Asigurarea protecţiei infrastructurii informaţiilor critice, prioritare pentru statele UE

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 7 mai 2009

Cooperarea şi coordonarea statelor membre pentru asigurarea protecţiei infrastructurii informaţiilor critice reprezintă o prioritate pentru Uniunea Europeană, informează un comunicat al Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (MCSI).

Căutarea soluţiilor în acest domeniu cum ar fi schimbul de informaţii, capacitatea de răspuns la atacurile asupra reţelelor informatice, abilitatea de a trata problemele majore şi de a asigura o disponibilitate a serviciilor critice necesită "discuţii substanţiale" la nivel politic, dar şi între sectorul public şi cel privat.

Acest lucru s-a decis, la finele lunii aprilie, la Conferinţa Ministerială Europeană pe probleme de securitate informatică, desfăşurată în Estonia, la Tallinn, şi care a încercat să găsească răspunsuri la provocările infracţionalităţii informatice din Europa. În cadrul conferinţei s-a estimat faptul că în cazul nefuncţionării sectorului Comunicaţiilor în Statele Unite ale Americii ar exista pierderi de 350 miliarde dolari, iar în state precum Elveţia, Luxemburg, Germania, nefuncţionarea comunicaţiilor ar produce pierderi de până la 3% din PIB.

Sistemele informatice formează o bază de servicii vitale cum ar fi furnizarea de energie, producţia de apă, tranzacţii bancare, tranzacţii şi media. Cu această creştere a dependenţei de Internet, s-a constatat şi o creştere a ameninţărilor informatice, unde vulnerabilităţile individuale, ale corporaţiilor şi ale guvernelor pot fi exploatate cu rezultate dramatice începând de la "mici criminali" informatici până la structuri organizate.

Uniunea Europeană a recunoscut faptul că sectorul Informaţiilor şi Tehnologiei Comunicaţiilor reprezintă o parte integrală a infrastructurii critice europene. Conferinţa de la Tallinn a semnalat că este nevoie urgentă de cooperare şi coordonare între statele membre pentru a asigura protecţia infrastructurii informaţiilor critice, iar acest lucru se poate realiza prin schimbul de informaţii şi prin abilitatea de a răspunde prompt atacurilor informatice şi de a face faţă problemelor majore ce pot apărea.

Această întâlnire la nivel de miniştri, desfăşurată la Tallinn, a avut loc la doi ani după atacurile informatice împotriva Estoniei care au prejudiciat economia acesteia cu 2% din PIB.

În urma acelor evenimente a fost lansată Directiva CE 114/2008 referitoare la identificarea şi desemnarea Infrastructurii Critice Europene care subliniază importanţa sectorului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor în viitor.

Din partea Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale din România a participat secretarul de stat Marius-Constantin Fecioru, alături de Ministrul de Interne al Cehiei, Ivan Langer, preşedintele Estoniei, Toomas Hendrik-Ilves, ministrul Afacerilor Economice şi Comunicaţiilor din Estonia, Juhan Parts, ministrul Comunicaţiilor din Suedia, Asa Torstensson, iar din cadrul CE pentru Societate Informaţională şi Media, Viviane Reding.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb