Aprecieri pentru indici, în luna ce a fost marcată de oferta Hidroelectrica

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 iulie 2023

Aprecieri pentru indici, în luna ce a fost marcată de oferta Hidroelectrica

Nou maxim istoric pentru BET-TR FP vinde 19,94% din Hidroelectrica, pentru 9,3 miliarde lei, printr-o operaţiune ce s-a încheiat la începutul acestei luni

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut creşteri în iunie, lună în care piaţa noastră de capital a fost marcată de oferta de vânzare de acţiuni Hidroelectrica, derulată de Fondul Proprietatea (FP).

Indicele BET, al celor mai lichide 20 de titluri de la BVB, a avut un avans de 2,1%, la 12.483 de puncte, în vreme ce indicele BET-TR, ce reflectă şi dividendele acordate de companiile ce compun principalul coş de acţiuni al pieţei noastre, s-a apreciat cu 2,7%, după ce pe parcursul lunii a atins un nou record istoric, de 24.949 puncte. Aprecierile se datorează evoluţiilor din ultimele zile ale lunii, când a devenit evident că oferta Hidroelectrica va fi suprasubscrisă. Mulţi investitori se aşteaptă ca impactul producătorului de energie asupra bursei noastre să fie semnificativ, marcat prin intrarea în liga pieţelor emergente a MSCI. O astfel de promovare ar fi benefică pentru principalele acţiuni de la BVB, care vor intra pe radarul unor fonduri de investiţii dedicate pieţelor emergente, cu active mult mai mari decât cele specializate în pieţe de frontieră.

Fed pune pe pauză creşterea dobânzilor

În Statele Unite, tendinţa de creştere a preţurilor acţiunilor demarată în toamna anului trecut pe fondul perspectivelor de temperare a majorării dobânzilor şi scăderii inflaţiei a continuat în iunie, indicele S&P 500 având o apreciere de 6,5%, luna trecută. Nasdaq Composite, al companiilor ce activează în domenii intensive în cunoaştere, a urcat cu 6,6%, inclusiv pe fondul entuziasmului din jurul inteligenţei artificiale, ce tractează piaţa încă din primăvară.

Rezerva Federală a menţinut neschimbate dobânzile luna trecută, luând o pauză după zece creşteri consecutive în care a ridicat ratele de la aproape zero la peste 5%, dar a anunţat că probabil mai urmează creşteri până la finalul anului. Inflaţia, măsurată prin Indicele Preţurilor de Consum, a coborât în mai la 4%, faţă de 4,9% în aprilie, încă cu mult peste ţinta pe termen lung a Fed de 2%.

De partea noastră a Atlanticului, unde Banca Centrală Europeană a ridicat dobânda cu 25 de puncte de bază, până la 3,5%, cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani, indicele Stoxx 600 s-a apreciat cu 2,2%, în vreme ce DAX40, al bursei germane, a urcat cu 3,1%, într-o lună în care coşul de acţiuni a atins un nou record istoric.

Transport Trade Services, Transgaz şi Bursa de Valori Bucureşti, cele mai bune evoluţii din BET, luna trecută

La Bursa de Valori Bucureşti preţurile acţiunilor au avut evoluţii divergente, într-o lună în care BET-XT, al celor mai lichide 30 de titluri ale pieţei noastre, a urcat cu 1,4%, până la 1.084 de puncte, iar cu tot cu dividende creşterea coşului de acţiuni a fost de 2,2%.

Aprecieri pentru indici, în luna ce a fost marcată de oferta Hidroelectrica

Acţiunile transportatorului de mărfuri pe Dunăre Transport Trade Services (TTS) şi-au continuat trendul ascendent pe care s-au înscris în ultima jumătate de an, luna trecută titlurile TTS având un avans de 18,1%, până la preţul de 15,95 lei. În data de 1 iunie, când preţul acţiunii companiei era în jur de 13,5 lei, Erste recomanda "Cumpărare" pentru titlurile transportatorului naval, cu o ţintă de preţ de 16,65 lei, peste cea indicată în martie, de 14,4 lei, conform rapoartelor publicate pe site-ul BVB Research Hub.

"Rezultatele pentru primul trimestru din 2023 ne întăresc perspectiva pozitivă pentru acţiunile companiei", se menţionează în raportul Erste. "Rezultatele atestă capacitatea managementului de adaptare la un mediu în evoluţie şi creează o bază solidă pe care să opereze şi să se extindă. Având un mediu tarifar favorabil, mai ales pe segmentul produselor agricole, profitabilitatea prosperă şi contribuie la evaluare. Chiar şi în cel mai negativ scenariu, cu o creştere minimă a volumelor şi o scădere dramatică a tarifelor, TTS are încă potenţial de creştere considerabil pe fondul generării de flux de numerar operaţional şi ale nivelurilor curente de CAPEX."

Pentru primele trei luni ale acestui an, Grupul TTS a raportat afaceri de 306,5 milioane de lei, cu 89,5% peste cele din primul trimestru al lui 2022, în timp ce profitul net s-a ridicat la 89,1 milioane lei, faţă de doar 12,2 milioane lei în intervalul ianuarie - martie a anului trecut.

După ce în luna mai acţiunile Transgaz (TGN) au coborât cu aproape 27%, în iunie titlurile transportatorului de gaze naturale au urcat cu 14,5%, până la 17,64 lei. La jumătatea lunii, a fost semnat la Guvern ordinul de începere a lucrărilor pentru gazoductul Tuzla-Podişor, în valoare de crica 500 milioane euro. Proiectul constă în construirea unei conducte de transport gaze naturale de 308 km., care va face legatura între resursele de gaze naturale exploatate din perimetrul Neptun Deep şi coridorul BRUA, conform anunţului companiei.

Acţiunile Bursa de Valori Bucureşti au urcat luna trecută cu 10,1%, la 50 de lei, probabil pe fondul derulării ofertei Hidroelectrica. Titlurile operatorului pieţei noastre de capital se află pe un trend ascendent accentuat încă din 2022, iar raportările arată că la cumpărare se află investitori instituţionali români, care probabil achziţionează ca să aibă o putere de vot mai mare în adunările acţionarilor BVB, în condiţiile în care în toamnă sunt alegeri pentru Consiliul de Administraţie.

Creşteri pentru titlurile bancare

Într-o lună în care indicele Euro Stoxx Banks a urcat cu 9%, acţiunile băncilor din BET au avut aprecieri pe măsură. Titlurile Banca Transilvania (TLV) au urcat cu 9,8%, la 20,74 lei, în vreme ce acţiunile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) s-au apreciat cu 9,3%, la 13,22 lei. Pentru sectorul bancar din ţara noastră se prevede un an cu profituri record, după cum a spus chiar Valentin Lazea, economistul şef al Băncii Naţionale a României, în condiţiile în care instituţiile de credit cresc marja dintre dobânzile la credite şi dobânzile oferite la depozite.

În plus, acţiunile BRD şi mai ales TLV sunt printre cele eligibile pentru indicele de pieţe emergente al MSCI, în scenariul accederii bursei noastre în această categorie, aşa că este posibil ca unii investitori să fi cumpărat în anticiparea evenimentului.

OMV Petrom şi Romgaz au decis să exploateze gazele din perimetrul Neptun Deep, din Marea Neagră

În luna în care OMV Petrom şi Romgaz au luat decizia finală de exploatare a zăcămintelor de gaze naturale din perimetrul Neptun Deep, titlurile celor două companii au urcat cu 9% în cazul producătorului cu sediul în Mediaş, respectiv doar 0,6% pentru Petrom. De remarcat că, în ziua anunţului, preţul acţiunilor celor doi emitenţi nu a avut oscilaţii mari, ceea ce înseamnă că informaţia era inclusă în cotaţii.

Romgaz urmează să plătească un dividend cu randament de circa 7%, în timp ce OMV Petrom a plătit deja dividendul aferent anului trecut, dar nu este exclusă o alocare suplimentară.

Potrivit celor două companii, prima producţie din Neptun Deep este estimată în 2027, iar companiile vor investi până la patru miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului, care va genera o producţie de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale, ce va fi împărţită egal între cei doi parteneri. Se preconizează că ţara noastră va deveni cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană, precum şi un exportator net de gaze naturale, consolidând securitatea în aprovizionare.

Declin de 13% pentru titlurile Nuclearelectrica, în contextul înregistrării corecţiei ex-dividend

La polul opus, acţiunile Nuclearelectrica (SNN) s-au depreciat cu 13,2% luna trecută, până la 44,6 lei, în condiţiile în care în data de 6 iunie a fost corecţia ex-dividend pentru dividendul cu randament de circa 8%.

Fară motive fundamentale evidente, acţiunile prestatorului de servicii medicale private MedLife (M) au coborât cu 6,4%, până la 17,7 lei, în vreme ce titlurile producătorului de materiale de construcţii TeraPlast (TRP) s-au depreciat cu 5,6%, la 0,52 lei.

Discounturi de tranzacţionare situate între 65% pentru Lion Capital şi 48% în cazul SIF Muntenia

Indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 4% luna trecută, la 48.913 puncte, în condiţiile în care aproape toate componentele sale au scăzut. Acţiunile FP s-au depreciat cu 4,1% la 1,946 lei, existând zile cu volume mari, ceea ce arată că probabil investitori instituţionali au vândut ca să facă rost de bani pentru oferta Hidroelectrica.

Acţiunile Evergent Investments (EVER) s-au depreciat cu 9,1%, la 1,205 lei, în contextul înregistrării datei ex-dividend cu randament de 6%, în timp ce titlurile SIF Muntenia (SIF4) au stagnat, la preţul de 1,325 lei.

La finalul lunii iunie, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 64,8% pentru Lion Capital (fosta SIF Banat-Crişana) şi 47,7% în cazul SIF Muntenia, în timp ce FP avea un discount de 27%, peste obiectivul celor de la Franklin Templeton, de sub 15%.

Hidroelectrica se va lista la Bursa de Valori Bucureşti în data de 12 iulie

Luna trecută s-a derulat oferta Fondului Proprietatea pentru acţiuni Hidroelectrica, prin care FP a vândut 19,94%, întreaga deţinere din acest moment în producătorul de energie, la preţul de 104 lei pe acţiune. Valoarea tranzacţiei se ridică la circa 9,3 miliarde de lei (1,88 miliarde de euro).

La acest preţ, Hidroelectrica vine la bursă cu o evaluare de 46,8 miliarde de lei, cea mai mare companie din ţara noastră de la BVB, cu mult peste OMV Petrom a cărei capitalizare este de circa 33 miliarde de lei.

Investitorii individuali au subscris 55,8 milioane de acţiuni FP, cu mult peste cele 11,7 milioane câte le erau destinate iniţial. După realocări, tranşa dedicată retailului a ajuns la 20% din întreaga ofertă, dar din cauza suprasubscrierii masive, investitorii individuali vor primi numai 32 de acţiuni la 100 subscrise.

În cadrul operaţiunii de piaţă, Fondul Proprietatea a vândut 89,7 milioane de acţiuni Hidroelectrica (echivalentul ofertei propriu-zise plus opţiunea de supra-alocare), 71,7 milioane fiind alocate instituţionalilor (80%) iar 17,9 milioane investitorilor de retail (20%).

Din totalul celor 89,7 milioane de acţiuni, 11,7 milioane reprezintă opţiunea de supra-alocare acordată de FP către coordonatorii ofertei, ce poată fi exercitată în totalitate sau parţial în termen de 30 de zile de la data admiterii la tranzacţionare a acţiunilor H20, în scopul stabilizării. Practic, aceste acţiuni au fost împrumutate de la FP, vândute în cadrul ofertei, iar banii pot fi folosiţi de către managerul de stabilizare pentru susţinerea preţului acţiunilor Hidro în piaţă, în anumite condiţii. Dacă managerul nu intervine pentru stabilizare, adică nu cumpără acţiuni cu banii proveniţi din vânzările tranşei supra-alocate, atunci întregul pachet de 19,94% deţinut de FP înainte de ofertă rămâne în piaţă.

Listarea Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti va avea loc în data de 12 iulie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb