ANSVSA: "Ţara noastră nu este în niciun fel afectată de scandalul peştelui"

Alexandra Crăciun
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 8 aprilie 2013

ANSVSA: "Ţara noastră nu este în niciun fel afectată de scandalul peştelui"

Elena Şaroikina, director al Asociaţiei Naţionale de Securitate Genetică a Rusiei: "În industria peştelui au loc afaceri mari"

Europa traversează o nouă criză în industria alimentară, care priveşte fraudarea etichetelor la peşte, astfel încât peştele scump este înlocuit cu unul ieftin, având o calitate inferioară. Investigatorii au descoperit că o treime din produsele alimentare marine din magazine şi res­taurante nu corespund informaţiilor de pe etichetă.

Elena Şaroikina, director al Asociaţiei Naţionale de Securitate Genetică a Rusiei, a explicat, potrivit site-ului romanian.ruvr.ru, procesul prin care producătorii fraudau sistemul de alertă europeană în domeniul alimentar: "Macroul poate fi procesat în aşa fel încât să semene cu file de anghilă, un sort de peşte mai scump. Totul este posibil: aromele, coloranţii îşi fac treaba. Probabil că această situaţie va continua, deoarece alimentele se scumpesc, iar producătorii au tot mai multe stimulente să înlocuiască materia primă scumpă cu una ieftină. Foarte mult peşte vine din Asia. Iar acolo afacerile se des­făşoară după bunul plac. Iar pentru a vinde un produs, ei îi pun o altă etichetă, ca să obţină mai mulţi bani".

Potrivit expertului rus, această situaţie, cel mai probabil, durează de câţiva ani, însă a fost depistată abia acum: "În industria peştelui au loc afaceri mari, iar scopul lor principal este creşterea veniturilor producătorilor. Europa s-a lovit de faptul că sis­temul de control al producţiei importate are lipsuri. Întrucât scandalurile alimentare au loc în ultimul timp permanent, este clar că se va examina problematica respectivă şi se va încerca găsirea unui alt sistem de control pe piaţă".

Scandalul legat de falsa etichetare a peştelui face parte dintr-un cadru mai larg la nivel european, precum laptele toxic din Serbia, toxinele din caşcavalul spaniol şi carnea de cal din Franţa, lapte cu aflatoxină şi pui cu salmonella în ţara noastră.

În ceea ce priveşte ţara noastră, oficialii din Autoritatea Naţională Sanitar - Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor ne-au declarat că România nu este expusă riscului să fie implicată sau afectată de acest nou scandal: "Noi am făcut un control chiar săptămâna aceasta, împreună cu Agenţia Naţională pentru Pes­cuit şi Acvacultură (ANPA), şi nu am des­coperit niciun tip de neregulă".

"Mai mult, vom mai demara şi o serie de controale înainte de sărbătorile pascale ca să evităm orice risc. Cu toate acestea, trebuie să ţinem cont de faptul că ceea ce se petrece momentan în Europa este mai degraba un caz de fraudă care nu pune în pericol sănătatea oamenilor şi care nu are cum să se extindă şi în ţara noas­tră, din simplul motiv că în Româ­nia nu se importă cantităţi semnificative de peşte scump", ne-a mai precizat un oficial din ANSVSA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5090
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2127
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8457
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.5709

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb