finalizarea acestui mecanism. De asemenea, Comisia Europeană menţionează perspectiva unei evaluări anticipate în 2017 pentru finalul anului curent".

Aceasta a precizat că se va lucra în continuare pentru a fi limitat "caracterul general" al unora dintre recomandările CE.

Birchall: "Salutăm mesajul explicit al CE cu privire la distincţia clară între MCV şi Schengen"

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a salutat, ieri, "mesajul explicit" transmis de către raportul Comisiei Europene cu privire la "distincţia clară" între Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi procesul de aderare la Schengen.

"Apreciem în mod deosebit că, în acest raport, pentru prima dată, se menţionează explicit natura distinctă a MCV-ului şi necesitatea de a evita orice corelări cu deciziile din cadrul altor politici ale Uniunii Europene, cum ar fi, de exemplu, aderarea la Spaţiul Schengen sau fondurile structurale. Autorităţile române au subliniat (...) în mod repetat acest lucru de-a lungul anilor, însă, din păcate, operarea unei astfel de legături a continuat să blocheze în plan european decizii fundamentale pentru România. Aşadar, salutăm mesajul explicit transmis de acest raport cu privire la distincţia clară între MCV şi procesul de aderare la Schengen pentru a elimina orice posibilă ambiguitate privind menţinerea unei interdependenţe între cele două procese", a declarat Birchall, într-un briefing de presă, la Palatul Victoria.

Ministrul şi-a exprimat regretul că o astfel de decizie nu a fost luată de către Comisia Europeană "mult mai devreme", întrucât, a adăugat Ana Birchall, putea fi astfel evitată "întârzierea atingerii acestui obiectiv atât de important pentru România".

Nicuşor Dan: "MCV este o oglindă pe care partenerii noştri occidentali ne-au pus-o pe procesul de justiţie"

Preşedintele USR, Nicuşor Dan, a declarat, ieri, că raportul MCV este "o oglindă" pe care partenerii occidentali au pus-o "pe procesul de justiţie" din România, iar aceştia consideră că Justiţia şi instituţiile nu funcţionează la parametri optimi.

"Progresele lente, dar temeinice, pe care Justiţia din România le-a făcut în ultimii ani se datorează acestui MCV. MCV este o oglindă pe care partenerii noştri occidentali ne-au pus-o pe procesul de justiţie extins la funcţionarea instituţiilor şi, aşa cum chiar domniile lor apreciază că justiţia nu funcţionează la parametri optimi, că instituţiile nu funcţionează la parametri optimi, avem nevoie de un raport exterior care să ne spună pe unde suntem", a afirmat Nicuşor Dan.

El a apreciat drept "o declaraţie total nefericită" afirmaţia preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, potrivit căreia România ar trebui sa înainteze Comisiei Europene un punct de vedere prin care să afirme că nu mai doreşte să coopereze în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

"Nu ştiu dacă este în competenţa domniei sale ca preşedinte al Senatului să facă acest demers, mai degrabă aş spune că nu", a adăugat Nicuşor Dan, citat de Agerpres.

Întrebat în legătură cu recomandările făcute în raportul MCV pentru parlamentari, acesta a apreciat că sunt "nişte propuneri corecte". "Dar chestiunea fundamentală este dacă partenerii puterii acţionează cu bună credinţă sau nu. În momentul de faţă puterea acţionează cu rea-credinţă", a adăugat Dan.

Nicuşor Dan a spus că raportul MCV nu menţionează cele două proiecte de ordonanţă privind graţierea şi modificarea Codului penal, deoarece nu a existat timpul fizic necesar. "Ele vor fi incluse în raportul de la sfârşitul lui 2017 şi dacă Guvernul continuă să meargă cu ele foarte probabil raportul de la sfârşitul lui 2017 va constata regresul procesului de justiţie în România", a adăugat Nicuşor Dan.

Raluca Turcan: "Raportul MCV arată că trebuie luptat în continuare"

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a subliniat, ieri, că Raportul MCV pentru România prezentat de Comisia Europeană arată progrese substanţiale, dar şi faptul că "trebuie luptat în continuare pentru a feri Justiţia de presiunile politice ale PSD şi ALDE".

"Planul coaliţiei PSD - ALDE de a-i face scăpaţi pe protejaţii politici face un rău uriaş României, pentru că transmite mesajul că progresele înregistrate de ţara noastră nu sunt ireversibile. Tocmai această atitudine a PSD - ALDE ţine România într-o monitorizare care ne stigmatizează ca ţară. Dacă PSD şi ALDE s-ar abţine de la subminarea Justiţiei, mecanismul ar fi probabil ridicat mult mai repede. Progresele remarcate de raportul Comisiei Europene sunt substanţiale, dar cum facem un pas înainte, cum PSD şi ALDE vor să tragă România doi paşi înapoi", susţine Raluca Turcan, într-un comunicat de presă.

Macovei: "Raportul CE conţine un avertisment - orice modificare în sensul slăbirii luptei anticorupţie va duce la o reevaluare a progreselor"

Europarlamentarul Monica Macovei este de părere că din raportul MCV prezentat ieri de Comisia Europeană reiese "un avertisment clar" că orice modificare a legislaţiei anticorupţie în sensul slăbirii luptei împotriva corupţiei va duce la o reevaluare a progreselor României de până acum.

Domnia sa a spus: "Raportul MCV se referă explicit la modificări legislative «menite în mod clar să slăbească sau să reducă domeniul de aplicare al infracţiunii de corupţie». Aici intră, de exemplu, modificarea definiţiei abuzului în serviciu şi a conflictului de interese, reducerea pedepselor pentru abuz în serviciu sau limitarea formulării unui denunţ la doar şase luni de la producerea faptei. Adică, ceea ce intenţionează să facă PSD prin Ordonanţa de urgenţă de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală".

Europarlamentarul spune şi că "dublul discurs al condamnatului Dragnea, care spune că susţine lupta împotriva corupţiei şi că vrea ridicarea cât mai repede a MCV, dar acţionează împotriva Justiţiei şi anticorupţiei, este sancţionat prin raportul MCV de astăzi (n.r. ieri)".

Monica Macovei menţionează că evaluarea CE privind MCV în România se referă şi "la atacurile împotriva magistraţilor şi a sistemului judiciar date de mass-media şi politicieni": "Mai direct spus: prezenţa reprezentanţilor grupului infracţional organizat PSD şi a celor din anexa sa, ALDE, la posturile unor infractori, condamnaţi penal sau anchetaţi şi campaniile de denigrare cu destinaţie împotriva unor judecători şi procurori lansate de aceştia".

Eurodeputatul punctează faptul că raportul MCV atrage atenţia că "imunitatea nu trebuie folosită pentru a se evita cercetarea şi urmărirea penală a infracţiunilor de corupţie şi recomandă Parlamentului adoptarea unor criterii obiective pentru luarea şi motivarea deciziilor de ridicare a imunităţii": "Raportul MCV, publicat în contextul asaltului împotriva Justiţiei şi anticorupţiei pus la cale de Guvernul controlat de condamnatul Dragnea, inclusiv prin cele două Ordonanţe de Urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor, arată cât de necesar este acest mecanism pentru România. Numai şi pentru faptul că orice acţiune a lui Dragnea este văzută şi consemnată ca atare".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb