Asociaţia Producătorilor de Mobilă solicită reducerea TVA la 20% de la 1 iunie 2015

Elena Deacu
Companii / 8 aprilie 2015

Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România, în numele sectorului Industriei Lemnului din România care include Industria Mobilei şi a altor produse finite din lemn, ca bunuri de folosinţă îndelungată, solicită imperios reducerea TVA de la 24%, la 20% de la 1 iunie 2015, având în vedere aportul şi implicarea pe piaţa autohtonă, în plan social şi local.

Asociaţia precizează că firmele autohtone active, înregistrate oficial, care îşi desfăşoară activitatea în acest domeniu industrial ce valorifică o resursă naturală regenerabilă, depăşesc numărul de 11.000, iar personalul angajat este de cca 100.000 de salariaţi.

Potrivit Asociaţiei, piaţa internă a mobilei, care putea să absoarbă produse finite din lemn în valoare de cca. un miliard euro în 2008, este într-o continuă scădere ca urmare a diminuării permanente a puterii de cumpărare, deoarece achiziţionarea de produse de folosinţă mai îndelungată de căatre consumatorii locali este mereu amânată, în favoarea altor urgenţe care apar.

Reducerea de TVA ar constitui o «gură de oxigen» pentru clienţii români, mai ales pentru tinerii care vor să rămână în ţară, să-şi întemeieze familii şi să-şi cumpere locuinţe pe care să le amenajeze după placul lor.

Astfel, aplicarea reducerii TVA pe întreg lanţul de creare al valorii din industria mobilei ar produce extinderea pieţei şi ar îmbunătăţi competitivitatea producătorilor români faţă de importuri.

În condiţiile în care exportul de mobilă este în creştere (+12,3%, adică 1884,608 milioane euro în 2014 faţă de 1677,473 milioane euro în 2013), revenirea pieţei interne ar conduce la nevoia de angajări suplimentare. Acestea vor avea un efect favorabil asupra întregii pieţe din România, creând un cerc virtuos cu multiple efecte benefice atât pentru clienţi cât şi pentru producătorii români de mobilă şi vasta lor reţea orizontală de furnizori.

Cel mai important câştig, potrivit Asociaţiei, ar fi însă stoparea exodului competenţelor şi reducerea decalajelor faţă de ţările dezvoltate din blocul comunitar.

Industria românească de prelucrare a lemnului este deja una competitivă în plan internaţional. Aportul acestui domeniu de activitate în PIB-ul României este semnificativ, iar contribuţia la soldul balanţei comerciale, export-import, este mereu pozitivă, de peste 2500 mil. euro/an.

Reducerea TVA ar accelera modernizarea şi ar întări o industrie în care România are încă atât avantaje competitive, cât şi un potenţial de inovare demonstrat în aceşti ani dificili de creşterea continuă a principalilor indicatori. În plus, această industrie foloseşte o materie primă regenerabilă, lemnul, a cărei valoare se regăseşte în produsul finit multiplicată de 17,6 ori în cazul mobilierului de uz general, şi de 33,5 ori în cazul scaunelor!

Asociatia Producătorilor de Mobilă din România consideră că "Noul Cod Fiscal şi Noul Cod de Procedură Fiscală" trebuie să fie un pachet legislativ care să contribuie la crearea unei fiscalităţi eficiente, responsabile, credibile, transparente si deschise în relaţia cu beneficiarii serviciilor sale - cetăţenii şi mediul de afaceri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb