Analiştii, preocupaţi de relaţia Fondului Proprietatea cu statul

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 11 ianuarie 2011

Analiştii, preocupaţi de relaţia Fondului Proprietatea cu statul

Prima întâlnire dintre "Franklin Templeton", administratorul Fondului Proprietatea, şi analiştii caselor de brokeraj autohtone şi străine a avut loc, ieri, cu uşile închise, în centrul Bucureştiului, în absenţa fund manager-ului Fondului Proprietatea, Grzegorz Konieczny, care, potrivit unor surse, ar fi rămas blocat pe un aeroport din Polonia. În cadrul întâlnirii, membrii "Franklin Templeton" au făcut o prezentare succintă a Fondului Proprietatea, insistând asupra celor mai importante companii din portofoliul acestuia, au vorbit despre oportunităţile dezvoltării pieţei de capital autohtone, după care au invitat analiştii prezenţi să le adreseze întrebări. La finalul întâlnirii, părerile analiştilor erau împărţite: unii susţineau că ceilalţi membri ai echipei lui Konieczny nu au reuşit să răspundă satisfăcător la întrebările adresate de auditoriu, în timp ce alţii au fost de părere că cei de la "Franklin Templeton" au răspuns diplomatic şi elegant la întrebările celor din sală şi că au făcut o prezentare foarte bună Fondului Proprietatea.

Acţiunea Fondului Proprietatea împotriva înfiinţării celor două companii energetice "Electra" şi "Hidroenergetica", dar şi posibilitatea ca Fondul să aibă un cuvânt de spus în managementul companiilor de stat unde deţine pachete minoritare au fost principalele probleme aduse în discuţie, ieri, de către analişti. "Una dintre marile întrebări legate de Fondul Proprietatea este modul în care va reuşi să se implice în conducerea societăţilor unde statul este acţionar majoritar", ne-a declarat unul dintre analiştii străini prezenţi, ieri, la întâlnire, adăugând: "În definitiv, vorbim despre un stat de tipul celui din Europa de Est, la fel ca şi în Bulgaria, care este mai lent în luarea deciziilor şi a implementării investiţiilor decât o companie care acţionează raţional şi foarte rapid. Acest lucru rămâne o problemă atunci când vorbim de Fondul Proprietatea şi consider că ar trebui să se traducă printr-un discount aplicat preţului acţiunilor. Un alt aspect care trebuie luat în considerare este cel legat de evaluarea companiilor nelistate din portofoliul Fondului. Metodele de evaluare pot să difere şi poţi să alegi între ele în funcţie de interese. Mai este şi problema evaluării la companiile listate din portofoliul Fondului în condiţiile în care te întrebi cum poţi să ai o evaluare obiectivă atunci când sunt voci care susţin că nu poţi să te iei după preţul de pe bursă pentru că piaţa de capital traversează o perioadă de scădere".

În prezentarea Fondului Proprietatea făcută în cadrul întâlnirii de ieri, cei de la Franklin Templeton au subliniat că Fondul oferă "expunere unică la companii cheie din ţara noas-tră, deţinând indirect 337 milioane bpe (baril echivalent petrol) de rezerve 2P (dovedite şi probabile) de petrol şi gaze naturale şi 2.451 MW capacitate de producţie a energiei electrice".

"Distribuim electricitate către 1,5 milioane consumatori finali (17% din total) şi distribuim gaze către 340 mii consumatori finali (12% din final)", au mai declarat reprezentanţii "Franklin Templeton", făcând referire la participaţiile Fondului la "Petrom", "Romgaz", "Transgaz", "Hidroelectrica", "Nuclearelectrica" sau ENEL. Cei de la "Franklin Templeton" au mai spus că printre aspectele cheie legate de "Fondul Proprietatea" se numără faptul că participaţia statului la Fond a scăzut deja sub 39%, fiind aşteptată să scadă în continuare. Analiştii Franklin Templeton preconizează ca acţiunea FP să devină cea mai lichidă de la BVB.

Adrian Mănăilă, de la casa de brokeraj "Eldainvest", consideră că prezentarea celor de la "Franklin Templeton" a fost uşor prea optimistă, în condiţiile în care problema înfiinţării companiilor energetice nu a fost soluţionată definitiv. Domnul Mănăilă ne-a declarat: "Eu urmăresc Fondul Proprietatea de ceva vreme, aşa că nu pot să spun că ce s-a prezentat astăzi (n.r. ieri) despre Fond a constituit o surpriză pentru mine.

Ca atmosferă generală, mi s-a părut că cei de la Franklin Templeton au fost poate puţin cam optimişti. Există nori negri care se adună asupra Fondului precum înfiinţarea celor doi mamuţi energetici, donaţiile diferitelor companii de stat unde Fondul este acţionar...

Totuşi, am apreciat stilul Frank-lin Templeton de administrare, foar-te potrivit pieţelor emergente, caracterizat prin activism, adresarea de întrebări, participarea la luarea deciziilor etc. Sunt de acord cu stilul lor investiţional, bazat pe o abordare de tipul bottom-up în care se uită, în primul rând la companie în sine şi nu neapărat la sectorul în care aceasta îşi desfăşoară activitatea".

Printre celelalte societăţi relevante din portofoliul Fondului Proprietatea, cei de la "Franklin Templeton" au nominalizat "GDF Suez Energy Romania", "CE Turceni" şi "CN Aeroporturi Bucureşti".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb