Riscul fondurilor de pensii din ţara noastră este cu mult sub cel al fondurilor din alte ţări, a afirmat ieri în cadrul unei conferinţe de presă Andreea Pipernea, Vicepreşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) şi CEO-ul NN Pensii, punctând că Asociaţia se află în discuţii cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în vederea modificării normelor de investiţii ale fondurilor.
Andreea Pipernea a spus: "Dacă judecăm după standardele internaţionale, riscul fondurilor de pensii în România este cu mult sub ceea ce se practică în alte ţări cu tradiţie (...). Eu cred că abordarea înţeleaptă şi potrivită pentru oamenii care investesc pe termen lung este ceea ce se numeşte «life-cycle investments». Ceea ce înseamnă că atunci când eşti mai tânăr îţi permiţi să îşi asumi un risc mai mare, şi ai putea să ai un procent mai mare de investiţii în acţiuni, iar pe măsură ce te apropii de pensie, portofoliile ar putea să tragă un pic frâna de mână şi să meargă mai mult spre instrumente cu venit fix. Această practică, de a avea politici de investiţii diferite în funcţia de vârsta participanţilor la fond este cunoscută internaţional şi suntem în discuţii cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, în sensul modificării normelor de investiţii".
În acest moment, 3,75% din venitul brut lunar al fiecărui salariat merge către administratorii de pensii private Pilon II, care investesc preponderent în instrumente cu venit fix ale statului. Circa o pătrime din contribuţii merge către acţiuni, peste 90% listate la Bursa de Valori Bucureşti, după cum a spus Andreea Pipernea, care a subliniat că fondurile de pensii private reprezintă un sprijin structural pentru piaţa de capital.
"Fondurile de pensii au un anumit comportament, iar dacă ar fi să-l caracterizez într-un cuvând ar fi predictibilitate. În momentul în care există fondurile de pensii, fie ca investitori în anumite companii sau în general ca principali instituţionali în piaţă, ştii că ai stabilitate, că ai predictibilitate, că nu sunt genul de investitori care vând la anumite fluctuaţii ale pieţei. Mai mult decât atât, cumpără constant, deoarece contribuţiile lunare ale oamenilor vin într-un mod constant. Iar această predictibilitate pe care fondurile de pensii o dau pieţei şi volumele care vin din direcţia aceasta cred că sunt foarte importante şi reprezintă un sprijin structural pentru piaţă", a afirmat CEO-ul NN Pensii.
În 2020, la şocul Covid-19 din martie - aprilie, valoarea administrată de fonduri a scăzut substanţial, odată cu deprecierea pieţei de acţiuni, dar declinul a fost recuperat, iar în acest an au o performanţă semnificativ peste inflaţie, după cum a spus Andreea Pipernea.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.11.2021, 07:33)
la noi pocnise in 90-2000...
Ce risc sa mai fie ca ies pe capete prin decese la pensionare;
Deci profituri babane pentru administratorii de fonduri pe seama cotizatiei populatiei in etc piloane frectii.
Mai multi bani fac fondurile / administratorii decat oamenii cotivand; zaf pe fata!; dar vad ca prostimea nu spune nimic.
Comisioane peste comisioane ascunse! nu exista transparenta totala!
Se jefuieste pe fata cotizatia la etc pilon frectie la picior de lemn!
semnat comenturi “cretine”
2. fără titlu
(mesaj trimis de xx în data de 05.11.2021, 15:32)
riscul e mai mic pana cand plesnesc toate.. :))
decamdata intrarile sunt mai mari decat iesirile dar peste cativa ani ce ne facem??
pe administratorii de fonduri chiar nu ii intereseaza decat sa aiba cat mai mari activele in administrare si sa isi ia comisioane, bonusuri etc..
in privinta unui randament minim garantat asa ceva nu exista :))
iar cu vrajeala asta ca ASF vegheaza... am vazut cum a vegheat piata de asigurari pana cand au falimentat unele companii.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.11.2021, 16:52)
Si unii administratori de fonduri pilon II sunt partasi la jaful de la Sif1, Sif4 si Sif5.
Care dintre ei a spus ceva despre ce se intampla acolo?
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.11.2021, 18:34)
Plusvaloarea pe care o aduc aceste fonduri de pensie la sumele economisite este prea mică pentru ca pensia luată de la un asemenea fond să reprezinte o soluție pentru viitorii pensionari. Administratorii acestor fonduri au cel mai mult de câștigat. Investițiile personale în acțiuni, aur, argint, obiecte de colecție sau eventual în imobiliare, reprezintă variante câștigătoare.