APMCR: Atenţie la "specialiştii din construcţii"!

C.P.
Companii #Construcţii / 21 aprilie 2010

Recentele declaraţii din presă ale unor "specialişti" susţinute chiar şi de persoane din staff-ul ARACO tind să creeze, în opinia publică, un curent defavorabil, care să contracareze mecanismele pieţei libere şi concurenţiale. Afirmaţii de genul: "la preţurile existente pe piaţă, mă îndoiesc că poţi ieşi sub 400 euro/mp pentru o construcţie de calitate", declară fostul director al Asociaţiei Constructorilor, Liviu Daschievici sau "ce e sub acest pret, de 400-500 euro/mp, cred că trebuie analizat cu atenţie", Liviu Rogojinaru, directorul firmei Ronda Construct. "În general, astfel de oferte probabil includ materiale de construcţii din China, mai ieftine, dar mai slabe calitativ, partea de sanitare cu siguranţă este realizată la un nivel de calitate 3, iar pereţii sunt, cel mai probabil, din rigips, fără izolaţii", nu fac decât să aducă deservicii producătorilor de materiale de construcţii, ignorându-se şi activitatea organelor de stat abilitate cu controlul pieţei, respectiv ISC. În cei trei ani care au trecut de aderarea la UE, în România a fost implementat cu succes sistemul de agrementare şi certificare a materialelor de construcţii conform normelor europene, atât pentru produsele realizate în ţară cât şi cele importate, astfel încât produsele existente în piaţă respectă normele de calitate cerute atât de legislaţia europeană cât şi de cea românească.

Ce nu spun aceşti specialişti şi cei care le cântă în strună este faptul că domnii constructori şi dezvoltatori nu vor să renunţe la marjele ridicate de profit, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România. Astfel, din datele statistice rezultă că piaţa construcţiilor a scăzut în 2009 cu 14% iar cea a materialelor de construcţii cu 27%. Acestă diferenţă de scădere, tradusă în cifre de ordinul a câtorva sute de milioane de euro arată clar unde se duc banii. Se pare că remarca guvernatorului Isărescu de acum câteva zile privind faptul că "managerii au cam uitat de productivitate" ascunde un mare adevăr în ceea ce priveşte şi pe constructorii ce lucrează cu tehnologii vechi şi au managementul defectuos al proiectelor pe care le execută. Acest fapt, împreună cu marjele de profit anunţate de unele companii de construcţii arată facorii ce contribuie în mare masură la menţinerea unor preţuri ridicate.

APMCR a prezentat încă din luna octombrie anul trecut, în cadrul conferinţei sale naţionale mai multe soluţii constructive cu preţuri sub 400 de euro/mp şi care corespund din punct de vedere calitativ standardelor europene de locuire. Totodată recentele standarde de cost aprobate de guvern prevăd un preţ de construcţie de 380 euro/mp pentru locuinţe, ceea ce denotă justeţea celor afirmate la conferinţa producătorilor.

"APMCR îşi continuă activitatera sa de informare şi educare a publicului în privinţa calităţii materialelor de construcţii şi a noilor produse ce apar, astfel încât să se asigure construcţii de calitate în concordanţă cu principiile de dezvoltare durabilă. O acţiune în acest sens va avea loc în cadrul Construct Expo, ce se va desfăşura în luna mai la Bucureşti, manifestarea având ca subiect: "Lemnul - un produs de construcţii pentru dezvoltare durabilă", a declarat dl. Claudiu Georgescu, Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb