ANAT: "PE MINISTRUL MUNCII NU ÎL INTERESEAZĂ CE FACE MINISTRUL TURISMULUI" Burcea: "Înlocuirea tichetelor de vacanţă cu prime în bani va duce la evaziune fiscală"

ADELINA TOADER
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 9 iunie 2017

Burcea: "Înlocuirea tichetelor de vacanţă cu prime în bani va duce la evaziune fiscală"

ANAT: "Promisiunea ministrului Turismului că vom avea Legea turismului de la 1 iulie este nesustenabilă"

------------

Actualizare 14:49 Asociaţia Hotelierilor: "Primele şase luni au însemnat eşecuri în mai multe proiecte vizând turismul"

Membrii Asociaţiei Hotelierilor din România (FIHR) îşi exprimă îngrijorarea faţă de modul în care statul, prin autorităţile sale, a înţeles să susţină turismul ca un domeniu prioritar al economiei şi susţin că primele şase luni ale acestui an au însemnat "eşecuri în mai multe proiecte" pe care au sperat să le implementeze împreună cu organismele responsabile.

Într-un comunicat trimis Redacţiei, FIHR afirmă: "Deşi la nivel declarativ turismul a apărut în permanenţă în lista de priorităţi a noului guvern, fiindu-i dedicat chiar un minister (lucru ce a reprezentat la momentul respectiv o doză de speranţă serioasă pentru industrie), realitatea ne-a demonstrat că nu am reuşit să progresăm cu nimic în ultimele şase luni. Punctul culminant atins în aceste zile cu haosul legat de voucherele de vacanţă, care se transformă din 2018 în indemnizaţii în bani, ne-a făcut şi pe noi, hotelierii, să ne punem serioase semne de întrebare. Am ajuns la concluzia că pentru membrii FIHR aceste şase luni au însemnat eşecuri în mai multe proiecte pe care am sperat că le vom implementa împreună cu autorităţile".

Membrii FIHR menţionează, printre aceste proiecte, Legea impozitului specific şi normele de aplicare ale acesteia, adoptate în primăvară, care "ne-au adus atâtea complicaţii şi neclarităţi încât marea majoritate o dorim abrogată imediat".

Ei arată: "Este o lege care a fost deseori criticată de FIHR pentru faptul că atinge numai o mică parte a industriei (sub 10%), că este atât de complicată încât practic devine inaplicabilă şi că pentru hotelieri nu aduce nimic bun. Toate încercările noastre (având şi implicarea directă a ministrului Turismului, Mircea-Titus Dobre) nu au reuşit să lămurească până acum numeroasele probleme cu care ne confruntăm".

Reprezentanţii hotelierilor adaugă că nu s-a înregistrat niciun progres în încercările de legiferare a domeniului turismului, "iar goana în care se încearcă trecerea unui astfel de act normativ nu prevesteşte nimic bun".

Referitor la promovare, FIHR atrage atenţia că, deşi bugetul de promovare s-a dublat faţă de anul trecut, rezultatele nu sunt vizibile, ba mai mult, închiderea birourilor de turism din străinătate şi schimbarea brandului de ţară aduc un mare deserviciu imaginii sectorului şi anulează practic eforturile făcute de mediul privat pentru promovare.

"Am rămas pe acelaşi model de promovare reprezentat de o prezenţă subţire la târgurile de turism şi cam atât", precizează FIHR.

Aceştia mai susţin că, deşi industria turismului suferă la modul serios de lipsa forţei de muncă în domeniu, nu a fost văzută nicio acţiune concretă a actualului ministru al Turismului pentru a îi susţine în găsirea unei soluţii.

FIHR adaugă: "Nu am auzit nimic de o încercare de reducere a taxelor plătite pentru salariile din turism, nu am auzit de vreo discuţie cu Ministerul Educaţiei pentru accelerarea implementării sistemului şcolilor profesionale în sistem dual, nici măcar despre simplificarea procedurilor de import de personal. Singurele intenţii precizate au făcut referire la Centrul de pregătire de la Buşteni, totul însă numai la nivel declarativ".

Potrivit sursei citate, modificările aduse Legii Salarizării Unitare aduc un alt blocaj şi vor avea efecte negative pentru turism, deoarece "nu poţi să schimbi peste noapte regulile pe care asociaţiile profesionale le discută de peste patru ani şi să ai pretenţia că susţii această industrie".

Călin Ile, preşedinte FIHR, afirmă: "Am încercat să găsim şi lucruri bune (sau măcar în care am progresat cât de cât faţă de perioadele anterioare), pe care să le menţionăm acum, dar ne-a fost destul de greu. Poate faptul că s-a discutat mai mult de turism decât înainte (să fie cauza prinţul Charles sau lansarea poveştii cu oaia de către ministrul Mircea-Titus Dobre şi adusă la cote nebănuite de ministrul Agriculturii, Petre Daea?), ori poate încercarea de definire şi legiferare a conceptului OMD (organizaţiile de management ale destinaţiei) să fie printre punctele pozitive, dar neconcretizate. Cam puţin! Trebuie să recunoaştem însă că perspectivele turismului românesc sunt în continuare la un nivel ridicat. Ar fi necesar însă să ne trezim, să luăm măsurile potrivite, să investim în imagine, în şcoli, în centre de evenimente sau infrastructura de turism, dar mai ales să ne bazăm pe oameni care ştiu cu ce se mănâncă acest domeniu şi care vor să facă din turism pariul câştigător al României pentru perioada imediat următoare. Oare ne aude cineva?".

(S.A.)

----------

Legea salarizării, care prevede, printre altele, ca de la 1 decembrie 2018 să nu se mai emită tichete de vacanţă, ci să se acorde prime în bani, aduce dezavantaje industriei turismului, a declarat preşedintele Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România, Alin Burcea.

Domnia sa a precizat: "Ieri (n.r. miercuri) s-a votat în Camera Deputaţilor proiectul de Lege a salarizării unitare, care ne aduce din nou dezavantaje. Cel mai important este că de la 1 decembrie 2018 voucherele de vacanţă, aşa cum sunt gândite, răzgândite, şi pentru care ne batem de vreo 3-4 ani, vor fi înlocuite cu prime în bani. Ele se vor acorda lunar. În proiect scrie că suma de 1.450 lei rămâne aceeaşi. Împărţit la 12 luni, dă cam 120 lei pe lună, bani pe care îi vor primi salariaţii la stat, bugetarii".

Alin Burcea consideră că Ministerul Muncii dă dovadă de dispreţ faţă de industria de turism, dar şi de lipsă de respect faţă de Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, care încearcă să pună în aplicare sistemul voucherelor de vacanţă.

Preşedintele ANAT a mai adăugat: "Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a spus că legea voucherelor merge înainte. În teorie, proiectul voucherelor pentru bugetari poate fi aprobat, iar în acest caz vom avea vouchere pentru bugetari care intră în vigoare de la 1 iulie, iar de anul viitor vor fi scoase din uz şi înlocuite cu bani".

ANAT consideră că este puţin probabil ca proiectul Ministerului Turismului să se aplice de la 1 iulie, care a intrat în dezbatere publică abia pe 23 mai.

Promisiunea ministrului Turismului, Mircea Dobre, că de la 1 iulie va fi aprobată Legea Turismului este nesustenabilă şi există "şansa" să fie votată în Parlament în martie 2018, mai spune Alin Burcea. De asemenea, asociaţia consideră: "Dacă actul normativ se aprobă până la 1 iulie, voucherele de vacanţă nu se pot acorda decât după rectificarea bugetară. Nicio instituţie publică nu avea cum să îşi prevadă în buget o sumă pentru acordarea voucherelor de vacanţă anterior aprobării unui act normativ".

Preşedintele ANAT a mai precizat că banii primiţi de bugetari nu vor putea fi verificaţi şi cu siguranţă nu vor ajunge în turism.

Alin Burcea a afirmat: "Declaraţia doamnei ministru (ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu) care spune că banii primiţi după ce se va trece pe prime vor fi verificaţi la decont...poate să le spună altora că va putea verifica cineva în România de azi 1,2 milioane deconturi. Nu vă imaginaţi cumva că oamenii aia vor fi verificaţi... Practic, toată gândirea noastră că banii care se alocă pentru aceste vacanţe se vor duce în turism se alege praful de ea. Oamenii îşi iau banii, pot să facă ce vor cu aceşti bani şi cu siguranţă vor face cu totul altceva decât turism intern. Deşi teoretic îi obligă şi Legea salarizării unitare să meargă în turism în România, vă garantez eu că, dacă nu îi verifică nimeni şi ei se văd cu banii în buzunar, o să meargă în România, «la Varna», cum vă văd şi cum mă vedeţi".

De asemenea, preşedintele ANAT consideră că voucherele de vacanţă ar fi adus evaziunea fiscală la zero.

ANAT consideră că Ministrul Muncii sfidează munca echipelor ANAT şi ale guvernelor anterioare, care au stabilit sistemul voucherelor de vacanţă pentru susţinerea şi creşterea turismului intern (spre deosebire de primele de vacanţă, voucherele se consumă numai în România), protejarea stării de sănătate a angajaţilor (se reduc cheltuielile cu sănătatea, se măreşte productivitatea muncii) şi reducerea evaziunii fiscale în domeniul turismului.

Preşedintele ANAT este de părere că se adânceşte prăpastia dintre mediul privat şi stat, întrucât firmele private vor oferi vouchere de vacanţă, iar bugetarii indemnizaţii.

Domnia sa a precizat: "Ce este şi mai grav este că sunt doi miniştri în acelaşi Cabinet care merg în paralel - ministrul Turismului care merge pe ideea de vouchere şi ministrul Muncii care vrea cu totul altceva. Pe ministrul Muncii nu îl interesează ce face ministrul Turismului. Când eram eu secretar de stat (în Ministerul Turismului, pe vremea guvernării Adrian Năstase, n.r.), nu se întâmpla aşa ceva".

ANAT cere să nu se scoată voucherele acordate bugetarilor şi să fie acordate ca şi cele pentru angajaţii din mediul privat. Anul trecut, s-au acordat vouchere de vacanţă în valoare de 10 milioane euro, numai în sectorul privat.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, liderul PSD, a declarat marţi seară că de la 1 decembrie 2018 se vor acorda 475 de lei pe lună, echivalentul a două norme de hrană şi un voucher de vacanţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb