Ţara noastră poate demara exportul şi tranzitul de ovine şi caprine in Turcia, a informat ieri Ambasada Turciei în România, preluată de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor (ANSVSA).
În perioada 22 - 25 iunie, pentru a evalua din punct de vedere tehnic posibilitatea deschiderii exportului de ovine şi caprine vii din ţara noastră, experţi ai autorităţii veterinare centrale din Turcia au efectuat o vizită de lucru în România.
Potrivit ANSVSA, în prima zi au fost vizitate 4 centre de colectare autorizate sanitar veterinar pentru export ovine vii din judeţul Tulcea, care face parte din cele 19 judeţe libere de scrapie.
Astfel, fermele au fost evaluate din punct de vedere al efectivelor, al stării de sănătate a acestora, a analizelor de laborator, dar şi a capacităţii de export şi al documentelor sanitare veterinare necesare.
În a doua zi s-a vizitat Direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor Tulcea şi Laboratorul sanitar veterinar, unde au fost purtate discuţii tehnice.
Vizita specialiştilor turci s-a finalizat cu o întâlnire cu conducerea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, la Bucureşti.
Concluziile rezultate în urma acestei vizite au fost acelea că tranzitul rutier prin Turcia cu animale se poate efectua, cu respectarea normelor şi cerinţelor de bunăstare a animalelor în timpul transportului.
Pentru ovinele vii destinate reproducţiei şi creşterii, perioada de carantină este de minim 21 de zile.
Pentru ovinele vii destinate tăierii, nu este stabilită o anumită perioadă de carantină, ovinele putând staţiona în centrul de colectare până la constituirea lotului.
În data de 1 iulie, ANSVSA a transmis autorităţii veterinare centrale din Turcia, lista cu centrele de colectare autorizate sanitar veterinar pentru export ovine vii din cele 19 judeţe libere de scrapie