Astra a modificat clauzele la asigurarea Medica Bonus şi poate relua vânzarea poliţelor

F.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 ianuarie 2012

Astra a eliminat din asigurarea Medica Bonus clauza prin care clientul accepta emiterea unei poliţe de asigurare socială de sănătate şi a informat 95.703 clienţi cu privire la această operaţiune, astfel că a fost ridicată interdicţia temporară de vânzare impusă de autoritatea de reglementare, anunţă Mediafax.

Decizia de ridicare a interdicţiei a fost hotărâtă de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) în urmă cu o săptămână.

"Ca urmare a analizării raportului Astra privind modul de ducere la îndeplinire a măsurilor prevăzute la articolul 3 din Decizia CSA 1.067/2011, Consiliul CSA a hotărât, în şedinţa de marţi, 10 ianuarie 2012, ridicarea interdicţiei temporare parţiale a activităţii societăţii şi reluarea de către aceasta a activităţii de oferire, negociere şi încheiere a poliţelor de asigurare suplimentară de sănătate Astra Medica Bonus", se arată într-un anunţ al CSA postat pe pagina web a instituţiei.

Potrivit articolului 3 din Decizia CSA 1.067/2011, Astra are obligaţia de a pune la dispoziţia clienţilor şi potenţialilor clienţi ai poliţelor Medica Bonus (...) informaţiile pe care asiguratorii trebuie să le furnizeze clienţilor/potenţialilor clienţi, în formatul prevăzut de normele CSA.

"Informaţiile trebuie redactate într-o formă clară, accesibilă şi exactă, iar termenii şi expresiile tehnice/medicale/juridice trebuie definite şi explicate", se menţionează în decizie.

În decembrie 2011, CSA a interzis temporar vânzarea de către Astra a poliţei Medica Bonus şi a amendat compania cu 10.000 de lei.

Potrivit Comisiei, în urma unor verificări la Astra, echipa de control a instituţiei a constatat că informaţiile cuprinse în poliţă nu sunt redactate într-o formă clară, accesibilă şi exactă, astfel încât asiguraţii şi potenţialii asiguraţi ai poliţei să fie informaţi în mod corect asupra tuturor condiţiilor contractuale.

De asemenea, mai mulţi termeni şi expresii tehnice medicale şi juridice din cuprinsul contractului de asigurare nu sunt definiţi şi explicaţi, se spunea într-un comunicat CSA din data de 21 decembrie 2011.

Comisia a solicitat Astra remedierea tuturor acestor aspecte, care contravin prevederilor legislaţiei.

Potrivit agenţiei de presă, poliţa Astra Medica Bonus are un tarif de primă de 40 lei/an şi acoperă riscul de spitalizare şi intervenţii chirurgicale în cazul unor afecţiuni grave, conform condiţiilor de asigurare, pentru o sumă asigurată de 10.000 lei/an.

De asemenea, contractul include o consultaţie de specialitate de tip a doua opinie medicală şi tratament dentar restaurativ ca urmare a unui accident de muncă sau rutier, în limita a 5.000 lei/an.

Informaţiile menţionate anterior sunt cuprinse şi în noul model al poliţei Medica Bonus.

Din noul contract de asigurare, Astra a eliminat paragraful prin care asiguratul accepta emiterea pe numele său de către Astra a unei poliţe de asigurare socială de sănătate atunci când va definitivat cadrul legislativ în materia asigurărilor sociale de sănătate şi compania va fi autorizată să încheie astfel de contracte.

De asemenea, compania a scos din contract şi Capitolul 11, denumit "Novaţia contractului de asigurare", care stabilea condiţiile în care Astra urma să emită poliţa de asigurare socială de sănătate.

"Asigurătorul declară că este de acord ca la momentul îndeplinirii cumulative a următoarelor condiţii rezolutorii, prima constând în apariţia cadrului legislativ privind asigurările sociale de sănătate, iar cea de-a doua constând în autorizarea Astra de a practica asigurarea socială de sănătate, prezenta poliţă să fie novată în condiţiile stabilite mai jos. În cazul neîndeplinirii cumulative a celor două condiţii enunţate mai sus, prezentul contract de asigurare rămâne în vigoare, până la momentul expirării sale, în aceiaşi termeni şi cu acelaşi obiect pentru care a fost încheiat iniţial", se spunea la articolul 11.1 din vechiul contract.

Novaţia este un act juridic care constă în stingerea unei obligaţii vechi între două părţi şi înlocuirea ei cu alta nouă.

Altfel spus, dacă Astra ar fi primit autorizaţie să emită poliţe de asigurări sociale de sănătate, clientul se obliga să accepte transformarea poliţei Astra Medica Bonus într-o asigurare socială de sănătate, fără a avea posibilitatea să opteze pentru altă companie.

Proiectul Legii sănătăţii a fost retras vineri din dezbatere publică, în urma unei solicitări a preşedintelui Traian Băsescu, care a declarat că face acest lucru văzând că o mare parte din public şi majoritatea celor din sănătate nu vor schimbarea sistemului.

Potrivit proiectului de lege al Ministerului Sănătăţii, contribuţiile sociale la fondul social de sănătate urmau să rămână obligatorii, însă fiecare cetăţean al României ar fi trebuit să aleagă o casă de sănătate care să îi administreze banii.

Plata contribuţiilor companiilor şi angajaţilor urma să fie efectuată către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), iar sumele acumulate erau transferate către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi apoi la asiguratorii privaţi de sănătate.

Decontarea serviciilor medicale solicitate de persoanele asigurate urma să fie efectuată de casele de asigurări.

Controlată de omul de afaceri Dan Adamescu, Astra este cel mai mare asigurător local după nivelul primelor subscrise în 2010, care au depăşit un miliard de lei.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb