ANAF poate executa silit datornicii care au prejudiciat fondurile europene

R.P.
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 25 ianuarie 2007

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va avea competenţa exclusivă de a efectua procedurile de executare silită în cazul prejudiciilor aduse fondurilor comunitare, potrivit unui proiect de ordonanţă pentru modificarea şi completarea OG nr. 79 din 28 august 2003, privind controlul şi recuperarea fondurilor comunitare, precum şi a fondurilor de cofinanţare aferente utilizate necorespunzător, aflat în dezbatere publică pe pagina de Internet a Ministerului Finanţelor. Proiectul de act normativ urmăreşte extinderea domeniului de aplicare asupra tuturor fondurilor nerambursabile acordate României de Uniunea Europeană, dar şi asimilarea debitelor comunitare cu datoriile fiscale naţionale. De asemenea, prin proiectul menţionat se are în vedere consolidarea atribuţiilor autorităţilor cu competenţe în gestionarea fondurilor comunitare.

Conform notei de fundamentare, sistemul actual corespunde parţial noilor cerinţe, în sensul că este aplicabil numai fondurilor de preaderare PHARE, ISPA şi SAPARD, dar nu şi celor comunitare post-aderare de care beneficiază România începând cu data de 1 ianuarie 2007.

De asemenea, potrivit notei de fundamentare, au fost întâmpinate probleme în aplicarea reglementărilor în vigoare, din cauza inexistenţei structurilor specializate la nivelul agenţiilor de implementare a programelor Phare, ISPA şi SAPARD, care să aibă atribuţii în constatarea sumelor de recuperat la bugetul Uniunii Europene şi a bugetelor din care provine cofinanţarea aferentă, plătite necuvenit ca urmare a unei nereguli şi/sau fraude.

Sistemul actual nu reglementează cazurile programelor Phare anterioare programului Phare 1998 şi în legătură cu care Comisia Europeană a emis note de debit României. Documentul de strategie relevant care stă la baza elaborării proiectului de act normativ este Strategia Naţională de Luptă Antifraudă pentru protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene în România, aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 793/2005, modificată prin Hotărârea de Guvern nr. 1211/2006.

Punerea în aplicare a proiectului se va realiza parţial prin structurile deja existente, fiind necesară, în acelaşi timp, înfiinţarea în cadrul Ministerului Finanţelor Publice a unei noi direcţii de specialitate, care va avea competenţe de a constata creanţele bugetare rezultate din nereguli şi/sau fraudă. De asemenea, pentru implementarea acestui act normativ, autorităţile cu competenţe în gestionarea fondurilor comunitare vor trebui să-şi înfiinţeze compartimente de spe­cialitate, acolo unde e cazul, prin care vor constata creanţele rezultate din nereguli şi/sau fraudă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb