AUREL POPESCU, DIRECTORUL ROMPAN: "Dezastru în panificaţie, fără taxare inversă"

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 9 aprilie 2013

"Dezastru în panificaţie, fără taxare inversă"

Industria alimentară a fost puternic afectată de scandalurile din ultima perioadă, care au scos la lumină numeroase nereguli, atât la nivel european, cât şi în ţara noastră. Unul din cele mai vizible efecte constă în scăderea exporturilor noastre de carne în ţările din Uniunea Europenă, cât şi diminuarea cererii pe piaţa internă.

Un alt fenomen care ar putea să ia amploare, conform reprezentanţilor din industria alimentară, este evaziunea fiscală.

Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), prezent ieri la o întrunire pentru siguranţa alimentelor, a declarat că, dacă nu va fi prelungită taxarea inversă la cereale şi plante oleaginoase de la 1 iunie 2013, atunci ţara noastră şi industria morăritului şi pani­ficaţiei vor avea de suferit.

Directorul ROMPAN a afirmat: "Ar fi o greşeală fantastică şi un dezastru pentru industria de panificaţie dacă taxarea inversă nu va fi aprobată. Deja am primit de la Comisia Europeană un prim răspuns negativ prin care nu se prelungeşte măsura taxării inverse la cereale şi plante oleaginoase, însă Ministerul Finanţelor a făcut o revenire. Acum aşteptăm răspunsul, iar dacă va fi nefavorabil, va fi un lucru greu pentru ţară, deoarece prin taxarea inversă au crescut încasările bugetare în ultimii doi ani din comerţul cu cereale şi plante oleaginoase. Dacă se întâmplă să se reintroducă TVA de 24% la cereale, sigur evaziunea fiscală va înflori şi pe această zonă, pentru că România este prinsă ca un cleşte între două ţări, respectiv Bulgaria şi Ungaria, care vor avea taxare inversă de la 1 iulie 2013".

Domnia sa a mai menţionat că în industria panificaţiei şi a moraritului au fost făcute investiţii de aproximativ 800 de milioane de dolari, iar ţara noastră respectă toate normele de conduită şi igienă europene, poate mai mult decât alte state ale UE.

"Singurii care nu respectă condiţiile de igienă sunt acei comercianţi care nu îşi desfăşoară activitatea după legile în vigoare, iar alimentele nefiscalizate, trebuie să recunoaştem, nu sunt alimente sigure", potrivit lui Aurel Popes­cu.

Vladimir Mănăstireanu, preşedintele interimar al Autorităţii Naţionale Sanitar - Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, a declarat, ieri, în cadrul aceleiaşi întruniri, că, în ciuda tuturor scandalurilor din ultima vreme, ţara noastră dispune de un cadru legislativ foarte bine reglementat, şi autorităţile acreditate precum ANSVSA sau Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au dat dovadă de promptitudine, eficienţă şi profesionalism în vederea soluţionării problemelor din industria alimentară.

Domnia sa a spus: "Avem în prezent aproape zece mii de medici veterinari care se ocupă de verificări, controale şi pot să vă asigur că ţara noastră are o indus­trie alimentară care respectă întru totul regulamentul european. Şi pentru a ne asigura că nu va mai exista niciun motiv pentru a pune la îndoială modul în care ANSVSA îşi derulează activitatea, începând cu 20 aprilie vor fi controale în toată ţara, cu priejul apropierii sărbătorilor pascale. Totodată, vor exista şi puncte de sacrificare autorizate, astfel încât nu vor exista motive de îngrijorare".

Tototdată, directorul interimar al ANSVSA a mai precizat că, până la sfârşitul săptămânii, vor veni şi rezutatele anchetei de la Cerealcom, firmă căreia DSV Dolj i-a pus sechestru pe 11.000 de tone de porumb, existând suspiciunea că ar conţine aflatoxină. Mihai Angel, patronul de la Cerealcom, a spus că va da în judecată statul pentru daune de un milion de euro, după ce al doilea test a ieşit negativ.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb