ANUL ACESTA, CNVM anticipează listarea Fondului Proprietatea la BVB şi cel puţin şapte emitenţi pe Sibex

N.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 14 ianuarie 2010

CNVM mizează pe listarea Fondului Proprietatea în acest an şi pe tranzacţii cu cel puţin 7 emitenţi pe piaţa la vedere a Sibex, ceea ce va spori veniturile din aplicarea cotei de 0,08% din valoarea tranzacţiilor derulate pe pieţele reglementate sau ATS cu 75%, potrivit proiectului de buget pe 2010, anunţă NewsIn.

Astfel, potrivit proiectului de buget pe 2010, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) estimează că va obţine, în acest an, 6,1 milioane lei din aplicarea cotei de cel mult 0,08% din valoarea tranzacţiilor derulate pe orice piaţă reglementată şi pe sistemele alternative de tranzacţionare, în creştere cu 74,29% faţă de prevederile din bugetul pe 2009.

În schimb, în 2009, bugetul CNVM a fost afectat de suspendarea unor cote, în vederea încurajării tranzacţiilor pe piaţa de capital. Comisia a suspendat cota de 0,08% din valoarea tranzacţiilor în perioada 1 octombrie 2008 - 31 iulie 2009 şi nu a perceput o cotă pentru transferurile cu titluri de stat, ceea ce s-a reflectat în neîncasarea unor sume de 1,78 milioane lei, respectiv 309.000 lei.

În consecinţă, excedentul bugetar al arbitrului pieţei de capital a scăzut, în 2009, la 3 milioane lei, de la 13 milioane lei.

În ceea ce priveşte tranzacţiile cu obligaţiuni, inclusiv cele convertibile în acţiuni, tranzacţiile cu drepturi de preferinţă şi cele cu drepturi de alocare, CNVM va aplica în continuare cota de 0,04%, menţinând astfel reducerea de 50% aplicată din 2008. În 2010, aceeaşi cotă va fi aplicată şi pentru tranzacţiile cu titluri de stat.

Comisia se aşteaptă, totodată, la o evoluţie pozitivă a pieţei de capital pentru 2010, atât în ceea ce priveşte indicii, cât şi valoarea tranzacţionată. Astfel, CNVM estimează o apreciere de 10-20% a cursului principalelor acţiuni, astfel încât indicele BET-C să depăşească nivelul de 3.000 puncte.

"În condiţiile în care nivelurile de preţ ale acţiunilor vor creşte cu 10-20% faţă de nivelul lunii octombrie a anului 2009, iar volumele şi numărul de tranzacţii îşi menţin evoluţia, se estimează o creştere a valorii de tranzacţionare medii lunare de la 403,7 milioane lei în anul 2009 (801,19 milioane lei în perioada 2005 - 2008), la o valoare medie lunară de 635,41 milioane lei în anul 2010, ceea ce înseamnă 7.625 milioane lei pe an", arată nota de fundamentare cu privire la veniturile obţinute din cota de 0,08%.

Pe lângă estimarea de listare a Fondului Proprietatea şi cea cu privire la activitatea pe piaţa spot administrată de Bursa din Sibiu, care va fi lansată în 22 ianuarie, CNVM are în vedere şi cele două sisteme alternative de tranzacţionare care au primit aviz în cursul anului trecut, adică ROTC-ul Asociaţiei Brokerilor şi OTC-ul Depozitarului Central.

Veniturile totale ale CNVM cresc uşor în 2010, faţă de anul trecut, dar sunt mai mici decât în 2008

Astfel, Comisia estimează venituri totale de 41,33 milioane lei în acest an, în uşoară creştere faţă de 2009, când încasările prevăzute în buget au fost de 40,7 milioane lei. Totuşi, bugetul Comisiei este mai mic faţă de anul 2008, când încasările s-au ridicat la 48,7 milioane lei. Pe de altă parte, conform proiectului de buget, cheltuielile totale pentru acest an se vor ridica tot la 41,33 milioane lei, nivel egal cu cel al veniturilor.

CNVM va încasa cel mai mult din aplicarea cotei de 0,1% din valoarea activului net al organismelor de plasament colectiv, adică 11 milioane lei, în timp ce, din tariful perceput pentru derularea ofertelor publice, arbitrul pieţei anticipează că va înregistra venituri de 6,5 milioane lei.

Comisia percepe o cotă de cel mult 0,5% din valoarea ofertelor publice de vânzare şi de cel mult 2% din valoarea ofertelor publice de cumpărare sau preluare. În ceea ce priveşte ofertele de vânzare, CNVM remarcă tendinţa de reducere a numărului acestor oferte, dar ia în calcul totodată autorizaţia de funcţionare a pieţei la vedere administrată de Bursa din Sibiu, operator de piaţă care şi-a propus în primă fază realizarea a şapte oferte publice de vânzare, inclusiv a celei proprii.

Pe de altă parte, în privinţa ofertelor de cumpărare sau preluare, notele de fundamentare din proiectul de buget arată că, în prezent, 23 de acţionari sunt obligaţi să depună documentaţia necesară derulării de oferte, astfel încât Comisia se bazează pe cotele percepute la încasări de 6,5 milioane lei.

Totuşi, ofertele publice de preluare în cazul Rompetrol Rafinare şi Rompetrol Well Services nu au fost luate în calcul, cel mai probabil, întrucât la un preţ de ofertă de 0,10 lei în cazul RRC, preţ pe care cei mai mulţi brokeri îl consideră echitabil, Comisia ar încasa peste 10 milioane lei.

O altă sursă de venituri pentru CNVM sunt tranzacţiile realizate pe pieţele de instrumente derivate, de unde arbitrul pieţei se aşteaptă să obţină în 2010 o sumă de 1,5 milioane lei. În acest caz, anticipările sunt, de asemenea, pozitive, tranzacţiile pe pieţele administrate de Bursa din Sibiu şi Bursa de la Bucureşti urmând să înregistreze creşteri uşoare. Comisia va percepe, în cazul tranzacţiilor cu derivate, un tarif de 0,10 lei de la fiecare parte contractantă, tarif egal cu cel din 2009.

Totodată, CNVM se bazează şi pe tarifele aplicate tranzacţiilor cu certificate de emisii de gaze cu efect de seră, cuantumul stabilit pentru 2010 fiind de 1 leu/contract, perceput de la fiecare parte conctractantă.

Cuantumul tarifelor, comisioanelor şi al altor surse legale se stabilesc ca anexe la bugetul CNVM şi se aprobă de Parlament. Pe de altă parte, bugetul pe 2010 urmează să intre în dezbaterea Parlamentului în următoarea perioadă.

CNVM va obţine în 2010 cele mai mari venituri din cota de 0,10% pe activele fondurilor de investiţii

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) estimează că va încasa în acest an 11 milioane lei, din aplicarea cotei de 0,10% pe activele nete ale fondurilor de investiţii, cu o treime mai mult decât în 2009, potrivit proiectului de buget pe 2010.

Comisia estimează că interesul deosebit pe care l-au atras fondurile de investiţii în 2009 se va va menţine şi în acest an, în contextul evoluţiilor bune din pieţele financiare şi a tendinţei de creştere a pieţei de capital autohton.

Anul trecut, industria fondurilor a reuşit să atragă peste 50.000 de investitori noi, orientaţi cu precădere spre fondurile monetare.

"Această tendinţă a comportamentului investiţional, similară celei manifestate de investitori la nivelul pieţei internaţionale, se va păstra şi pentru anul 2010, în baza unei rentabilităţi aşteptate de peste 53% şi a unei oferte diversificate de management al investiţiilor din partea administratorilor de fonduri", arată nota de fundamentare a veniturilor din cota de 0,10%.

Din analiza realizată de CNVM, pe baza dinamicii indicatorilor fondurilor până la sfârşitul celui de-al treilea trimestru, comparativ cu perioada similară din 2008, activele nete au sporit semnificativ în primele nouă luni, cu 173% în cazul fondurilor deschise şi 43% pentru fondurile închise de investiţii. Dinamica pozitivă a activelor a fost susţinută de creşterea numărului de investitori în aceste instrumente financiare, cu 63% în cazul fondurilor deschise, respectiv cu aproape 1% în cazul fondurilor închise.

"În aceste condiţii, este de aşteptat ca activul net al fondurilor de investiţii să menţină un trend crescător în anul 2010, comportamentul inves-tiţional nemanifestând tendinţa de modifiare negativă", potrivit proiectului de buget.

Estimarea Comisiei pentru acest an are în vedere autorizarea de noi fonduri de investiţii, dar şi diminuarea ecartului dintre subscrieri şi răs-cumpărări.

În anul 2009, activele nete ale fondurilor de investiţii au urcat la 3,48 miliarde lei, depăşind de 4,4 ori nivelul consemnat la finele anului 2008. Separat, doar activele fondurilor deschise au crescut de 3,5 ori anul trecut, ajungând la 3,35 miliarde lei la finele lunii decembrie 2009, potrivit statisticilor publicate marţi de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF).

Cheltuielile cu salariile, în cadrul CNVM, ar putea scădea în acest an cu 19%, la 20,55 milioane lei

Cheltuielile cu salariile angajaţilor Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) ar putea scădea cu 19% în acest an, la 20,55 milioane lei, faţă de exerciţiul financiar anterior, potrivit proiectului de buget pe 2010.

Fondul de salarii este calculat ţinând cont de numărul necesar de 250 de salariaţi.

Pe de altă parte, cheltuielile totale cu personalul se ridică la 26,26 milioane lei, în contextul în care Comisia estimează că va plăti contribuţiile sociale către stat de 5,71 milioane lei.

În ceea ce priveşte cheltuielile cu bunurile şi serviciile, bugetul prevede 5,27 milioane lei, sumă aproximativ egală cu nivelul costurilor din 2009. CNVM precizează că a operat o serie de reduceri de costuri, de până la 51% în ceea ce priveşte protocolul şi chiriile şi circa 43% pentru consultanţă şi expertiză. Însă, faţă de 2009, arbitrul pieţei a alocat sume mai mari în vederea acoperirii eventualelor creşteri de tarife la utilităţi.

"De asemenea, s-a impus şi creşterea cheltuielilor cu deplasările, detaşările şi transferările, pentru ca CNVM să poată participa la grupurile de lucru din cadrul organis-melor europene şi internaţionale din care face parte ca membru cu drepturi depline", arată notele de fundamentare.

Arbitrul pieţei de capital a luat în calcul pentru 2010 şi o serie de cos-turi aferente unor proiecte cu finanţare din fonduri europene nerambursabile, care însumează 5,55 milioane lei. În baza a două cereri de finanţare prin fonduri structurale, depuse în 2009, CNVM va putea beneficia de asistenţă financiară de 1,12 milioane euro, pentru dezvoltarea şi îmbunătăţirea calificării angajaţilor din sectorul pieţei de capital şi îmbunătăţirea sistemului calificărilor profesionale din piaţa de capital.

Costurile proiectelor sunt acoperite iniţial de CNVM, pentru ca ulterior să fie decontate pe baza documentelor justificative din fondurile Uniunii Europene.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb
PrevNext
LuMaMiJoViSaDu
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031