Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI) a lansat la 10 aprilie 2008, consultarea publică pe marginea proiectului de decizie privind normele tehnice şi metodologice pentru aplicarea Legii nr. 135/2007 privind arhivarea documentelor în formă electronică.
Decizia supusă astăzi consultării se alătură reglementărilor privind acreditarea voluntară a furnizorilor de semnătura electronică şi proiectelor de decizii referitoare la marca temporală şi omologarea sistemelor de facturare electronică, pentru a crea cadrul necesar "dematerializării" documentelor. Trecerea de la documentele pe suport de hârtie la cele emise, transmise şi stocate în format electronic va duce la scăderea costurilor şi eficientizarea proceselor, precum şi la creşterea nivelului de securitate şi de confidenţialitate a documentelor.
Arhivarea electronică permite crearea, conservarea, consultarea şi utilizarea documentelor electronice arhivate, prin intermediul unui sistem electronic. Acest serviciu este util tuturor celor care produc cantităţi mari de documente şi pot astfel să elimine arhivarea pe hârtie şi costurile de imprimare şi stocare. Documentele arhivate în condiţiile legii, folosindu-se semnătură electronică, vor avea aceeaşi valoare juridică cu cele păstrate în format hârtie.
Proiectul de decizie stabileşte procedura prin care se realizează notificarea ANRCTI de către persoanele fizice sau juridice care doresc să furnizeze servicii de administrare a arhivelor electronice, condiţiile minimale pe care acestea trebuie să le îndeplinească pentru a primi acreditarea din partea ANRCTI, precum şi condiţiile în care ANRCTI poate dispune suspendarea ori retragerea acreditării administratorilor de arhive electronice.
Orice persoană fizică sau juridică ce intenţionează să furnizeze servicii de arhivare electronică trebuie să notifice ANRCTI cu cel puţin 30 de zile înainte de începerea activităţii, solicitantul urmând să devină administrator acreditat nu mai devreme de 30 de zile de la data realizării notificării în condiţiile acestei decizii. Administratorul arhivei electronice va realiza şi opera un registru în formă electronică ce va permite crearea, conservarea, consultarea şi utilizarea documentelor în formă electronică arhivate.
Pot deveni administratori de arhive electronice numai persoanele care au absolvit studii superioare în domeniul tehnologiei informaţiei şi care deţin calificări în domeniul administrării bazelor de date şi sistemelor de operare şi în domeniul arhivistic, sau societăţile comerciale care au angajaţi cu aceste calificări. Aceste calificări sunt necesare pentru că furnizorul de servicii de arhivare electronică trebuie să asigure mijloacele de control şi de securitate a documentelor şi a bazei de date, să menţină integritatea internă, funcţionarea şi coerenţa sistemului şi a bazei de date, să asigure păstrarea cu caracter permanent a documentelor şi eliminarea celor cu termen de păstrare expirat, să asigure procesele de introducere a documentelor în sistemul de administrare şi să asigure accesul la documentele stocate în arhivă, cu respectarea regimului de acces stabilit.
Pentru a depune un document în arhiva electronică, persoanele interesate trebuie să deţină un certificat digital calificat valabil pentru semnătura electronică şi să transmită administratorului de arhivă informaţii despre proprietarul şi emitentul documentului în formă electronică, precum şi nivelul de clasificare, data emiterii, a arhivării şi termenul de păstrare a documentului. Accesul la registrul arhivei electronice este public numai pentru documentele pentru care beneficiarul a stabilit un regim de acces public.
Proiectul de decizie privind normele tehnice şi metodologice pentru aplicarea Legii nr. 135/2007 privind arhivarea documentelor în formă electronică poate fi consultat pe pagina de internet a ANRCTI, persoanele interesate fiind invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 10.05.2008, pe adresa sediului central al ANRCTI (B-dul Libertăţii nr.14, sector 5, Bucureşti) sau direct la registratura ANRCTI, precum şi la oficiile şi direcţiile teritoriale din localitatea reşedinţă de judeţ cea mai apropiată. Observaţiile pot fi transmise şi prin fax la numărul +40 21 307 54 02 sau prin e-mail pe adresa consultare@anrcti.ro.
Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei este instituţia independentă de reglementare în domeniul comunicaţiilor electronice, comunicaţiilor audiovizuale, echipamentelor radio şi echipamentelor terminale de comunicaţii electronice, inclusiv din punctul de vedere al compatibilităţii electromagnetice, tehnologiei informaţiei şi serviciilor poştale. În activitatea sa, ANRCTI urmăreşte ca obiective majore: promovarea concurenţei, protecţia intereselor utilizatorilor finali şi încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură.