ANDREEA PAUL: "Ponta vrea să mulgă sistemul energetic în plin an electoral"

V.B.
Companii #Energie / 17 februarie 2014

Prim-vicepreşedintele PDL, Andreea Paul, susţine că premierul Victor Ponta "vrea să mulgă sistemul energetic în plin an electoral", făcând referire la trecerea în subordinea Secretariatului General al Guvernului (SGG) a companiilor Transgaz şi Transelectrica, conform unui comunicat trimis azi redacţiei.

"Ponta vrea să mulgă sistemul energetic în plin an electoral. A preluat în subordine directă două dintre cele mai performante companii româneşti: Transgaz şi Transelectrica, prin SGG, de la Ministerul de Finanţe", a declarat democrat-liberala, apreciind această situaţie drept "haos" şi "ping-pong politic".

Andreea Paul este de părere că acţiunea prim-ministrului se caracterizează prin "zero viziune, zero strategie, zero cunoaştere, zero logică", precizând că transferul societăţilor a fost făcut "pe ascuns, fără să supună proiectul dezbaterii publice şi fără să transmită pieţei reglementate această informaţie".

Prim-vicepreşedintele PDL a subliniat că, dat fiind faptul că întreprinderile sunt cotate la bursă, trebuie respectate condiţiile minimale de transparenţă şi de guvernanţă corporativă: "ASF-ul (Autoritatea de Supraveghere Financiară - n.r.) lui Ruşanu este obligat să constate aceste nereguli. Oare o va face?"

Andreea Paul a mai transmis că Victor Ponta va decide "din pix" componenţa consiliilor de administraţie şi a Adunărilor Generale ale Acţionarilor (AGA) în cazul firmelor energetice, "fără nicio competenţă în managementul sistemului energetic şi al celor două companii".

"În concluzie, nu se respectă regulile minimale de guvernanţă corporativă, dar PSD şi PNL excelează la guvernanţa mulsului politic", conchide Andreea Paul.

Tot astăzi, preşedintele Traian Băsescu a afirmat că premierul Victor Ponta "este corupt", adăugând că a cerut deja unui grup de jurişti "să verifice dacă un astfel de premier poate răspunde în faţa justiţiei sau nu".

"Spuneam că premierul plagiator Victor Ponta este corupt, traficul de influenţă cu terenurile către baronul de Brăila Bunea-Stancu. Rompetrol e un alt act de corupţie. CFR Marfă - Gruia Stoica, aduceţi-vă aminte ce presiuni făcea pe mine. Iar acum, uitaţi-vă la preluarea în subordine directă a premierului a Transgaz şi Transelectrica, unde urmează să se vândă acţiuni. E fără precedent, nici un premier nu şi-a luat în subordine directă companii. Altă dovadă - ASF, unde şi-au băgat soţiile şi soţii", a declarat Băsescu.

Întrebat de ce nu depune o plângere penală, preşedintele a răspuns: "Nu e departe ziua, foarte posibil să depun plângere pentru corupţie şi abuz în serviciu. Am cerut deja unui grup de jurişti să vedem dacă un astfel de premier poate răspunde în faţa justiţiei sau nu".

În şedinţa din 12 februarie, Executivul a adoptat, pe furiş, o ordonanţă prin care trece Transelectrica şi Transgaz din subordinea Ministerului Finanţelor, controlat de PNL, în cea a Secretariatului General al Guvernului (SGG), ne-au spus mai multe surse politice. Actul normativ ticluit în laboratoarele PSD a fost un secret bine păzit de social-democraţi, ca să nu afle liberalii, fiind prinşi cu dificultăţile remanierii unor miniştri. Ordonanţa nu a fost publicată în Monitorul Oficial în ziua precedentă, până la închiderea ediţiei. Nici acţionarii celor două companii nu au fost anunţaţi prin intermediul Bursei de Valori.

Sursele noastre afirmă: "Indiferent de secretomania din jurul acestui transfer, acţionarii trebuiau anunţaţi. Sunt investitori pentru care contează cine sunt partenerii majoritari din cele două companii energetice strategice, chiar dacă, în esenţă, tot statul deţine controlul. Din păcate, aceste companii suferă din nou în urma instabilităţii politice după ce păreau că şi-au găsit liniştea sub un management profesionist".

Prin Transelectrica şi Transgaz se zvoneşte că transferul la SGG va aduce noi administratori şi noi directori în cele două societăţi, în ciuda faptului că cei actuali au fost numiţi în baza ordonanţei 109, privind managementul profesionist în companiile de stat. Mai multe voci din Transelectrica dau ca sigure primele schimbări la nivelul directoratului în cursul zilei de astăzi, când este programată o şedinţă a Consiliului de Supraveghere, în care ar trebui aprobate sau respinse contractele de mandat ale membrilor directoratului.

De altfel, Dan Sandu, unul dintre membrii Consiliului de Supraveghere (CS) al Transelectrica, şi-a dat demisia pe 11 februarie şi ar urma să fie înlocuit temporar de Remus Vulpescu, până la când AGA va face o nouă numire. Sursele noastre mai afirmă că această AGA ar urma să aducă mai multe schimbări în CS, pe "modelul" de la Tarom şi CFR.

Sunt şi opinii potrivit cărora sunt greu de schimbat membrii Consiliului de Supraveghere al Transelectrica şi cei ai Consiliului de Administraţie al Transgaz: "Ei au fost aprobaţi de acţionarii societăţilor şi au planurile de administrare avizate. Conform mandatelor, ei trebuie evaluaţi după un an de activitate pentru a vedea dacă trebuie bonificaţi sau schimbaţi. Numirea şi evaluarea directorilor reprezintă apanajul administratorilor, nu al acţionarilor".

Surse din piaţa de energie susţin că transferul Transelectrica şi Transgaz la SGG nu are absolut nicio justificare economică şi i-ar putea speria pe viitorii investitori de la companiile energetice care sunt programate pentru listare în acest an: "Rezultatele financiare ale companiilor s-au îmbunătăţit sub management profesionist. Transelectrica a realizat cu succes o emisiune de obligaţiuni pentru finanţarea investiţiilor şi refinanţarea vechilor împrumuturi. Transportatorii naţionali de energie şi de gaze urmau să implementeze, încă din acest an, un program ambiţios de investiţii, care cu siguranţă va fi amânat din cauza schimbărilor politice. Există riscul ca cele două societăţi să nu-şi îndeplinească obligaţiile din obţinerea certificărilor preliminare a operatori de transport şi sistem de la ANRE (reglementatorul pieţei). Această instabilitate i-ar putea îndepărta pe viitorii investitori de la societăţile energetice care urmează să fie listate".

Nicolae Gherguş, directorul general al Confident Invest, ne-a declarat că, din punct de vedere formal, transferul Transelectrica şi Transgaz la SGG nu înseamnă foarte mult: "Tot Statul este acţionar şi tot vor exista aceleaşi suspiciuni de hoţie şi de proastă guvernanţă din partea celorlalţi acţionari. Că fură dreapta sau stânga, contează mai puţin. Dacă şi-ar transparentiza fiecare comisioanele, desigur, piaţa ar putea reacţiona pozitiv sau negativ şi am putea analiza avantajele sau dezavantajele".

Alexandru Elian, director în cadrul Transilvania Capital, ne-a spus că instabilitatea politică şi conflictul dintre PSD şi PNL reprezintă un semnal prost pentru piaţa noastră de capital în general, nu numai pentru Transelectrica şi Transgaz. Domnia sa susţine că investitorii şi acţionarii vor judeca şi sancţiona în consecinţă dacă administrarea celor două companii sub "umbrela SGG" va fi mai bună sau mai proastă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb