Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi Rusia şi-au reluat astăzi la Bruxelles dialogul în cadrul Consiliului NATO-Rusia, după ce nicio reuniune oficială nu a mai avut loc după o pauză de peste doi ani, pentru a discuta în principal despre concentrarea de forţe militare ruseşti în apropierea frontierei cu Ucraina şi cererile Rusiei de a i se oferi garanţii de securitate în Europa, relatează EFE, citată de Agerpres.
Reuniunea Consiliului NATO-Rusia, principalul forum de dialog între cele două părţi creat în 2002, convocat la sfârşitul lunii decembrie de către secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a început la ora locală 10:00 (9:00 GMT), au confirmat surse de la sediul NATO de la Bruxelles.
Reuniunea, la care delegaţia rusă este reprezentantă de viceministrul de externe, Aleksandr Gruşko, iar cea americană de subsecretarul de stat Wendy Sherman, este prezidată de Jens Stoltenberg, celelalte ţări membre NATO participând la nivel de ambasadori.
Ultimul Consiliu NATO-Rusia a avut loc la 5 iulie 2019, discuţiile de atunci axându-se pe Tratatul privind Forţele nucleare intermediare (INF) care şi-a încetat efectele în august 2019, după retragerea SUA şi Rusiei din pact.
Actuala reuniune va aborda teme legate de securitatea în Europa, în special situaţia din şi în jurul Ucrainei, precum şi aspecte privind activităţi militare, transparenţa reciprocă şi reducerea riscurilor.
În total, Consiliul NATO-Rusia s-a reunit de zece ori din 2016, când a fost convocat pentru prima dată după intervenţia rusă în Ucraina în 2014, care a dus la anexarea peninsulei Crimeea.
În consecinţă, NATO şi-a suspendat orice cooperare practică cu Moscova şi a pus în aplicare cea mai importantă consolidare militară a flancului său estic după Războiul Rece, dar a decis să menţină deschise canalele de dialog.
Stoltenberg a salutat în cele din urmă disponiblitatea Rusiei de a participa la reuniune după mai multe tentative de convocare pentru care nu a primit niciun răspuns din partea Moscovei, notează EFE.
Reuniunea Consiliului NATO-Rusia reprezintă una dintre întâlnirile-cheie pe care aliaţii le au săptămâna aceasta cu Rusia pentru a aborda criza din Ucraina şi securitatea în Europa.
SUA s-au întâlnit deja luni cu o delegaţie diplomatică rusă la Geneva, dar la sfârşitul întâlnirii a devenit clar că între părţi se menţin dezacorduri majore, notează EFE şi Reuters.
Kremlinul a declarat miercuri că nu este vorba de niciun fel de ultimatum, aşa cum au fost interpretate în Occident cele două proiecte de acorduri de securitate între Rusia, NATO şi SUA prezentate public de Moscova la sfârşitul lunii decembrie contrar uzanţelor diplomatice, înaintea vreunei discuţii. Rusia are nevoie de răspunsuri concrete privind securitatea sa, afirmă Kremlinul, potrivit Reuters.
La reuniunea cu cei 30 de aliaţi din cadrul NATO, Rusia urmează să-şi expună miercuri din nou aceste cereri, între care garanţii constrângătoare din punct de vedere juridic din partea NATO că nu se va mai extinde şi va renunţa la orice activitate militară în Europa de Est şi Ucraina.
În acest context, Washingtonul a subliniat în repetate rânduri în ultimele zile că nimeni nu are dreptul să dicteze unei ţări cu cine să se alieze.
Aceste întâlniri fac parte dintr-un efort îndreptat spre dezamorsarea celor mai grave tensiuni între Rusia şi Occident de la încheierea Războiului Rece, care s-au agravat în urma situaţiei legate de Ucraina, după ce Moscova a comasat zeci de mii de militari şi echipamente în apropierea frontierei ucrainene, Occidentul exprimând temeri că ea ar plănui o nouă agresiune împotriva ţării vecine. Moscova continuă să concentreze trupe pe teren, negând totodată că ar avea astfel de intenţii.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că exerciţiile, care au început cu o zi în urmă, cu participarea a peste 3.000 de militari şi tancuri în apropierea frontierei cu Ucraina, nu au legătură cu discuţiile actuale cu SUA şi NATO.
Discuţiile pe probleme de securitate vor continua joi la Viena, în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), în timp ce miniştrii de externe şi ai apărării din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc miercuri seara la Brest, în Franţa, pentru a analiza modalităţile în care blocul comunitar să nu fie lăsat în afara convorbirilor strategice dintre Rusia şi SUA.