Deficitul bugetar din acest an nu va depăşi 2,2% din PIB, este de părere analistul Aurelian Dochia. Domnia sa ne-a precizat: "Creşterea deficitului de la 0,14% la 0,28%, în aprilie faţă de martie, este ceva normal, având în vedere execuţia bugetară din fiecare lună. De asemenea, era de aşteptat ca încasările din accize, contribuţii sociale şi TVA să se mărească, ţinând cont că, de obicei, cheltuielile românilor cresc la sfârşitul anului, cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Deşi, în toţi anii electorali, au existat derapaje bugetare, nu cred că anul acesta va fi depăşită acea ţintă de 2,2% pentru deficitul bugetar".
Pe de altă parte, analistul Laurian Lungu ne-a spus că 2014 va înregistra o creştere a deficitului bugetar peste ţinta europeană, undeva la 2,3-2,4%, pe fondul costurilor suplimentare cauzate de campaniile electorale.
Potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice (MFP), veniturile bugetului general consolidat au totalizat 67,85 miliarde de lei în primele patru luni, reprezentând 10,2% din PIB, cu 4,4% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
De asemenea, s-au înregistrat creşteri faţă de primele patru luni din 2013 la încasările din accize (+1 miliard de lei), TVA (+428,6 milioane de lei), impozitul de profit (+647,8 milioane de lei) şi contribuţiile de asigurări sociale (+582,4 milioane de lei).
Cheltuielile bugetului general consolidat au scăzut, în termeni nominali, cu 3,8% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, iar cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au mărit cu 7,3% în perioada analizată, conform sursei citate.
Ţara noastră şi-a asumat, prin acordurile cu instituţiile financiare internaţionale, ca deficitul bugetar din acest an să nu fie mai mare de 2,2% din PIB.