ARPIM ÎI RĂSPUNDE LUI VICTOR PONTA:  "Procentul de 25% în plus la preţurile medicamentelor din România este neconform cu realitatea"

Elena Deacu
Companii #Sănătate / 26 februarie 2015

Procentul de 25% în plus la preţurile medicamentelor din România menţionat de Victor Ponta în comparaţie cu preţurile medicamentelor din Uniunea Europeană este neconform cu realitatea, transmite Dan Zaharescu, Director Executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Premierul Victor Ponta i-a cerut ieri ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, să transmită firmelor producătoare de medicamente că solicitarea de actualizare a preţurilor la medicamente se bazează pe dreptul românilor de a plăti acelaşi preţ precum cel achitat de alţi cetăţeni din state membre UE.

"Vă rog să explicaţi că suntem în Uniunea Europeană şi că românii au dreptul să plătească medicamentele la preţurile care sunt accesabile şi pentru alţi cetăţeni europeni: bulgari, maghiari, germani, ce or fi ei. Nu cu 25% în plus. Ştiu că producătorii sunt supăraţi şi de asta, din 2009 până azi, nu am făcut ce trebuia, dar trebuia să facem mai demult. Nu facem altceva decât să dăm drepturile românilor de a plăti medicamentele la preţurile din Uniunea Europeană. Înţeleg că va fi o luptă grea. Cu cât veţi explica mai mult, cu atât vom câştiga mai uşor această bătălie", i-a spus Ponta ministrului, în şedinţa de guvern, în faţa presei.

"Ca urmare a declaraţiilor pe care le-aţi susţinut la începutul Şedinţei de guvern din data de 25 februarie 2015 şi în spiritul deschiderii continue a Asociaţiei Producătorilor Internaţionali de Medicamente, vă solicităm organizarea de urgenţă a unui forum expert de dezbatere a situaţiei actuale a finanţării sistemului de sănătate. Ne dorim un dialog obiectiv, fără presiuni, implicând toţi partenerii de discuţie relevanţi, din domeniul medical, fiscal şi al societăţii civile", se arată într-un răspuns al ARPIM la declaraţiile lui Victor Ponta.

ARPIM transmite: "În primul rând, vă asigurăm de faptul că, alături de respectarea drepturilor pacienţilor români de a avea acces la medicamente asemenea tuturor cetăţenilor din Uniunea Europeană, companiile farmaceutice membre ale asociaţiei noastre au drept prioritate respectarea legislaţiei în vigoare din România. Respectăm toate obligaţiile fiscale impuse de către autorităţile române, deşi ele au ajuns în momentul de faţă să pună o presiune uriaşă asupra capacităţii noastre de operare. O suprataxă de 25% pe cifra de afaceri realizată în relaţia cu sistemul de asigurări de sănătate, alături de diferenţa de 4% generată de un curs valutar îngheţat la nivelul anului 2012 înseamnă că preţul real al medicamentelor este cu 29% mai mic decât cel afişat în Catalogul naţional al medicamentelor".

Potrivit comunicatului Asociaţiei, în niciunul din statele Uniunii Europene companiile producătoare de medicamente nu participă la finanţarea cheltuielilor cu medicamente într-un cuantum atât de mare, cum se întâmplă în România.

În ceea ce priveşte comparaţia cu preţurile medicamentelor din Uniunea Europeană, procentul de 25% în plus la preţurile medicamentelor din România menţionat este "neconform cu realitatea". "Încă o dată, suntem deschişi dialogului constructiv pentru a clarifica toate aceste neînţelegeri", transmite ARPIM.

Membrii asociaţiei arată sunt de acord cu alinierea preţurilor la medicamente cu preţurile din ţările invocate de Victor Ponta, în condiţiile legii. "Dar în această situaţie, este onest, echitabil şi obligatoriu ca statul să asigure companiilor producătoare de medicamente în România aceleaşi condiţii ca cele existente în ţările din Uniunea Europeană la care v-aţi referit, respectiv eliminarea taxei clawback (care în acest an a ajuns la aproape 30% din cifra de afaceri a fiecărei companii producătoare de medicamente), calcularea preţului la medicamente utilizând cursul de schimb valutar folosit la alcătuirea bugetului pentru anul în curs (şi nu cel din anul 2012, aşa cum se întâmplă acum), actualizarea listei de medicamente în mod real şi continuu, alocarea unui buget pentru medicamente la un nivel comparabil cu cel al ţărilor Uniunii Europene la care v-aţi referit precum şi multe alte măsuri necesare a fi luate în cadrul unei politici raţionale şi corecte în domeniul medicamentului (nu aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani)", completează ARPIM.

Potrivit Asociaţiei, toate aceste decizii trebuie luate cu mare atenţie faţă de accesul pacienţilor români la medicamente, deorece scăderea preţurilor la medicamente sub nivelul existent la această dată va face medicamentele din România extrem de atractive pentru comerţul intracomunitar, fapt care le va face indisponibile pentru bolnavii din România.

Comunicatul continuă: "După cum cunoaşteţi probabil, chiar şi la nivelul actual al preţurilor, Ministerul Sănătăţii a fost nevoit să suspende temporar distribuirea în afara teritoriului României a unui număr de 22 de medicamente (iniţial, în anul 2013), ulterior a unui număr 41 de medicamente (în anul 2014). Cum ne putem aştepta, Domnule Prim-Ministru, că se va asigura în aceste condiţii disponibilitatea medicamentelor pentru bolnavii din România, când vom vorbi despre sute, chiar mii de medicamente care vor fi vizate de comerţul intracomunitar?"

Din acest motiv, Asociaţia solicită să se aibă în vedere respectarea regulilor Uniunii Europene şi atunci când este vorba de obligaţiile statului în raport cu cetăţenii României, nu doar atunci când este vorba de obligaţiile entităţilor private. "Nu putem, noi ca şi companii private să preluăm pe termen lung responsabilităţile ce revin, de drept, statului român", transmite ARPIM.

Asociaţia menţionează: "Nu înţelegem de ce întreaga povară pentru acoperirea deficitului bugetar să fie suportată numai de producătorii de medicamente, mai mult, să plătim o taxa inclusiv pe veniturile încasate de alte entităţi private care comercializează medicamente în România. Cum se încadrează acest fapt cu principiile codului fiscal aplicabil în România?

Potrivit Constituţiei României, statul are obligaţia să asigure şi să garanteze cetăţenilor dreptul la ocrotirea sănătăţii. Cu toate acestea, în ceea ce priveşte asigurarea cu medicamente pentru pacienţii din România, statul român îşi îndeplineşte numai 70% din această îndatorire fundamentală, întrucât în acest moment, aproximativ 30% din cheltuielile cu medicamente sunt asigurate şi finanţate de către producătorii de medicamente, prin taxa clawback pe care aceştia o plătesc începând cu anul 2010".

ARPIM informează că membrii asociaţiei vor respecta măsura impusă de Ministerul Sănătăţii având ca rezultat scăderea preţurilor medicamentelor din România (Canamed), concomitent cu angajamentul autorităţilor pentru îndeplinirea cumulativă şi a altor condiţii care să "aducă România într-o poziţie egală şi comparabilă cu cea a statelor UE la care aţi făcut referire în ceea ce priveşte politica în domeniul medicamentelor şi anume:

1. Folosirea fondurilor economisite prin scăderea preţurilor la introducerea de medicamente inovative pe lista celor compensate de statul român, tratamente la care cetăţenii români au drepturi egale cu cele ale celorlalţi cetăţeni din Uniunea Europeană şi de care nu au putut beneficia în ultimii 6 ani.

2. Eliminarea taxei clawback care a fost concepută şi introdusă ca o măsură temporară pentru asigurarea unui acces neîntrerupt al populaţiei la medicamente în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

3. Calcularea preţurilor de producător utilizând cursul de schimb valutar folosit la alcătuirea bugetului pentru anul în curs şi valutele (altele decât euro) la nivelul cursului de schimb mediu prognozat de Comisia Naţională de Prognoză pentru anul în curs.

4. Participarea în mod solidar şi echitabil a tuturor entităţilor private care comercializează medicamente în România la efortul de asigurare a medicamentelor pentru bolnavii din România (nu doar producătorii de medicamente, aşa cum se întâmplă acum)".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb