ANALIZĂ COLLIERS: Revenire puternică a pre-închirierilor în primul semestru

V.B.
Companii #Imobiliare / 25 septembrie 2014

Prima jumătate a anului a fost marcată de o revenire a interesului chiriaşilor pentru noi spaţii de birouri, generând o cerere totală de 128.500 mp, din care cererea netă a fost de aproximativ 55.000 mp, o creştere de 40% comparativ cu perioada similară în 2013, arată raportul de piaţă publicat de Colliers International România şi trimis astăzi redacţiei.

Printre principalele tendinţe ale pieţei, raportul arată o continuare a dominaţiei companiilor de IT & C, o creştere semnificativă a tranzacţiilor de pre-leasing, cât şi companii noi pregătite să intre pe piaţa locală în anul următor.

Georgiana Andrei, Manager Office and Retail Division la Colliers International, a declarat: "Au fost mişcări semnificative în piaţa spaţiilor de birouri de la începutul anului 2014 - cererea s-a intensificat pe parcursul întregii perioade, culminând cu o serie de contractări de suprafeţe importante până spre sfârşitul semestrului. După cinci ani de măsuri de precauţie luate, piaţa dă semne evidente de restabilire a încrederii, cu noi proiecte la orizont, în curs de dezvoltare, stimulate de creşterea cererii pentru noi intrări, extinderi şi consolidări ale pieţei. Proprietarii celor mai multe clădiri de birouri au făcut eforturi persistente în a-şi adapta oferta şi, în pofida unor presiuni financiare, proprietarii dau dovadă de creativitate şi îşi arată capacitatea de reacţie în a se adapta la structurile cerute de chiriaşi, atât în ceea ce priveşte pachetele financiare, cât şi a spaţiului livrat".

Un procentaj semnificativ din această cerere a fost reprezentat de mărcile noi care au intrat pe piaţa locală (Kellogg şi Lenovo). În avangarda acestei mişcări, au venit companiile de IT şi cele din sectorul financiar şi al asigurărilor. Activitatea tranzacţională a fost alimentată de expansiunile şi relocările din stocul de piaţă necompetitiv, prin firmele din IT & C, care au jucătorii principali în ceea ce priveşte suprafaţa închiriată.

In plus, cererea netă de închiriere este de asteptat să-şi continue tendinţa ascendentă, datorită valului de expansiune al companiilor din IT & C, externalizare, precum şi al firmelor complementare industriei şi agriculturii, care vor aduce noi cereri în a doua jumătate a anului 2014. Noi companii din SUA şi China au fost active în prospectarea pieţei şi, cel mai probabil, vor încheia tranzacţii în următoarele 12 luni, se mai arată în comunicat.

Sectorul bancar este şi el de natură să producă o serie de noi consolidări, datorită segmentului de Achiziţii şi Fuziuni, care urmează să atingă apogeul, întrucât unii dintre jucători urmează să anunţe achiziţii.

Perioada analizată a marcat, de asemenea, o puternică revenire a pre-contractărilor, care au reprezentat 32% din activitatea de ansamblu a pieţei, în principal prin segmentul IT & C care a asigurat cea mai mare parte a tranzacţiilor. Acest lucru s-a datorat în principal creşterii organice a companiilor cu experienţă, care la randul lor şi-au mărit cerinţele de spaţiu. Cel mai important contract pre-închiriat în prima jumătate a anului 2014 a fost intermediat de echipa de Office a Colliers International şi a presupus consolidarea operaţiunilor Vodafone într-un spaţiu de 16.000 mp de birouri în Bucureşti One, clădire de birouri dezvoltată de Globalworth în zona Floreasca-Barbu Văcărescu.

Stocul total de birouri la sfârşitul primului semestru din 2014 a fost de 1,735 milioane mp. Stocul de spaţii de birouri s-a mărit cu 79.000 mp, contribuind la o creştere de 5% a celui deja existent. Mai mult de jumătate din acest volum era disponibil pentru închiriere la sfârşitul semestrului. Singurul proiect complet preînchiriat a fost AFI 2, spaţiul urmând a fi ocupat de o importantă companie producătoare de jocuri, în timp ce celelalte clădiri au avut un grad de ocupare între 30 şi 60%.

"Datorită faptului că cererea de spaţii a depăsit oferta, rata de neocupare a scăzut de la 18% la 17,2%. Cele mai bune zone din punct de vedere al gradului de neocupare sunt Charles de Gaulle, Centru-Vest şi Dimitrie Pompeiu, fiecare beneficiind de rate de neocupare între 5% şi 8%.

Asteptările sunt ca până la finalul anului să mai fie livrate aproximativ 42.000 mp spaţii noi de birouri, din care cea mai mare parte este deja închiriată. Se aşteaptă ca noile livrări să crească stocul din zona Barbu Văcărescu -Floreasca, dar, de asemenea, să consolideze şi hub-ul IT din zona Politehnica. În general, ne aşteptăm ca nivelul chiriilor să nu mai scadă, pentru că a fost deja atins nivelul minim în multe din zonele studiate", conchide documentul citat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb