Ministrul austriac de Finanţe, Gernot Blumel, a criticat marţi proiectul prezentat la finele anului trecut de Guvernul de la Berlin privind introducerea unei taxe europene pe tranzacţiile financiare, transmite AFP.
Luna trecută, ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, a trimis mai multor capitale europene o "propunere finală" privind taxarea cu 0,2% a achiziţiilor de acţiuni ale companiilor a căror capitalizare bursieră depăşeşte un miliard de euro.
"Vrem o taxă comună pe tranzacţiile financiare. Suntem gata să discutăm dar propunerea actuală este opusă intenţiei originale", a declarat Gernot Blumel la sosirea sa la reuniunea miniştrilor europeni de Finanţe. Potrivit oficialului austriac, propunerea lui Olaf Scholz "nu este acceptabilă. Ea îi pedepseşte pe cei care fac mici economii şi pe cei din categoria media şi nu speculatorii bursieri", a adăugat Blumel. Acesta a subliniat că, fără o nouă propunere, Austria va părăsi grupul celor 10 state membre UE care lucrează asupra acestui dosar.
Taxa propusă de Berlin nu priveşte obligaţiunile şi produsele financiare derivate. În plus, mai multe operaţiuni ar putea fi scutite de viitoarea taxă, în special listările publice iniţiale sau fondurile de pensii.
Ideea de a taxa tranzacţiile financiare datează din anii 1970 şi a cunoscut un nou elan în 2011, când criza financiară "făcea ravagii" în Uniunea Europeană. Franţa, Italia şi Marea Britanie taxează deja anumite operaţiuni financiare.
Un număr de zece state (Germania, Franţa, Belgia, Italia, Spania, Portugalia, Grecia, Austria, Slovacia şi Slovenia) fac parte dintr-un grup de cooperare strânsă cu privire la acest subiect şi discută de mai mulţi ani despre o taxă pe tranzacţiile financiare, însă deocamdată proiectul este într-un punct mort.