Aproape două treimi din software-ul instalat pe computerele din România în 2013 nu avea licenţă

E.D.
Companii #IT / 26 iunie 2014

Aproape două treimi dintre programele software instalate pe computerele din România, în 2013, nu aveau licenţă, arată concluziile Studiului Global BSA, realizat la fiecare doi ani de către IDC.

Conform sursei citate, rata la care software-ul de PC-uri a fost instalat fără licenţele corespunzătoare în România a fost de 62% anul trecut, în scădere de 1% faţă de 2011. Valoarea comercială a acestui software fără licenţă a totalizat 208 milioane dolari, în perioada analizată.

"Managerii IT din întreaga lume, în mod absolut de înţeles, îşi exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că software-ul fără licenţă poate cauza prejudicii, dar mai puţin de jumătate sunt foarte încrezători să afirme că software-ul din companiile lor este licenţiat în mod corespunzător. Doar 35% din companii, la nivel mondial, au implementat reguli interne scrise care impun utilizarea de software licenţiat în mod corespunzător. Motivul principal menţionat de utilizatorii de computere din întreaga lume pentru care nu utilizează software fără licenţă este de a evita ameninţările de securitate legate de malware. Printre riscurile asociate cu software-ul fără licenţă, 64% din utilizatorii la nivel global indică accesul neautorizat de către hackeri ca o preocupare de top, iar 59% menţionează pierderile de date", se menţionează în concluziile cercetării.

În România, în temeiul unui protocol încheiat la sfârşitul lui septembrie 2011 şi înnoit în septembrie 2013, Poliţia Română şi BSA au derulat în ultimii ani trei campanii importante cu privire la conştientizarea riscurilor, mesajul ajungând la peste 80.000 de companii. Aceste campanii, alături de eforturile de apărare a drepturilor de proprietate intelectuală şi de aplicare a legii realizate de autorităţile competente s-au dovedit a fi foarte eficiente, după cum notează IDC.

Acestea sunt de asemenea rezultatele activităţii Grupului de Lucru pe Probleme de Proprietate Intelectuală (Grup DPI), un parteneriat public-privat condus de Serviciul specializat în proprietate intelectuală din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al cărui principal scop este coordonarea eforturilor anti-piraterie şi anti-contrafacere în întreaga ţară.

La nivel global, studiul BSA arată că rata la care software-ul pentru PC-uri a fost instalat fără licenţele corespunzătoare a crescut de la 42%, în 2011, la 43% în 2013. De asemenea, valoarea comercială a instalărilor de software pentru PC fără licenţă a totalizat 62,7 miliarde de dolari, iar regiunea cu cea mai mare rată de ansamblu a instalărilor de software pentru PC fără licenţă, în 2013, a fost Asia-Pacific, cu 62%.

În cazul Europei Centrale şi de Est a înregistrat următoarea cea mai mare rată de instalări de software fără licenţă la 61%, urmată de America Latină şi de Orientul Mijlociu şi Africa, cu câte 59%.

În Uniunea Europeană, rata a scăzut cu două puncte procentuale la 31% în 2013, până la un cuantum de 13,5 miliarde de dolari.

Studiul Global BSA referitor la Software se realizează în fiecare al doilea an pentru BSA de către IDC. În 2013, cercetarea a inclus utilizatori de calculatoare din 34 de pieţe, inclusiv aproape 22.000 de utilizatori de PC-uri din segmentul consumer şi business şi mai mult de 2.000 de manageri IT.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb