Aplauze pentru Woody Allen

De la Cannes, TUDOR CARANFIL
Ziarul BURSA #Cultură / 19 mai 2015

Aplauze pentru Woody Allen

Titrasem anterior, în relatarea de la festivalul de la Cannes, "TIMP FRUMOS ŞI ECRAN MOHORÂT". Ca să-mi facă în ciuda, sâmbătă ne-am pomenit pe Croazetă cu Woody Allen şi omul său "Iraţional".

Lumea s-a repezit dornică de divertisment inteligent şi i-a făcut lui Woody o primire de zile cu adevărat mari, un spectacol

pe care nu ţi-e dat să-l trăieşti de multe ori în viaţă!

Woody urca scara de onoare, la braţul superbei Emma Stone, contemplată, la rându-i, de pe panoul gigant cu posterul ediţia 68 care domină covorul rosu, de o Ingrid Bergman, sportivă, numai farmec şi energie. Cum s-au dus toate, şi Ingrid, şi tinereţea lui Woody, şi inocenţa Croazetei... Şi a rămas gloria, cu asistenta lui

Stone obligată să aburce, din treaptă în treaptă, trena unei splendide dar incomode rochii albe.

În "OMUL IRATIONAL" Woody îi lasă lui Joaquin Phoenix ipostaza unui profesor de filozofie hărţuit de probleme existenţiale şi disputat între două femei pe care le-a fascinat. În spatele profesorului îl simţi pe Allen însuşi. Cineastul arată mai bine ca oricând, îşi poartă bine cei 80 de ani pe care-i va rotunji în decembrie şi n-are altă treabă decât să scapere, în fiecare an, câte un nou titlu de brand. Anul şi filmul, mereu altul, şi mereu ameninţarea timpului, şi unul şi altul, n-au timp de pierdut.

Doar eroul său, filozoful, are timp berechet. Ca de obicei materia în care lucrează cineastul sunt jocurile amorului, ale destinului, relativităţii morale şi hazardului. În drum spre universitatea de provincie unde a fost angajat, "omul iraţional" reflectează la Kant, în timp ce în campus toată lumea comentează doar despre el, mai ales frumoasa Jill, viitoarea sa studentă. Apariţia titularului catedrei de filozofie e precedată de faima profesorului liberal care se culcă cu tinerele sale învăţăcele pregătindu-le sistematic pentru viaţă şi care defineşte, de la catedră, filozofia, drept o masturbare orală. Munca sa pedagogică nu-l interesează, apreciindu-şi studenţii drept simpatici, dar mediocri. Nu de la Kirkegaard vor trebui să afle ca nu pot face nimic ca să schimbe lumea.

Singurul său mod de a se sustrage clişeelor şi rutinei este acţiunea şi aceasta înseamnă a înscrie un gest criminal, cel de a otrăvi un venerabil judecător care este, în realitate, mai periculos pentru societate decât impricinaţii săi. De aici, din dublarea intrigii sentimentale cu un suspans poliţist, se naşte şi umorul negru, cât este că, din păcate, nu e mult, al acestui Verdoux al gafelor criminale.

Interesul lui Allen pentru filozofie s-a manifestat încă de la începutul filmografiei sale şi s-a dovedit recurent. I l-a stârnit încă din adolescenţă Ingmar Bergman ale cărui filme l-au fascinat. "Pe atunci încă nu-l citisem pe Nietzsche care l-a marcat mult pe Bergman... Le-am implicat în filmele mele, aducându-le propria viziune", spunea Allen. Personajul său a trecut prin asemenea încercări încât totul i-a devenit indiferent. Şi nu le ascunde discipolilor opinia sa despre totala vacuitate a teoriilor pe care le antologhează. Caracterul aleator al existenţei noastre stă la rădăcina dezgustului de viaţă al personajului. În galeria cineastului nu e primul de acest fel. Dar oricât de filozofice, filmele sale cele mai sumbre aveau umor. Mai negru, mai alb, dar era! În OMUL IRAŢIONAL autorul pare a-şi fi uitat, cu totul, de condiţia de umorist şi mai ales zona finalului e un adevărat naufragiu. De parcă maestrul exasperat şi-ar fi aruncat lăuta în groapa cu lei, să le mai astâmpere foamea de succes.

Filmul a fost primit cu respect în timpul proiecţiei şi ovaţionat după. După 10 minute de ovaţii, la ieşirea din sală, am simţit insatisfacţia. Dar Woody al nostru îşi merită aplauzele. Lumea ovaţionase nu opera, ci Opera!

WOODY ALLEN NU SE REPETĂ FIINDCĂ... ÎŞI UITĂ FILMELE !

Am descris în articolul alăturat spectacolul întâlnirii publicului francez cu Irrational Man, omul iraţional al lui Woody Allen. La ora la care descripţia mea ajungea la redacţie, la Cannes, peste cel mai recent film al lui Woody Allen, se lăsa cortina şi lumea se înghesuia la adevăratul spectacol făgăduit de marele comediograf, conferinţa de presă. Probabil că, în această zonă şi-a păstrat tot ceea ce pregătise creatorul pentru colecţionarii de paradoxuri. Din acest punct de vedere, o conferinţă de presă cu Woody Allen face cât un film...

Iată, de pildă, cum sună un auto-rezumat al experienţeii sale de mizantrop.:

"Te naşti, mori şi...gata! Asta-i tot! Nu ne dorim mai mult decît acest fir de iarbă care izbucneşte spontan pentru a se veşteji în câteva zile. Apoi Pămîntul o să dispară, Soarele se va stinge şi nimic n-o să mai rămînă din Michel-Angelo, Shakespeare şi Beethoven. Orice ar spune filozofii, preoţii şi psihanaliştii, banalitatea îşi urmează cursul şi, într-o zi sau alta, te regăseşti în aceeaşi ultimă poziţie de inconfort. Singurul mod de a trăi posibil rămâne distracţia. Pentru unii distracţia poate să fie un meci de baseball sau o comedie cu Fred Astaire. Pentru mine, distracţia înseamnă a face filme. Numai ea te ajută să depăşeşti tragedia propriei decrepitudini..."

Altfel spus, numai plăcerea creării cinematografului poate şterge senzaţia timpului care distruge.

Dar îl recunoşti uşor, în spatele acestei sumbre perspective, pe cinicul profesor de filozofie Joaquim Phoenix care, şi el, îi semăna la rându-i omologului său din Match Point. Woody Allen nu reneagă că i se întâmplă să se mai şi repete. Dar asta poate fiindcă nu-şi revede filmele, are grijă să le uite! Din principiu! Fiindcă-i e teamă că, dacă le-ar revedea, n-ar reţine din ele decât... defectele!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb