AVERTISMENT DIN RUSIA: Preţul mondial al petrolului poate ajunge la 60 dolari barilul, în trei ani

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 decembrie 2010

Veniturile Rusiei sunt puternic dependente de exporturile de petrol.

Veniturile Rusiei sunt puternic dependente de exporturile de petrol.

Cotaţia mondială a ţiţeiului ar putea să scadă la 60 de dolari/baril în următorii trei ani, pentru o perioadă de circa şase luni, situaţie care va avea un puternic impact negativ asupra economiei Rusiei - dependentă de preţurile de pe pieţele energetice internaţionale, avertizează ministrul finanţelor de la Moscova, Alexei Kudrin.

"Preţul petrolului va scădea sub 60 de dolari barilul în trei ani, timp de şase luni. Această tendinţă rezultă din analize şi materiale analitice realizate în domeniu", a spus Kudrin, în cadrul unei conferinţe a Camerei de Audit.

Rusia, care continuă să depindă de exporturile de materii prime ca sursă principală de venituri bugetare, a fost grav afectată de criza economică globală din 2008, însă redresarea destul de rapidă a cotaţiilor ţiţeiului a redus presiunile asupra bugetului federal.

În această vară, premierul rus, Vladimir Putin, afirma că veniturile extrabugetare datorate creşterii preţului petrolului vor permite Rusiei să-şi administreze în mod eficient problemele fiscale.

Putin sublinia, atunci, că bugetul pe 2010 a fost proiectat la un preţ al ţiţeiului de 58 de dolari barilul, iar media până în iunie a depăşit 70 de dolari/baril.

Rusia anticipează că va avea un deficit bugetar de 4% din PIB în 2011, dacă preţul ţiţeiului va fi de 70 de dolari/baril, respectiv de 8% din PIB, dacă preţul va fi de 50 de dolari barilul.

În prezent, pe piaţa americană, cotaţia ţiţeiului brut este de circa 90 de dolari/baril, cu tendinţă de creştere în condiţiile în care stocurile de petrol din SUA au scăzut cu 3,82 milioane de barili săptămâna trecută, la 355,9 milioane de barili, după cum a anunţat Departamentul Energiei. Analiştii anticipau un declin de numai 1,4 milioane de barili.

Amintim că, săptămâna trecută, analiştii băncii americane de investiţii "JPMorgan Chase & Co." au estimat că preţul ţiţeiului va urca la 120 de dolari/baril înainte de finele anului 2012, ca urmare a sporirii consumului pe pieţele emergente. Pentru 2011, previziunea "JPMorgan" este, în medie, de 93 de dolari barilul.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care asigură 40% din producţia mondială de profil, se reuneşte sâmbătă, în Quito - Ecuador, ca să-şi stabilească strategia viitoare. OPEC nu şi-a mai modificat cotele de producţie din 2008.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb