AOAR cere naţionalizarea temporară a unor companii importante

V.B.
Companii / 8 iulie 2014

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) solicită Ministerului Economiei să continue adoptarea de măsuri conforme cu interesele economice şi sociale, inclusiv naţionalizarea temporară a unor companii importante, producătoare de oţel, medicamente, ciment şi utilităţi, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

"AOAR cere Ministerului Economiei să-şi intensifice analiza situaţiei în care se află industria din România şi să continue adoptarea de măsuri conforme cu interesele economice şi sociale, inclusiv adoptând decizii de naţionalizare temporară a unor companii importante (oţel, medicamente, ciment, utilităţi), chiar prin achiziţionarea temporară a unor pachete minoritare de acţiuni, care să asigure dreptul de a decide strategia acestor companii, în conformitate cu interesele actuale ale economiei", precizează sursa citată.

Totodată, Asociaţia solitită Ministerului Economiei şi Guvernului să stabilească măsuri de menţinere a capacităţilor industriale existente, dând ca exemplu situaţia dintr-unele state membre ale Uniunii Europene (Polonia, Slovenia, Franţa, Germania etc.). AOAR aminteşte Executivului "aportul determinant" al sectorului industrial la asigurarea sustenabilă a creşterii economice din ultimii 4 ani, importanţa numărului şi a calificării angajaţilor din sectorul industrial, a valorii adăugate a muncii acestora, precum şi preocuparea reală manifestată la nivelul UE, de majorare a ponderii industriei în PIB, de la 15% la 20% până în 2020.

AOAR aduce în discuţie, în acest sens, evoluţiile negative înregistrate de diverse sectoare de producţie, punând accent pe situaţia de la Institutul Cantacuzino şi a producătorului de medicamente din Braşov, precum şi consecinţele vânzării capacităţilor producătoare de ciment către companii din afara UE.

"De mai mult de 9 ani, atragem atenţia, fără mare success, asupra situaţiei inacceptabile de la Institutul Cantacuzino. Nici astăzi nu au fost asigurate premisele de reluare în condiţii normale (certificare europeană GMP) a unor produse strategice, aşa cum este cazul vaccinurilor BCG antigripal şi antitetanos, Ministerul Sănătăţii preferând calea mai simplă şi mai dăunatoare a importului acestor produse. AOAR reaminteşte cazul încetării producţiei de medicamente la Braşov (compania GkaxoSmithkline) şi situaţia mai mult decât îngrijorătoare din industria siderurgică, urmare a falimentării de către compania Mechel a 5 producători de produse din oţel. În aceste condiţii, România va importa mai multe medicamente şi oţel beton, în loc să exporte aceste produse. AOAR îşi exprimă, în aceste condiţii, preocuparea vizâd consecinţele economice, urmare a vânzării capacităţilor producătoare de ciment, eventual unor companii din afara UE, existând în acest caz posibilitatea opririi unei părţi importante a producţiei de ciment în România, realocarea utilajelor şi creşterea importurilor de ciment, produs exportat în prezent de companiile Lafarge si Holcim", conchide comunicatul AOAR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb