Autorităţile vor să impoziteze proprietăţile la valoarea reală de piaţă

ALINA TOMA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Imobiliare / 1 iunie 2006

Criteriile de evaluare vor fi supuse dezbaterii publice în cursul acestui an

În ultima vreme, guvernanţii au început să discute, din ce în ce mai mult, de bazele de impozitare a proprietăţilor şi modul lor de evaluare. Specialiştii de pe piaţa imobiliară au semnalat, în repetate rînduri, că nu există un sistem transparent de înregistrare a tranzacţiilor imobiliare şi nici un sis-tem unitar clar de evaluare a proprietăţilor.

Mihai Busuioc, directorul ge-neral al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), ne-a declarat că, în următorii ani, aceste probleme vor fi rezolvate. Modalitatea urmează să fie stabilită în perioada următoare. Domnia sa ne-a precizat că, în ţara noastră, cadastrul nu are valoare fiscală ca în statele europene. Aderarea României la Uniunea Europeană necesită realizarea unui cadastru al întregii ţări, care să stabilească regimul şi delimitarea clară a proprietăţilor şi să conţină şi valoarea lor reală, de piaţă. În prezent, impozitul pe proprietăţi se face declarativ. Cadastrul fiscal are menirea să elimine evaziunea fiscală şi spălarea de bani pe piaţa imobiliară.

Preşedintele ANCPI ne-a spus: "Am înfiinţat recent, în cadrul Direcţiei de Cadastru, serviciul de evaluare a imobilelor. Acest serviciu a început să elaboreze, împreună cu autorităţile interesate, o strategie pentru introducerea cadastrului fiscal, care să cuprindă şi criteriile clare de evaluare a imobilelor, agreate de statele membre ale Uniunii Europene, care deţin de multă vreme cadastru fiscal .

Odată elaborat acest cadastru, vor putea fi efectuate şi verificări încrucişate cu valorile tranzacţiilor declarate la notariat".

După finalizarea proiectului, la care participă şi specialiştii asociaţiei evaluatorilor, strategia va fi supusă dezbaterii publice. Cît despre modul de evaluare a proprietăţilor, Mihai Busuioc ne-a menţionat că vor fi puse la punct criterii de evaluare generală. Evaluarea va fi zonală, iar împărţirea pe zone va fi mult mai detaliată decît actuala zonare fiscală. Cel mai probabil, evaluarea va fi efectuată de către comisii, ai căror membri urmează să fie stabiliţi. Cert este că aceste comisi vor trebui să cuprindă şi reprezentanţi ai autorităţilor centrale, locale şi ai societăţii civile.

Totodată, criteriile de evaluare vor fi actualizate şi modernizate. Practic, se va ţine cont şi de poziţionarea imobilului în oraş, în cartier, de distanţa faţă de mijloacele de transport în comun, materialele din care este construit etc.

În prezent, ANCPI este în faza de derulare a unui proiect de twinning cu fonduri Phare pentru continuarea elaborării cadastrului fiscal. Proiectul a fost cîştigat de cadastrul olandez, care are tradiţie în domeniul evaluării imobiliare. Urmează ca în urma derulării acestui contract, ANCPI să finalizeze elaborarea strategiei de introducere a cadastrului fiscal, cel mai probabil în acest an.

Mihai Busuioc ne-a mai declarat că realizarea cadastrului general al României costă, la o primă evaluare, peste jumătate de miliard de euro şi implică un personal specializat foarte numeros. Termenul de efectuare a cadastrului ar fi între 5 şi 10 ani, în funcţie de resursele financiare alocate anual.

ANCPI a înregistrat, anul trecut, 1.441.633 înscrieri în cartea funciară, de două ori mai multe decît în anul 2004 (cînd au fost 643.391 de înscrieri). Totodată, numărul ipotecilor realizate în 2005 (186.049) este tot dublu faţă de cel din 2004 (91.047). Mihai Busuioc, directorul general al autorităţii, susţine că aceste cifre arată că piaţa imobiliară se dezvoltă şi se va dezvolta puternic şi în perioada următoare. Domnia sa ne-a precizat că cele mai multe tranzacţii s-au încheiat în Bucureşti, urmat de Timiş şi Cluj.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb