Alerta mediatică referitoare la incidentul despre introducerea în România a unor cantităţi de carne de porc, suspectă de contaminare cu dioxină, nu este susţinută ştiinţific, se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), citat de Agerpres.
"Consumul de carne de porc, în acest moment, este fără pericol pentru consumatori şi se recomandă populaţiei să nu aibă reţineri din acest punct de vedere", se spune în comunicat.
Consiliul Ştiinţific a analizat măsurile întreprinse de ANSVSA ca urmare a introducerii în România, în condiţiile de comerţ intracomunitar, a unor cantităţi de carne de porc suspectă de contaminare cu dioxină, provenită din mai multe state membre, cu origine Irlanda, şi a apreciat că măsurile întreprinse de Autoritate, care a demarat inves-tigaţii, înainte de a fi notificată de către Comisia Europeană, au fost în acord cu reglementările europene pentru asemenea situaţie de criză şi eficiente.
Consiliul Ştiinţific, luând în considerare şi rezultatele studiului Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) privind reacţiile adverse la consumul de carne de porc contaminată cu dioxină, la nivelul înregistrat în acest incident, în condiţiile unui consum mare, zilnic, pe o durată de 90 de zile (situaţie de fapt exagerată), ceea ce nu s-a înregistrat în România, nu ar putea conduce la efecte adverse asupra sănătăţii consumatorilor.