Asseco - noul nume pentru conglomeratul de firme controlat de Prokom Software în Europa de Est

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 25 septembrie 2007

Pierre Audoin Consultants (PAC) comentează contextul preluării Prokom Software de către Asseco şi implicaţiile pe care le-ar putea avea asupra pieţei de software şi servicii informatice din România.

Asseco a anunţat că va prelua controlul asupra Prokom Software, devenind astfel cel mai mare grup de software şi servicii IT provenit din Europa de Est. Integrarea celor două companii este anunţată pentru trimestrul II din 2008.

George Mironescu, consultant al Pierre Audoin Consultants (PAC), responsabil pentru piaţa de software şi servicii informatice din Polonia, consideră că "deşi tranzacţia poate părea în aparenţă spectaculoasă, ea nu reprezintă decât o regrupare a conglomeratului de firme IT controlat de Prokom Software".

Cu venituri totale în 2006 de peste 430 milioane euro, din care peste 370 milioane euro în Polonia, Grupul Prokom este în topul companiilor IT din regiune.

Conform studiilor SITSI (Software and IT Services Industry) pentru Europa Centrală şi de Est ale Pierre Audoin Consultants (PAC), Prokom domină piaţa din Polonia cu 259 milioane euro din licenţe proprii şi servicii informatice, ceea ce reprezintă aproximativ 10% din piaţa de profil. De asemenea, prin firmele cumpărate în Slovacia, Cehia şi România, Prokom are o prezenţă între Top 5-10 furnizori de software şi servicii informatice în fiecare din aceste ţări.

George Mironescu afirmă că "manevra era oarecum aşteptată în piaţa de ceva vreme, şi ultimele mişcări de reorganizare din cadrul grupării de firme controlate de Prokom Software sugerau această realiniere. În esenţă, nu este vorba despre nicio tranzacţie care ar schimbă peisajul competiţional de pe piaţa poloneză, respeciv regională, întrucat ambele firme consolidau împreună veniturile şi funcţionau ca grup de trei-patru ani. Achiziţia este de fapt o inversiune în cadrul Prokom Grup, şi ea nu crează schimbări de poziţie la nivelul pieţei".

În viziunea lui George Mironescu, "era de aşteptat ca Asseco să preia Prokom Software, din mai multe motive:

Asseco aduce asupra grupului un nume proaspăt, eliberat aparent de orice moştenire negativă şi imagine contestabilă ce ar putea plana asupra Prokom Software

Venirea Asseco la cârma grupului creează premiza unei integrări mai uşoare a celorlalte entităţi majore din cadrul grupului, deoarece vine cu o identitate corporativă necristalizată

Asseco promovează o cultura autonomă şi sindicală, unde managerul local are libertatea sa-şi demonstreze capacitatea antrepreneurială şi să livreze rezultate

Există posibilitatea de a genera sinergii la nivel de sector pe termen scurt, întrucat Asseco obţine marea majoritate a veniturilor din sectorul bancar şi public, în timp ce Prokom Software din asigurări şi administraţie publică, rezultand deci o entitate puternică pentru sectorul financiar şi de stat"

Fuziunea vine însă şi cu o serie de provocări majore asupra viitorului grup:

Prokom Software a coordonat de curând fuziunea dintre ABG Ster-Projekt şi Spin, efectele acesteia urmând a fi evaluate pe termen mediu. Integrarea celor două firme devine o provocare considerabilă pentru Asseco, întrucat compania va trebui să monitorizeze şi să gestioneze proiectul ABG Ster-Projekt Spin în contextul propriei fuziuni cu Prokom Software

Adam Goral, preşedintele Asseco, provine dintr-o firmă (Comp Rzeszow) ce a crescut mai degrabă organic până de curând, cu o experienţă limitată în gestionarea şi integrarea unor mari proiecte de fuziuni de companii

Prokom Software reprezintă un pilon financiar puternic pentru întregul grup Prokom, datorită veniturilor recurente importante obţinute de la clienţi controlaţi de stat, precum Biroul Asigurărilor Sociale (ZUS) sau PZU (cea mai mare companie de asigurări din regiune). În condiţiile în care Ryszard Krauze, fondatorul şi acţionarul principal al Prokom Software, pierde din vizibilitatea la nivel de grup, este interesant de observat dacă noua companie va reuşi să menţină aceeaşi poziţie financiară pe termen mediu şi lung

Luând în considerare alte proiecte de achiziţie în care este implicată Prokom Sofware (e.g. orchestrarea fuziunii dintre Comp SA şi CSS), provocările nu pot fi decât şi mai mari pentru viitorul noului grup.

Totodată, PAC consideră că, până acum, nu a avut loc o integrare reală între diferitele companii ce activau sub Prokom Software, ci mai degrabă o preluare financiară urmată de o gestiune contabilă a acestora. Din această perspectivă, PAC priveşte cu interes noul proiect Asseco Grup, şi influenţa lui asupra regiunii. Deocamdată însa, PAC are o poziţie rezervată cu privire la viteza cu care Asseco va reuşi să devină un grup coeziv la nivel regional, având în vedere că noua companie va avea de coordonat şi apoi de integrat zeci de sub-entităţi, fiecare cu cultura proprie, şi dispersate geografic la nivelul regiunii. De asemenea, în condiţiile în care se planifică listarea separată la Bursa de la Varşovia a diferitelor companii locale din cadrul grupului Asseco, este discutabil dacă noul grup va ajunge rapid o firmă cu structură monolitică sau va funcţiona în regim sindical, preferând să lupte pentru proiecte în mod oportunist.

Remodelarea şi restructurarea grupului de firme de sub Prokom Software vine şi pe fondul unei relative stagnări a pieţei de software şi servicii IT din Polonia şi a unei crize în rândul marilor companii locale de servicii informatice. Marele concurent local al lui Prokom Software, fostul ComputerLand (redenumit Sygnity) trece de asemenea printr-un proces de restructurare de anvergură, în urma fuzionării cu Emax.

Eugen Schwab, Partner & Managing Director al Pierre Audoin Consultants (PAC) pentru Europa Centrală şi de Est a remarcat cu mai multe ocazii interesul Asseco şi al altor companii din grupul Prokom pentru România. Achiziţiile de anul acesta ale Net Consulting şi Fiba, centrate pe sectorul public şi pe cel bancar, au demonstrat că Asseco a inclus România pe harta dezvoltării sale regionale. În acelaşi timp, ABG Ster-Projekt a demarat o colaborare cu Siveco în România pentru proiectul APIA, unul dintre rarele proiecte de dimensiuni mai importante din sectorul public în 2006 - 2007.

Din noua poziţie si cu o forţă financiară încă şi mai mare, Asseco ar putea ţinti în România un loc de lider în industria locală de soft şi servicii informatice. Astfel, prin achiziţii de companii sau doar de contracte importante, Asseco ar putea deveni în următorii 3 ani un concurent important pentru filialele locale ale IBM, HP, S&T sau NESS, mai ales că s-a format şi dezvoltat ântr-un mediu economic, politic şi social foarte asemănător celui din România, cu oportunităţile şi constrângerile specifice.

Despre Pierre Audoin Consultants (PAC): Pierre Audoin Consultants (www.pac-online.com) este prima societate europeană de consultanţă în strategie pentru companiile din industria de soft şi servicii informatice (Software and IT Services Industry - SITSI www.sitsi.com). PAC a fost fondată în 1976 la Paris şi în prezent acoperă 20 pieţe europene şi Statele Unite prin cele cinci filiale de la Paris, Munchen, Bucureşti, Londra şi New York.

Biroul din Bucureşti a fost deschis în martie 1999 şi se concentrează pe principalele pieţe central şi est europene - Cehia, Polonia, România, Rusia, Slovacia şi Ungaria.

Misiunea noastră este de a sprijini companiile din sectorul informatic în dezvoltarea şi implementarea unor strategii de succes prin oferirea unei mai bune întelegeri a comportamentului consumatorilor, a pieţelor şi a concurenţei. În cei peste 30 de ani de experienţă în sectorul IT, miile de interviuri faţă în faţă şi contractele de consultanţă cu jucători cheie ne-au permis să stabilim legături solide, de durată, cu clienţii noştri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb