Asociaţiile profesionale româneşti din industria cărnii cer reducerea valorii actuale a TVA la carne şi la preparatele din carne la 5%, deoarece "24% este un procent care încurajează evaziunea fiscală şi competiţia neloială", transmite preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, Alex Jurconi, într-o scrisoare deschisă adresată Fondului Monetar Internaţional.
"Producătorii şi procesatorii români de carne sunt la limita profitabilităţii şi situaţia s-a înrăutăţit şi mai mult după reducerea TVA în Ungaria, la 5% pentru carnea de porc", arată oficialul în scrisoare. De asemenea, acesta susţine că, din datele centralizate de către Federaţia Naţională Pro Agro, evaziunea fiscală pe lanţul cărnii depăşeşte în România 450 de milioane de euro anual.
"Prioritatea industriei cărnii în acest moment este reducerea TVA la carne şi la preparatele din carne la 5%", subliniază Alex Jurconi. În acest sens Federaţia Naţională Pro Agro, Asociaţia Română a Cărnii (ARC), Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) şi Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) au iniţiat o campanie la nivel naţional, în care sunt implicaţi şi consumatorii.
În favoarea reducerii TVA la produsele din carne, asociaţiile menţionează în scrisoarea argumentul că TVA de 24% încurajează şi îmbogăţeşte evazioniştii, astfel statul pierde peste 450 de milioane de euro în fiecare an, din cauza evaziunii fiscale la carne şi la produsele din carne.
Mai mult, potrivit asociaţiilor, producătorii cinstiţi de carne şi de preparate din carne abia mai supravieţuiesc într-un mediu sufocat de importuri masive şi producători fantomă care nu au plătit şi nu vor plăti niciodată vreo taxă la stat. În plus, Alex Jurconi susţine, în scrisoarea sa, că TVA de 24% forţează România să considere carnea şi produsele din carne un lux. Implicit, românul cumpără mai puţin şi mai rar, iar în termeni economici aceasta înseamnă un consum redus şi un procent redus de colectare a TVA.