Ministerul Finanţelor (MF) a listat astăzi, patru noi emisiuni de titluri de stat FIDELIS în valoare totală de aproape 2 miliarde de lei, conform unui comunicat remis redacţiei. Cele patru emisiuni de titluri de stat sunt tranzacţionate sub simbolurile bursiere R2304A, R2504A, R2304AE, R2404AE. Debutul la Bursa de Valori Bucureşti al titlurilor de stat FIDELIS vine după încheierea cu succes a primei oferte publice FIDELIS din acest an, derulată în perioada 17 martie - 1 aprilie. Este a treia cea mai mare ofertă FIDELIS în funcţie de valoare derulată de Ministerul de Finanţe la Bursă, din totalul de şapte oferte încheiate cu succes începând cu iulie 2020. Ministerul de Finanţe a atras de la populaţie în ultimii aproape doi ani peste 11 miliarde de lei (2,2 miliarde euro).
Potrivit sursei citate, "Rezultatele programului FIDELIS înregistrate în această primă emisiune a anului 2022, în care a fost subscrisă suma de aproximativ 2 miliarde echivalent lei, reconfirmă interesul investitorilor pentru aceste instrumente şi încrederea în statul român în acest context dificil marcat de efectele negative atât din punct de vedere economic, cât şi financiar, ale conflictului geopolitic din regiune", a declarat Adrian Câciu, Ministrul Finanţelor.
"Interesul crescut al investitorilor pentru aceste noi titluri de stat FIDELIS demonstrează pe de o parte schimbarea comportamentului investiţional al românilor, iar pe de altă parte încrederea acestora în instrumentele financiare emise de Ministerul Finanţelor. Strategia deja constantă de finanţare a Ministerului Finanţelor, inclusiv prin intermediul mecanismelor bursiere, este o dovadă în plus a rezilienţei pieţei de capital locale, precum şi a parteneriatului nostru solid", a declarat Radu Hanga, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.
"Numărul investitorilor de retail este în continuă creştere, încă din primul trimestru al anului 2020. Această creştere cu siguranţă este corelată şi cu debutul primei emisiuni de titluri de stat FIDELIS la Bursă, din iulie 2020, alături de toate progresele pe care noi ca piaţă le-am înregistrat în această perioadă. Ne bucurăm să avem Ministerul de Finanţe atât în calitate de partener prin care consolidăm rolul în economie al pieţei locale de capital, cât şi în calitate de emitent de instrumente financiare la BVB", a declarat Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori Bucureşti.
În cadrul ofertei FIDELIS de la finalul lunii martie, cetăţenii au plasat 14.547 ordine de subscriere atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât şi pentru cele în euro. Oferta a cuprins titluri de stat în lei cu maturităţi de unu, respectiv trei ani, şi două emisiuni în euro, cu scadenţa în 2023 şi 2024. Sindicatul de intermediere al ofertei a fost format din BT Capital Partners (Lead Manager), Banca Comercială Română, BRD - Groupe Societe Generale şi Alpha Bank România, subliniază sursa citată.
"Succesul acestei noi tranşe de titluri de stat FIDELIS în contextul geopolitic dificil şi în condiţii de inflaţie ridicată sugerează că instrumentele propuse de Ministerul Finanţelor acoperă în continuare o nişă în creştere în rândul investitorilor: investiţii cu un grad scăzut de risc şi randamente atrăgătoare. Suntem, de asemenea, mulţumiţi să identificăm un trend de susţinere a acestui tip de investiţii, dat de scadenţele unor emisiuni anterioare şi reinvestirea fondurilor în emisiuni noi", a declarat Daniela Secară, Director General BT Capital Partners, Lead Manager.
"Cele patru noi emisiuni de titluri de stat FIDELIS, listate de către Ministerul de Finanţe, reprezintă un semn al dezvoltării continue a pieţei de capital, chiar şi în vremuri incerte. În plus, este un impuls puternic pentru creştere, pentru diversificarea portofoliului investiţional şi pentru decizii financiare informate. De aceea, consilierii BCR susţin subscrierea la titluri de stat, fiind un instrument investitional care va continua să creeze valoare adăugată într-un portofoliu diversificat, dar şi un pas important în construirea siguranţei şi independenţei financiare", a afirmat Valentin Popovici, Director Executiv Pieţe Financiare BCR.
"Titlurile de stat din programul FIDELIS au devenit deja un instrument indispensabil pentru persoanele fizice, în special cele care deţin şi alte instrumente financiare în portofolii, precum obligaţiuni emise de companii şi acţiuni listate la BVB sau pe pieţele externe. Acestea au posibilitatea să realizeze un management optimizat al portofoliilor lor de active financiare, cu posibilitatea realizării mult mai facile a diverselor realocări în cadrul portofoliilor, datorită flexibilităţii cu care îşi pot creşte sau reduce expunerea pe titlurile de stat FIDELIS listate la BVB, în funcţie de percepţia lor de risc şi de zonele de oportunitate considerate pe celelalte categorii de instrumente financiare", a declarat Irina Neacşu, Director Executiv Corporate Finance BRD - Groupe Societe Generale.
"Ultima emisiune de titluri de stat listate a demonstrat încă o dată interesul susţinut al investitorilor pentru programul FIDELIS, reuşind să atragă resurse importante. Pe fondul contextului geopolitic incert, investitorii au apreciat cu atât mai mult avantajele oferite de acest instrument de economisire şi investiţie cu grad de risc mai scăzut", a declarat Nicoleta Ruxăndescu, Director Unitatea de Investiţii şi Pieţe de Capital din cadrul Alpha Bank România.
Veniturile obţinute în urma investiţiei în titlurile de stat FIDELIS, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile, se menţionează în comunicat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2022, 19:33)
si toate au inchis pe minus ca sa se invete minte aia care cumpara
1.1. dubios (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2022, 21:09)
da,si lucrul acesta e cel putin dubios,oare cine misca piata titlurilor de stat numai in jos de ceva vreme?Sa subscrii la 100 lei titlul, de milioane de lei, si sa duci cotatia inca din prima zi de tranzactionare doar in jos cu mii de titluri la vanzare spre 95 lei titlul, chiar si la 90 lei,ce se ascunde oare in spatele acestor miscari?Sa-ti provoci pierdere aiurea,e cel putin bizar.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.04.2022, 09:15)
Dacă Deţinătorul de Titluri de stat cu rata fixă păstrează Titlurile de
stat până la scadenţă, modificările dobânzii de piaţă nu sunt relevante pentru un astfel de Deţinător de Titluri
de stat deoarece acestea vor fi rambursate la valoarea nominală.
Vânzarea de către un deţinător a Titlurilor de stat înainte de scadenţă şi creşterea dobânzii de piaţă pot
genera efecte negative asupra randamentului Titlurilor de stat.
1.3. Tiluri F... (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Claudiu în data de 08.04.2022, 12:15)
Pai nu ti investesti banii de care ai mare nevoie, titlurile de stat sunt o investitie secundara, cei care incestesc trebuie sa astepte scadenta altfel pierd bani