Attila Korodi: România avea 559 de unităţi care produceau energie verde, la sfârşitul anului trecut

A.C.
Companii #Energie / 7 august 2014

Numărul unităţilor care produceau energie verde a ajuns, în 2013, la 559, în timp ce producţia totală de energie din surse regenerabile s-a situat la peste 22,3 TWh, cu o instalaţie de 4.350 MW, a declarat, astăzi, în cadrul ediţiei a XXII-a a Conferinţelor Focus Energetic, Attila Korodi, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice.

"România a făcut progrese în pas accelerat şi dacă ne uităm pe cifre vedem că producţia totală de energie verde a fost, în 2013, de peste 22,3 TWh, cu o putere instalată în unităţile de producţie de 4.350 MW. În perioada 2006-2008, în primul meu mandat la Ministerul Mediului, am promovat Harta soarelui şi a vântului, un instrument care s-a dovedit un prim pas important în deciziile publice în dezvoltarea acestui sector. Rezultatele nu au întârziat să apară şi, la finele anului 2009, aveam deja 31 de instalaţii care produceau energie din surse regenerabile, fără centralele mari. De aici, putem vorbi de un adevărat boom. În 2011 erau 82 de instalaţii, în 2012 s-a ajuns la 151, iar la finele anului trecut existau 559 de unităţi de producere a energiei verzi. La sfârşitul anului 2012, erau funcţionale 14 instalaţii pe biomasă, 73 pe eolian şi 77 de unităţi din surse hidro. De departe, cea mai spectaculoasă creştere a înregistrat-o sectorul de producţie din surse fotovoltaice. Dacă în 2012 era funcţionale 41 astfel de unităţi, la nivelul anului trecut se înregistrau 395 de instalaţii fotovoltaice. Ponderea energiei electrice din surse regenerabile în consumul total ajunsese, la finele lui 2013, la 40%. Această evoluţie ne-a transformat în campionii verzi ai Europei, îndeplinindu-ne de pe acum ţintele europene impuse pentru 2020", a spus Korodi.

Conform oficialului citat, România are capacitatea de depăşi ţintele impuse de Comisia Europeană în privinţa cantităţii de energie produsă din surse regenerabile. La ora actuală, la nivel naţional, 57% din poluarea înregistrată este cauzată de gazele cu efect de seră (GES).

"Schimbările climatice sunt fenomene care produc efecte din ce în ce mai intense. Aceste efecte sunt de ani buni motive de întâlniri la nivel mondial. Conform celui mai nou inventar al gazelor cu efect de seră (GES, n.r.), în România 57% dintre acestea sunt rezultatul producţiei şi utilizării de energie. În Europa, GES este de 80%, aceasta fiind, după SUA şi China, în topul celor mai poluate regiuni. România are capacitatea de a depăşi aceste ţinte, dar depinde de deciziile corecte care se vor lua în anii următori. Dacă ne uităm la evoluţia şi modernizarea sistemului energetic au ajutat la eficientizarea acestuia. Când vorbim de economia verde, înseamnă noi spaţii şi domenii în care se pot intra actori economici. Dacă ţintele mai mari sunt justificate economic, atunci, vor aduce un beneficiu pe termen mediu, nu numai pe termen lung", a menţionat ministrul Mediului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb