Auditul energetic va deveni obligatoriu pentru marii consumatori

A.G.R.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 18 august 2008

Auditul energetic va deveni obligatoriu pentru marii consumatori

Operatorii economici care consumă, anual, o cantitate de energie de peste 1.000 tone echivalent petrol (tep), vor avea obligaţia să efectueze, anual, un audit energetic elaborat de o persoană fizică sau juridică autorizată de Agenţia Română pentru Conservarea Energiei (ARCE). Societăţile comerciale vor trebui să-şi întocmească programe de îmbunătăţire a eficienţei energetice care includ măsuri pe termen scurt, mediu şi lung, conform unui proiect de Ordonanţă elaborat de Ministerul Economiei şi Finanţelor. Potrivit Agerpres, companiile vor trebui să numească un manager energetic, atestat de ARCE.

Operatorii economici care consumă, anual, o cantitate de energie cuprinsă între 200 şi 1.000 tep vor avea obligaţia să întocmească la fiecare doi ani un audit energetic. La rândul lor, consumatorii finali de energie, persoane juridice, trebuie să dispună de un sistem de măsură, evidenţă şi monitorizare a consumurilor energetice şi să pună la dispoziţia ARCE, la cerere, informaţii privind consumurile energetice şi indicatorii de eficienţă energetică.

Administratorii clădirilor aflate în proprietate publică au obligaţia să ia măsuri pentru utilizarea eficientă a sistemului de încălzire şi climatizare, utilizarea aparatelor de măsură şi reglare a consumului de energie, iar autorităţile administraţiei publice centrale şi locale au obligaţia să ia măsuri de îmbunătăţire a eficienţei energetice, prin promovarea cu precădere a măsurilor care generează cele mai mari economii de energie în cel mai scurt interval de timp.

Autorităţile administraţiei publice din localităţile cu o populaţie mai mare de 20.000 de locuitori au obligaţia să întocmească programe de îmbunătăţire a eficienţei energetice (3-6 ani) în care includ măsuri pe termen scurt şi măsuri pe termen lung, vizând un program de investiţii pentru care se vor întocmi studiile de fezabilitate.

De asemenea, conform proiectului de ordonanţă, societăţile de transport, alte societăţi, precum şi unităţile administraţiei publice locale şi centrale, care deţin mai mult de 25 de autovehicule, au obligaţia să dezvolte programe de monitorizare şi gestiune a consumului de carburanţi pentru grupul de vehicule deţinut.

Distribuitorii de energie, operatorii sistemului de distribuţie a energiei şi/sau societăţile de vânzare cu amănuntul a energiei iau măsuri pentru eficientizarea consumului propriu de energie şi trebuie să nu întreprindă nicio activitate care ar putea afecta cererea şi furnizarea de servicii energetice şi alte măsuri de îmbunătăţire a eficienţei energetice, sau care ar putea împiedica dezvoltarea pieţelor de servicii energetice şi alte măsuri de îmbunătăţire a eficienţei energetice. Aceştia mai trebuie să furnizeze la cerere, însă cel mult o dată pe an, informaţii statistice agregate despre consumatorii lor finali către Observatorul Energetic Naţional.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb