Angela Merkel revine în spaţiul public şi preia discursul lui Macron privind nevoia de a nu "umili Rusia"

M.G.
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 iunie 2022

Angela Merkel revine în spaţiul public şi preia discursul lui Macron privind nevoia de a nu "umili Rusia"

Angela Merkel a preluat linia de discurs a preşedintelui francez Emmanuel Macron şi a afirmat în cadrul unui interviu publicat ieri că izolarea pe termen lung a Rusiei nu este posibilă chiar dacă preşedintele rus Vladimir Putin a făcut o "mare greşeală". "Nu există nicio scuză pentru această agresiune brutală", a afirmat Merkel, citată de Bloomberg, cu ocazia primei sale apariţii publice de la plecarea din funcţia de cancelar în luna decembrie 2021. Mai mulţi oficiali europeni au dat de înţeles în ultima perioadă că Ucraina ar trebui să accepte pierderea de teritorii pentru a semna un tratat de pace şi încheia războiul pornit de Rusia.

Totodată, Kremlinul a reafirmat ieri că orice eventuală întâlnire între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski trebuie să fie productivă şi "bine pregătită", potrivit Agerpres. În acelaşi timp, Zelenski a afirmat ieri că peste 31.000 de soldaţi ruşi au murit până în acest moment în războiul din Ucraina şi că apărarea "absolut eroică" a Donbasului continuă. Între timp, 210 trupuri ale soldaţilor ucraineni morţi în Mariupol, majoritatea soldaţi care s-au retras în uzina Azovstal, au fost repatriate în Ucraina, iar detectoarele de radiaţii de la Cernobîl au reînceput să funcţioneze pentru prima dată de la începutul războiului, nivelul de radiaţii fiind unul similar celui de dinainte de 24 februarie.

Merkel: "Atacul asupra Ucrainei a fost o mare greşeală din partea Rusiei"

Merkel a mai afirmat în interviul pentru ARD că nu există nicio justificare pentru "dispreţul brutal" al Rusiei faţă de dreptul internaţional atunci când a lansat invazia în Ucraina, a transmis CNN, citată de News.ro.

"Atacul asupra Ucrainei a fost o mare greşeală din partea Rusiei şi o încălcare obiectivă a tuturor regulilor dreptului internaţional şi a tot ceea ce ne permite să trăim împreună în pace în Europa. Dacă trecem prin secole şi spunem ce bucată de teritoriu aparţine cui, atunci vom avea doar război, iar acest lucru este absolut inacceptabil", a declarat Merkel într-un interviu acordat jurnalistului german Alexander Osang.

Merkel a mai spus că nu îşi reproşează că "nu a încercat suficient de mult" să împiedice acţiunile Rusiei în anii care au precedat invazia din 24 februarie. "M-aş fi simţit foarte rău dacă am fi spus: «oh, cu acest om nu trebuie să vorbiţi deloc»", a spus fostul cancelar al Germaniei, referindu-se la preşedintele rus Vladimir Putin. Merkel a mai adăugat că faptul că Rusia şi Europa sunt vecine a condiţionat anumite relaţii, în sensul că Rusia şi Europa nu se pot ignora.

Lavrov: "Ucrainei îi revine sarcina de a rezolva problema exporturilor de cereale"

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat ieri că Ucrainei îi revine sarcina de a rezolva problema reluării transporturilor de cereale prin deminarea porturilor sale, relatează Reuters, citată de g4media.ro.

Vorbind la Ankara, unde se afla în vizită la omologul său turc Mevlut Çavuşo-lu, Lavrov a afirmat că nu este necesară nicio acţiune din partea Rusiei, deoarece, potrivit oficialului rus, Moscova şi-a luat deja angajamentele necesare.

Rusia este acuzată de multe ţări că blochează exporturile de cereale ale Ucrainei, dintre care 98% erau realizate anterior războiului prin Marea Neagră. Mai multe ţări, în special cele din nordul Africii, riscă să se confrunte cu foamete generală în cazul în care exporturile ucrainene de grâu vor fi în continuare blocate.

"Noi declarăm zilnic că suntem pregătiţi să garantăm siguranţa navelor care părăsesc porturile ucrainene şi se îndreaptă spre golful Bosfor. Suntem pregătiţi să facem acest lucru în cooperare cu colegii noştri turci. (...) Pentru a rezolva problema, singurul lucru de care este nevoie este ca ucrainenii să lase navele să iasă din porturile lor, fie prin deminare, fie prin marcarea unor coridoare sigure, nu este necesar nimic mai mult", a susţinut ministrul rus de Externe.

Çavuşo-lu a declarat că un plan al ONU de a deschide un coridor pentru a reporni exporturile de cereale ucrainene este rezonabil şi necesită mai multe discuţii cu toate părţile pentru a se asigura că navele vor fi în siguranţă. Conform schiţei acestui plan, Turcia ar urma să asigure paza maritimă a transporturilor ucrainene de cereale.

Ucraina refuză să demineze portul Odesa: "Forţele ruse ar putea exploata situaţia pentru a ataca oraşul"

Ucraina refuză să demineze portul Odesa pentru a putea relua exportul de cereale, deoarece forţele ruse ar putea exploata situaţia pentru a ataca oraşul, a transmis ieri purtătorul de cuvânt al administraţiei regionale, Serghi Bratciuk, citat de AFP, preluată de Agerpres.

Dacă minele ar fi eliminate, Rusia "va dori să atace (...) visează să paraşuteze trupe", a spus oficialul într-un mesaj video pe Telegram.

"Flota rusă din Marea Neagră va simula o retragere către Crimeea anexată. Însă imediat ce deminăm accesul în portul Odesa, flota rusă va fi acolo", a susţinut el.

Bratciuk a făcut aceste comentarii înainte de întâlnirea de la Ankara lui Lavrov cu Cavusoglu pentru instituirea unor culoare maritime pentru exportul de cereale pe Marea Neagră. Cerealele ucrainene sunt în prezent reţinute în porturi din cauza blocadei navale ruse.

Turcia consideră "legitimă" cererea Rusiei de a fi ridicate sancţiunile aplicate exporturilor agricole ruseşti pentru a facilita exporturile ucrainene

Turcia consideră "legitimă" cererea Rusiei de a fi ridicate sancţiunile aplicate exporturilor agricole ruseşti pentru a facilita exporturile ucrainene, a anunţat ieri ministrul afacerilor externe turc Mevlut Cavusoglu, informează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

"Dacă trebuie să deschidem piaţa internaţională pentru exporturile ucrainene, credem că ridicarea obstacolelor din calea exporturilor ruseşti este legitimă", a declarat ieri Cavusoglu.

Banca Mondială aprobă o finanţare de 1,5 miliarde de dolari pentru Ucraina

Consiliul de administraţie al Băncii Mondiale a aprobat o finanţare suplimentară de 1,49 miliarde de dolari pentru Ucraina pentru a ajuta guvernul să plătească salariile funcţionarilor publici şi asistenţilor sociali, relatează AFP, citată de Agerpes.

Totodată, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că urmează "cea mai dificilă iarnă" din cauza agresiunii Rusiei, iar Ucraina se pregăteşte pentru a-şi asigura necesarul de gaz, cărbune şi producţia de energie, transmite News.ro.

În acelaşi timp, Reuters a transmis ieri că exporturile Ucrainei de cereale, seminţe oleaginoase şi uleiuri vegetale au crescut cu 80% în mai, faţă de luna precedentă, dar volumele sunt încă semnificativ sub nivelul exporturilor din mai 2021.

Până acum, SUA au trimis în Ucraina 6.500 de rachete antitanc Javelin, 1.400 de rachete sol-aer Stinger, 108 obuziere M777, 4 sisteme HIMARS, peste 800 de drone de atac Pheonix Ghost şi Swichblade.

De asemenea, potrivit CNN, peste 1.000 de militari ucraineni care s-au predat recent la oţelăria Azovstal din oraşul ucrainean Mariupol au fost transportaţi în Rusia pentru "investigaţii". La sfârşitul lunii mai, Ministerul rus al Apărării a anunţat că aproximativ 1.000 de militari ucraineni s-au predat după săptămâni de lupte în oţelăria Azovstal, asediată de forţele ruse în oraşul portuar Mariupol.

Forţele ucrainene ar putea fi nevoite să se retragă în luptele din Severodoneţk

Forţele ucrainene ar putea fi nevoite să se retragă pe poziţii mai bune în Severodoneţk, însă nu vor ceda acest oraş din estul Ucrainei, a declarat ieri guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, citat de Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Luptele înverşunate din localitate au continuat ieri, în timp ce Ucraina se aştepta la o intensificare a bombardamentelor ruse şi la o ofensivă puternică, în care par să se concentreze toate eforturile Moscovei, a declarat oficialul la televiziune.

BBC notează de asemenea că Moscova plănuieşte să anexeze cât mai curând posibil oraşul portuar Herson, din sudul Ucrainei, primul oraş capturat în război, printr-o acţiune similară celei din Crimeea. BBC îl citează pe Serghei Kirienko, adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kremlin.

"Includerea regiunii Herson în Federaţia Rusă va fi cu drepturi depline, similară cu aderarea Crimeei", a declarat Serghei Kirienko, adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale ruse, într-un raport făcut public de deputatul rus Igor Kastiukevici. Kirienko a mai spus că distribuirea paşapoartelor ruseşti va începe foarte curând în oraşul Herson şi va fi oferită "fiecărei locuitori ai Hersonului care doreşte" cetăţenia rusă.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. N.ul umiliti pe Putin !Si daca v-a ataca Germania vom folosi aceiasi lozinca?

    germania + rusia = love si dispret pt prostii aia mici,

    never german car again 

    1. Iu spik engliș gud.

    daca nici Merkel nu-l cunoaste pe Putin,atunci ...nimeni!

    daca era Merkel cancelar,nu era acest razboi! 

    inainte sa invadeze UA,toata lumea il lua in baza pe Putin,cu extinderea Nato,cu drepturile natiunilor! 

    acum,toata lumea va pierde si cred ca cel mai mult Europa si America,pt ca Rusia,la ce nivel de trai are pt omul de rand,pierderea va fi mica! 

    soldatii rusi primesc 500 eur/luna sa lupte in razboi,neamtul 3000-5000 sa lucreze 8 ore in fabrica,profesorii romani 1000-1200 euro pt 18 ore intr-o saptamana!

    asta e nivelul,cand cazi de jos,cazul rusilor,ai o contuzie,dar la ceilalti se lasa cu fracturi! 

    1. Ursula intelege dar nu-i pasa!Parlamentul European cere aia,aialalta,unele state se opun,mai caraie,doar ,,reprezentantii,,poporului roman executa pe loc orice,oricand,nici nu apuca Ursula sa deschida bine gura,ca gata,s-a executat tot.De unde o mai fi aparut si pupaza asta,dar oricum ,daca nu este ea vine altcineva care face la fel.Oameni fara Dumnezeu!

    am spus in '90 ca 4 generatii de socialisti (comunisti) trebuie exterminate din fasa, inainte de a apuca sa gandeasca si sa vorbeasca nu m-au crezut prea multi...Acum traiti bine alaturi si condusi de ei?

    1. Du te la neurolog sau psiholog,cuvantul exterminare cred nu e potrivit pt nici o actiune a unui om responsabil ,dar cand vorbesti de exterminarea unor oameni care au facut ceva palpabil pe vremea dinainte de 89,ai o problema mare,mare!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb