ANALIŞTII: "Creşterea dobânzii cheie nu pune, deocamdată, presiune pe piaţa noastră de capital"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 octombrie 2021

"Creşterea dobânzii cheie nu pune, deocamdată, presiune pe piaţa noastră de capital"

Dragoş Mesaroş, Goldring: "Dacă dobânda ar ajunge la 3-3,5%, cred că piaţa ar fi afectată" Aurelian Dochia: "Perspectiva creşterii cu 0,5% a dobânzii de politică monetară nu este un şoc atât de mare astfel încât să ameninţe mersul economiei"

Perspectiva ca Banca Naţională a României (BNR) să crească dobânda de politică monetară nu este de natură să pună presiune, deocamdată, pe preţurile acţiunilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), sunt de părere specialiştii consultaţi de ziarul BURSA.

Banca centrală a ridicat, recent, rata cheie de dobândă cu 25 de puncte de bază la 1,5%, dar rata anuală a inflaţiei a urcat la 6,3% în luna septembrie, ceea ce creeză premise pentru noi creşteri.

Analiştii de la BCR consideră că este posibil ca banca naţională să opereze o majorare de 50 de puncte de bază a dobânzii-cheie la şedinţa de politică monetară din noiembrie, ceea ce va duce rata la 2%.

Dragoş Mesaroş: "La finalul acestei luni, emitenţii încep să îşi publice rezultatele financiare pentru trimestrul al treilea, care, din punctul meu de vedere, vor fi foarte bune"

Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul casei de brokeraj Goldring, afirmă că, teoretic, creşterea dobânzilor ar trebui să ducă la scăderea pieţelor de capital, dar în momentul de faţă ne aflăm în faţa unui context general mult mai complicat.

Brokerul ne-a spus: "În plan intern, cred că lumea aşteaptă să vadă ce se întâmplă pe scena politcă. Vedem cazurile de Covid care sunt la maxime istorice. Pe de altă parte, la finalul acestei luni emitenţii încep să îşi publice rezultatele financiare pentru trimestrul al treilea, care din punctul meu de vedere vor fi foarte bune. Ceea ce nu cred că se va mai întâmpla şi în trimestrul al patrulea, pentru că preţurile mari ale energiei se vor reflecta în marjele de profit ale companiilor".

De asemenea, este important şi ceea ce se întâmplă în mediul internaţional, subliniază directorul de la Goldring: "Inflaţia este mare peste tot în lume şi vedem probleme în lanţurile de aprovizionare. Iar toate acestea au impact asupra economiei".

În acest context, chiar dacă dobânda de politică monetară ajunge la 2%, brokerul nu vede o influenţă mare asupra pieţei.

"Din punctul meu de vedere nici nu este un nivel foarte mare, având în vedere că în momentul de faţă indicele ROBOR este peste 2%. Dar, dacă dobânda ar ajunge la 3 - 3,5%, cred că piaţa ar fi afectată. Poate că atunci vom vedea dobânzi mai mari la titluri de stat, către care oamenii să îşi îndrepte atenţia. Toată lumea se aşteaptă ca dobânzile să crească, inclusiv la titluri de stat", a conchis Dragoş Mesaroş.

Aurelian Dochia: "Banca Naţională nu vrea să fie percepută drept cea care strică toată distracţia "

În opinia analistului economic Aurelian Dochia, creşterea dobânzii-cheie cu 0,5% nu reprezintă un şoc atât de mare astfel încât să afecteze economia.

Domnia sa ne-a spus: "Există această relaţie (n.r. inversă între nivelul dobânzilor şi preţul activelor) dar de multe ori nu se vede imediat şi o creştere mică poate să nu se vadă deloc. În opinia mea, chiar şi perspectiva creşterii cu 0,5% a dobânzii de politică monetară nu este, totuşi, un şoc atât de mare astfel încât să ameninţe mersul economiei. Dar, dacă va apărea un şoc din partea BNR, prin creşteri mai mari de dobândă şi prin alte instrumente, cu siguranţă că se va vedea în mersul economiei, cu impact asupra acţiunilor".

Din punctul său de vedere, banca centrală va acţiona prudent, tocmai pentru a nu afecta creşterea economică.

"BNR se află între ciocan şi nicovală. Evident că, din punctul de vedere al ţintirii inflaţiei, banca centrală este obligată să întărească politica monetară. Numai că BNR-ul ştie că există componente ale inflaţiei pe care nu le poate controla", ne-a spus Aurelian Dochia, adăugând: "Pe de altă parte, Banca Naţională nu vrea să fie percepută drept cea care strică toată distracţia. Fără îndoială că întărirea bruscă a politicii monetare va avea efecte rapide asupra economiei. Odată cu creşterea dobânzilor, încep să apară firme care nu mai pot să îşi îndeplinească obligaţiile. Or, acest lucru poate porni un proces în lanţ în economie şi în loc să avem creştere, aşa cum ne aşteptam, avem contracţie. Dar BNR-ul nu vrea să rişte şi procedează cu prudenţă, cu paşi mărunţi, sperând că lucrurile se vor îndrepta, inclusiv în plan extern".

