Astăzi este ultima zi pentru depunerea cererilor de plată pentru apicultori

A.G.R.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 17 august 2009

Astăzi este ultima zi pentru depunerea cererilor de plată pentru apicultori

Apicultorii mai au la dispoziţie ziua de astăzi pentru depunerea cererilor de plată în vederea obţinerii ajutorului financiar de la Uniunea Europeană pentru acţiunile realizate în anul 2009, prevăzute în Programul Naţional Apicol. Potrivit datelor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), termenul-limită de depunere era 15 august 2009, dar a fost prelungit cu încă o zi, deoarece data de 15 august coincide cu sărbătoarea de Sf. Maria, declarată, oficial, zi liberă începând din acest an.

Potrivit Agerpres, pentru anul 2009, contribuţia financiară a Comisiei Europene pentru acest sector este de 1,966 milioane de euro, iar valoarea sprijinului financiar de la bugetul de stat de 6,65 milioane de lei. Acţiunile pentru care se acordă sprijin financiar vizează achiziţionarea de medicamente pentru combaterea varoozei, respectiv pentru cumpărarea de mătci provenite din ferme de elită şi de multiplicare, roiuri la pachet, roiuri pe faguri şi familii de albine. Sumele cheltuite pentru acţiunile incluse în program pot fi decontate integral, mai puţin TVA-ul.

Potrivit APIA, apicultorii nu pot solicita ajutor financiar în nume propriu, ci trebuie să se înscrie şi să depună cererea de sprijin, anual, la sediul formei asociative (asociaţii de crescători de albine, uniuni apicole, cooperative apicole, grupuri de producători etc.) din care fac parte. Formele asociative depun cererea de plată a ajutorului financiar comunitar şi naţional, pe baza cererilor depuse de membrii săi, la centrele judeţene ale APIA şi al municipiului Bucureşti.

Conform datelor Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACAR), Româ­nia a obţinut în 2007 şi 2008 cele mai slabe producţii de miere din ultimii 20 de ani din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Într-un an normal, producţia de miere se situează între 15.000 şi 20.000 de tone. În 2008, producţia nu a depăşit 10.000 de tone de miere, iar în 2007 a fost în jur de 11.000 de tone. Consumul de miere în România este de 150-200 grame miere/locuitor/an, de 10 ori mai mic decât în ţările nordice, unde se consumă două kilograme pe locuitor pe an, dar în creştere faţă de ultimii ani, când consumul nu depăşea 80-100 grame anual pe locuitor. În ţara noas­tră, sunt înregistraţi, la nivel naţional, circa 40.000 de apicultori

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb