ANAF va înfiinţa, până la finele anului, o structură specializată pentru impozitarea persoanelor fizice cu venituri foarte mari, încercând să evite riscurile de neconformare, în condiţiile în care cei mai bogaţi români datorează o cincime din impozitul pe venit la nivel naţional stabilit anual.
"În cadrul ANAF va fi înfiinţată o structură specializată în impozitarea persoanelor fizice cu venituri foarte mari, având în vedere necesitatea ges-tionării riscurilor care ţin de neconformarea persoanelor fizice cu venituri foarte mari, dar şi asigurarea unor servicii de asistenţă şi a unui dialog bazat pe transparenţă în relaţia cu aceşti contribuabili", se arată în raportul semestrial al ANAF, la capitolul "Angajamente pentru semestrul doi 2010", potrivit Mediafax.
Raportul menţionează că în SUA de la primii 1% dintre contribuabilii persoane fizice cu cele mai mari venituri se colectează anual aproximativ 40% din totalul impozitului pe venit la nivel federal.
În România, primii 1% dintre persoanele fizice plătitoare de impozit pe venit datorau aproximativ 20% din totalul impozitului pe venit stabilit la nivel naţional, se arată în raport.
• ANAF a aprobat în primul semestru amânarea plăţii unor datorii de 2,4 miliarde lei, pentru 7.100 firme
ANAF a aprobat în primul semes-tru amânări la plată pentru 7.109 de firme, restanţele înregistrate de către aceşti contribuabili totalizând 2,38 miliarde de lei, potrivit raportului semestrial al instituţiei.
Anul trecut, Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă care dă posibilitatea firmelor să amâne achitarea datoriilor ca urmare a efectelor crizei financiare internaţionale.
Potrivit ordonanţei, aprobată în noiembrie de Parlament, firmele pot amâna cu până la şase luni plata datoriilor pentru restanţele acumulate.
Pentru a beneficia de amânare, firmele sunt obligate să prezinte o garanţie de 20% din obligaţii pentru scutiri de până la 3 luni şi de 40% din datorii pentru pentru a beneficia de facilitate între 3 şi 6 luni.