Zilele trecute, Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, a semnalat disponibilitatea băncii centrale de a continua majorările de dobândă, acesta subliniind totodată că prognoza de inflaţie de 5,6% pentru finalul anului în curs nu mai este de actualitate. "Nu putem lupta cu inflaţia din trecut, ci cu cea viitoare, iar pentru a domoli inflaţia trebuie să creştem dobânzile. Vorbim de o acţiune treptată, nu vorbim de şocuri", a spus Popa.

De la începutul anului, într-un context general internaţional bun pentru pieţele de acţiuni, marcat inclusiv de dobânzi reduse, revenire economică după şocul Covid-19 şi, în plan local în anumite situaţii dividendele plătite de companii, indicele BET-TR s-a apreciat cu circa 36%.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Dobanda la bondurile de stat pe 10 ani a ajuns la 4,8%, deci a crescut rata fara risc si deci si costul ponderat al capitalului. Prin urmare evaluarea actiunilor va implica un WACC mai mare.

    ...

    ...

    ...

    De unde stiu ca urmeaza o spargere de bula la nivel global?

    Ciclul CENERATIILOR!!! 

    Se face transferul activelor intre generatii!!! 

    Urmeaza imense oportunitati ce vor baltii in piata (in anii urmatori; in termeni reali nu nominali - in functie de piete). 

    Avem asa: 

    Silent Generation (nascuta in 1928-1945) a facut exit NATURAL la etc ACTIVE intre: 2005-2012 (ca rezidu final de amprenta economica sociala in piata) 

    Baby Boomers (nascuta in 1946-1964) va face exit NATURAL la etc ACTIVE intre: 

    2025 - 2032 (generatia asta posibil sa traiasca mai mult dar adaugand si factorul de risc covid plus recesiunile ce accelereaza decesele persoanelor invarsta eliberand mai accelerat etc stocuri) 

    Atentie cand PENSIONARII MOR -> BONDURILE MOR!!! (legaturile finala la etc active, asigurari, indemnizatii, etc cotizati, etc randamente se prabusesc). 

    Sa nu uitam cand pensionarii mor copii vand activele generand inflatie si simultan isi sting o cota parte din povara lor de credite. 

    Cand se platesc CREDITE mai mult ca sa se faca asta duce la prabusirea activelor (in termeni reali) dar simultan baga inevitabil generatia tanara in imposibilitate de achizitionare caci acest mecanism da semnal catre bancile centrale (in piata repo) ce se vor confrunta cu intrari si iesiri severe de capital; debalansand pe moment bancile comerciale in raport cu "valoare" activelor. 

    Bancile centrale vor intra rapid la achizitii de active ca sa balanseze caderile si va injecta prin gov si etc politici lichiditatea necesara in piata. 

    Acest comportament distruge puterea banilor trecuti si incheie ciclul de transfer intre generatii; ramanand ca urmatoarea generatie sa observe cum activele au facut iar salt parabolica ca pe urma sa cada pe alt platou de relaxare. 

    Productivitate generatiei tinere ce nu detine active va duce iar la umflarea altui ciclul de credit; cadn ei sun "capusati" in credit generatia din urma incepe iar sa moara si elibereaza stocurile / activele vechi. 

    Ciclul Generatiilor si comportamentele socio-economice genereaza variatiile ecomomice (plus minus si cele militare ca soc sever). 

    Economia este data de POPULATIE si NU POPULATIA ESTE DATA DE ECONOMIE!!!  

    DAR.... 

    Se ajunge mereu intr-un punct cand ECONOMIA devine atat de FINANCIARIZATA incat pune presiuni descendente in NATALITATE; ceea ce duce in timp la o imbatranire a populatiei in timp ce se nasc foarte tarziu si foarte putin copii care sa preia "Avutia" natiei. 

    Din cauza acestor comportamente, au cazut istori, IMPERII; caci ponderea ultimei generatii ce intra ca intensitate in decese va elibera piata de etc active sumultan cand nu vor mai venii din urma si semnale pozitive de crestere (copii dau impuls de consum / inflationist/ productivitate /comert /etc mai mare decat piata plina de batrani ce mor - cu scuzele de rigoare). 

    Nasterea de copii noi (sau anticiparea de nasteri copii noi) este intotdeauna asociata cu "Household Formation" (Formare de Familii NOI); NUNTI sau BOTEZURI. 

    In ciclurile Depresive Domina Inmormantari si Parastasuri - imi pare rau ca suna atat de morbid dar asa functioneaza ciclurile economice. 

    Se pot observa variatiile unei natii (tari) si dupa ponderile procentuale mai mari in anii contabilizati la plati morminte (sau anul deceselor); in valur depresive randamentele serviciilor funerare ating cote inalte si sau semnale la etc servicii specifice domeniului respectiv. 

    Un afacerist inteligent va avea anticiclic si o firma de nunti / botezuri / evenimente pentru a balansa ambele parti!!! 

    Creditorii se vor orienta in cicluri depresive mai mult catre creditele de CONSUM; iar in cele de boom catre "investitii / imobiliare / afaceri". 

    semnat comenturi "cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb