Avem cele mai mari proiecte finanţate prin POS Mediu

R.P.
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 6 iunie 2008

Avem cele mai mari proiecte finanţate prin POS Mediu

România beneficiază de primele şase mari proiecte aprobate de Comisia Europeană pe Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, în perioada 2007 - 2013. Valoarea celor şase proiecte depăşeşte suma de 650 de milioane de euro. Primele patru proiecte aprobate la începutul lunii aprilie totalizează investiţii de circa 450 de milioane de euro în judeţele Giurgiu, Cluj, Sălaj şi Călăraşi. Contribuţia autorităţilor la aceste proiecte se ridică la aproape 100 de milioane de euro.

Potrivit Rompres, investiţiile presupun extinderea şi modernizarea reţelelor de apă şi canalizare, construirea şi modernizarea staţiilor de tratare a apei potabile şi a staţiilor de epurare, precum şi creşterea calităţii serviciilor publice de apă şi canalizare. De aceste investiţii vor beneficia peste 820.000 de locuitori din cele patru judeţe.

Proiectul cel mai important din punct de vedere al valorii fondurilor, de 197 de milioane de euro, va fi derulat în zona Cluj - Sălaj, fiind creat pe bazin hidrografic şi nu pe zonă administrativă. Localităţile incluse în proiect sunt Cluj-Napoca, Dej, Gherla, Huedin, Zalău, Şimleu Sivaniei, Jibou şi Cehu Silvaniei. Obiectivul presupune construirea a trei staţii de epurare şi a peste 100 km de reţea de canalizare. Potrivit ministrului Mediului, Attila Korodi, lucrările vor începe în cea de-a doua parte a anului 2008 şi se vor finaliza în 2013.

Celelalte două proiecte au fost aprobate la sfârşitul lunii mai şi au o valoare de circa 204 de milioane de euro. Astfel, judeţele Sibiu şi Tulcea vor beneficia de finanţare europeană pentru extinderea şi modernizarea reţelelor de apă şi canalizare, construirea şi modernizarea staţiilor de tratare a apei potabile şi a staţiilor de epurare, precum şi creşterea calităţii serviciilor publice de apă şi canalizare. Lucrările de investiţii vor fi derulate în perioada 2008-2013.

Sectorul apă şi apă uzată va beneficia de cea mai mare parte din fondurile europene alocate POS Mediu, respectiv 60%. Acest domeniu necesită investiţii majore în vederea conformării cu standardele europene. POS Mediu este unul dintre cele mai importante programe operaţionale din punct de vedere al alocării financiare (aproximativ 5,6 miliarde de euro). Potrivit Minis­terului Mediului, un număr de 30 de aplicaţii de finanţare se află în curs de pregătire pe axa prioritară 1 - Extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată - din POS Mediu.

Pe axa prioritară 2 din POS Mediu (Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor), Domeniul major de intervenţie 1 (Dezvoltarea sistemelor integrate de management al deşeurilor şi extinderea infrastructurii de management al deşeurilor) se află în curs de pregătire 23 de aplicaţii de finanţare. Acestea vor fi finalizate gradual, în perioada septembrie 2008 - iunie 2009. Ministerul estimează că, până la sfârşitul anului 2008, vor fi transmise, gradual, la CE pentru aprobare între şase şi opt proiecte. Restul vor fi trimise pentru evaluare şi aprobare în anul 2009.

În sectorul de termoficare (axa prioritară 3 din POS Mediu) se află în pregătire (cu fonduri PHARE) trei aplicaţii de finanţare în oraşele Timişoara, Iaşi şi Bacău. Aplicaţiile de finanţare vor fi elaborate până la sfârşitul anului curent.

În sectorul de protecţia naturii (axa prioritară 4 din POS Mediu), o nouă sesiune de proiecte va începe, probabil, în luna iulie. Prima sesiune de proiecte a fost lansată în octombrie 2007. La nivelul organismelor intermediare responsabile de verificarea şi evaluarea proiectelor au fost depuse 48 de proiecte, dintre care 22 au fost respinse, iar celelalte 26, cu o valoare de aproximativ 12 milioane de euro, urmea­ză să fie revizuite până la sfârşitul lui mai. Primele decizii de finanţare pentru 15-20 de proiecte se vor semna în luna iulie.

Pe axa prioritară 5 din POS Mediu (Inundaţii şi zona costieră), Domeniul major de intervenţie 1 (Protecţia împotriva inundaţiilor), pregătirea proiectelor înregistrează o relativă întârziere faţă de celelalte axe prioritare. Întârzierea este motivată de necesitatea de actualizare a strategiei naţionale de management al riscului la inundaţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb