ANRE VREA SĂ RETRAGĂ LICENŢA ALTOR CÂTEVA COMPANII DIN ENERGIE Lungu, AFEER: "În piaţa energiei există o oarecare fierbere"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 13 martie 2017

Lungu, AFEER: "În piaţa energiei există o oarecare fierbere"

În februarie, ANRE a retras licenţa Arelco Energy SRL şi Arelco Power SRL, după ce a demarat o investigaţie privind tranzacţiile realizate în decembrie 2016 şi ianuarie 2017, pe OPCOM

Arelco Power şi Transenergo Com şi-au cerut insolvenţa

Havrileţ, ANRE: "Anumiţi traderi au acţionat greşit, punând în pericol contracte cu consumatori importanţi"

Câteva companii din piaţa energiei au probleme, iar Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) intenţionează să le retragă licenţa de funcţionare, după cum ne-a spus Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), care subliniază că un alt participant la piaţă şi-a cerut insolvenţa. Conform domnului Lungu, în piaţa de profil există o oarecare fierbere.

Afirmaţiile domniei sale vin după ce Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat, în 15 februarie, retragerea licenţelor companiilor Arelco Energy SRL, respectiv Arelco Power SRL, pentru activitatea de furnizare a energiei electrice. În 10 februarie, Arelco Power, companie controlată de Robert Neagoe, şi-a cerut insolvenţa, după ce şi Transenergo Com a făcut acelaşi lucru. Consiliul Concurenţei şi ANRE au demarat, la începutul lunii februarie, o investigaţie privind tranzacţiile de pe piaţa de energie OPCOM, realizate în lunile ianuarie 2017 şi decembrie 2016.

ANRE a postat, vineri, pe site-ul său, numele companiilor deţinătoare de licenţe care, începând din data de 24 ianuarie 2017, nu şi-au respectat obligaţiile din contractele încheiate pe Piaţa Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU) privind vânzarea cantităţilor de energie electrică tranzacţionate în sesiunea de licitaţie aferentă trimestrului întâi al acestui an, încălcând reglementările din domeniu. Acestea sunt: Arelco Power SRL, Energy Distribution Services SRL, KDF Energy SRL, Alpiq Romindustries SRL.

Potrivit ANRE, în perioada 24-28 ianuarie 2017, Three Wings SRL nu şi-a respectat obligaţiile din contractele încheiate pe PCSU.

În primele luni ale acestui an, ţara noastră a avut cele mai mari preţuri ale energiei din Europa, înregistrate pe pieţele pentru ziua următoare (PZU), potrivit datelor postate pe site-ul OPCOM, operatorul pieţei de energie electrică şi gaze naturale. Preţul energiei pe bursă a continuat să crească, începând cu data de 20 ianuarie, după ce un trader a anunţat că reziliază unilateral mai multe contracte. În acest context, ANRE a anunţat că a demarat o investigaţie, pe fondul suspiciunii că denunţarea unilaterală n-a avut un motiv viabil. Traderul era Arelco Power.

Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, a declarat, joi, că Autoritatea va retrage licenţa de furnizare a electricităţii pentru alte trei-patru companii care au generat probleme în piaţă în luna ianuarie.

Domnia sa a spus, citat de Agerpres: "Am finalizat mai multe controale, investigaţii şi am ajuns la concluzia că anumiţi traderi au acţionat greşit, punând în pericol contracte cu consumatori importanţi, generând elemente de cost pentru operatorii de reţea şi pentru furnizorii de ultimă instanţă. Acestor traderi li s-a retras licenţa de furnizare, li s-au dat amenzi şi considerăm că cel mai important lucru este că acel contract-cadru care se întocmeşte pe piaţa liberă - pentru că acele elemente au avut loc exclusiv pe piaţa liberă - considerăm că acele contracte-cadru trebuie făcute cu mai multă atenţie. Aşa cum atenţionăm de fiecare dată în comunicatele noastre lunare, consumatorii trebuie să fie foarte atenţi cu ceea ce înseamnă denunţul unilateral, atunci când furnizorul te lasă fără energie şi eşti obligat să cumperi de pe piaţa spot, o piaţă foarte scumpă, sau de pe piaţa de echilibrare. Considerăm că ar trebui înăsprite regulile care domină contractele-cadru în zona de furnizare a pieţei libere".

Domnul Havrileţ a adăugat că au fost efectuate controale la 18 firme şi au fost identificaţi şapte-opt furnizori care au generat pierderi totale de 440 de milioane de lei pentru furnizorii de ultimă instanţă şi pentru operatorii de reţea, pierderi pe care aceştia va trebui să le recupereze în instanţă.

În opinia domnului Ion Lungu, mai mulţi factori au permis o evoluţie speculativă pe bursa energiei în luna ianuarie. "Nu a fost manipulare în piaţă, ci doar un comportament speculativ", susţine domnia sa, apreciind: "Traderii sunt atacaţi în această perioadă. A fost un duş rece şi nu a fost în totalitate vina lor. Unii traderi au intrat în insolvenţă, alţii se pregătesc să intre. Totul pleacă de la concurenţa deosebită care este în acest moment pe piaţă, de la marjele foarte mici şi de la faptul că au căutat soluţii. S-a mers la limită cu riscurile. O cauză este şi lipsa de flexibilitate pe piaţa angro, în comparaţie cu piaţa cu amănuntul, cea mai competitivă piaţă din România, în general, nu numai în ceea ce priveşte energia".

Domnul Lungu a atras atenţia asupra faptului că OPCOM este o bursă şi, ca orice bursă, va reacţiona şi la zvonuri, recomandând prudenţă.

"În primul rând că sunt foarte multe luări de poziţie pe acest subiect. Trebuie să avem o fotografie clară a ceea ce s-a întâmplat în perioada când au fost acele preţuri mari", ne-a spus preşedintele AFEER.

Domnia sa este de părere că preţurile energiei au crescut, la începutul anului, pe fondul acumulării unor factori, care au determinat apariţia de situaţii similare şi în celelalte ţări vecine cu noi: "A fost o iarnă friguroasă în toată zona, nu doar în Româ-nia, motiv pentru care au fost şi preţuri mari, determinate de foarte multe elemente simultane, atât în România, cât şi în alte ţări".

Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, sublinia, recent, că furnizorii de energie ar trebui să aibă o strategie pe termen mediu şi lung, nu să achiziţioneze toată energia de pe piaţa spot (PZU), aşa cum s-a întâmplat în ultima perioadă în ţara noastră.

Ion Lungu este de părere că situaţia se va linişti, adăugând: "Preţurile fluctuează mereu, în orice domeniu, pe oricare piaţă, deoarece acest aspect ţine de o serie de factori". Domnia sa nu estimează creşteri în afara limitelor normale.

În opinia specialistului, dacă ANRE ar retrage sau ar suspenda unele dintre licenţe, atunci ar dispărea o serie de contracte de pe piaţa angro, companiile fără licenţă nemai-putând încheia contracte de furnizare de energie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb