Avertizarea Cod galben ar putea fi prelungită

Adina Lateş
Miscellanea / 3 ianuarie 2016

Actualizare 14:56 CFR: Trenurile circulă pe toate magistralele feroviare, dar circulaţia este adaptată la condiţii meteo nefavorabile

Traficul feroviar este deschis, la această oră, pe toate magistralele de cale ferată, circulaţia trenurilor fiind, însă, adaptată la condiţii meteo nefavorabile, informează, duminică, Compania Naţională de Cai Ferate "CFR" SA.

Echipele feroviare de specialitate fac verificări permanente pe toate secţiile de cale ferată de pe raza judeţelor aflate sub cod galben, iar pe segmentele unde situaţia o impune se intervine operativ pentru remedierea tuturor deranjamentelor tehnice care se pot înregistra la nivelul şinei, din cauza temperaturilor foarte scăzute.

Angajaţii companiilor feroviare sunt la dispoziţia călătorilor prin informarea permanentă despre modificările care pot interveni în graficul trenurilor, precum şi prin intervenţia permanentă astfel încât circulaţia trenurilor să se desfăşoare în condiţii de siguranţă toate rutele de cale ferată. Pasagerii sunt rugaţi ca înainte de plecarea la drum să se informeze telefonic la Gara CFR din localitatea de plecare pentru informaţii actualizate despre mersul trenului cu care intenţionează să călătorească. De asemenea, călătorii se pot informa cu privire la ora de sosire sau de plecare a trenurilor din gările Bucureşti Nord, Braşov, Craiova şi Timişoara pe site-ul www.cfr.ro.

Conform unei atenţionări emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, în intervalul 3 ianuarie, ora 14 - 4 ianuarie, ora 12, ninsorile se vor extinde dinspre sud-vestul extrem al ţării şi vor cuprinde treptat regiunile sudice, iar stratul de zăpadă nou depus va fi de aproximativ 10 cm. În Oltenia şi vestul Munteniei vântul va avea intensificări temporare, atingând la rafală 50...55 km/h, iar în sudul Banatului 60...70 km/h, viscolind zăpada.

Vremea se va menţine geroasă în majoritatea regiunilor, iar în estul Transilvaniei şi în nordul şi centrul Moldovei, temperatura aerului va coborî local sub minus 15 grade. În sudul Dobrogei, precum şi în estul şi centrul Munteniei, inclusiv în municipiul Bucureşti, va ninge slab, îndeosebi în noaptea de duminica spre luni (3/4 ianuarie), iar vântul va sufla cu 40...45 km/h.

CFR SA îi asigură pe călători că toate măsurile operative întreprinse în această perioadă de angajaţii feroviari au ca principal scop circulaţia trenurilor în condiţii de siguranţă.

(A.L.)

------------------

Actualizare 14:08 Răzvan Sava: Firmele responsabile cu deszăpezirea în Capitală vor interveni cu 450 de utilaje şi 1.400 de muncitori

Firmele responsabile cu deszăpezirea în Bucureşti vor interveni cu 450 de utilaje iar cei care nu vor respecta strategia de intervenţie vor fi sancţionaţi, a anunţat primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, într-un comunicat, după ce astăzi a convocat comandamentul de iarnă.

Potrivit prognozei Institutului Naţional de Meteorologie şi Hidrologie, în Bucureşti este posibil să ningă în noaptea de duminică spre luni, iar temperatura va depăşi minus 10 grade pe timpul nopţii.

Intervenţia pentru deszăpezirea oraşului este atributul firmelor de salubritate, aflate sub contract cu primăriile de sector. Primăria Capitalei are rolul de coordonare a acţiunilor de deszăpezire, de monitorizare şi control al acestora, se precizează în comunicat.

Firmele responsabile cu deszăpezirea oraşului au anunţat că vor interveni cu 450 de utilaje şi 1.400 de muncitori, astfel: 70 de utilaje în sectorul 1; 120 de utilaje în sectorul 2; 70 de utilaje în Sectorul 3; 45 de utilaje în sectorul 4; 49 de utilaje în sectorul 5 şi 96 de utilaje în sectorul 6.

"Avem un plan de deszăpezire la nivelul întregului oraş. Avem - şi pe hârtie, şi în teren - utilaje şi oameni pregătiţi pentru această activitate. Îi asigur pe responsabilii cu deszăpezirea că ne vom exercita atribuţiile de coordonare cu profesionalism, iar cele de monitorizare şi control, cu rigoare. Cine nu îşi face treaba va fi aspru sancţionat", a afirmat primarul general Răzvan Sava.

Potrivit strategiei de deszăpezire, prioritate pentru intervenţie vor avea podurile, pantele, pasajele rutiere, urmând ca apoi să se intervină pe traseele pe care circulă mijloacele de transport în comun. Tot la urgenţă se va acţiona pentru deblocarea arterelor situate în perimetrul spitalelor şi altor obiective sociale de interes. Odată finalizată intervenţia pe obiectivele amintite, se va interveni pe arterele secundare.

De asemenea, primarul general interimar a cerut Poliţiei Locale şi Direcţiei de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti să trateze responsabil problema persoanelor fără adăpost şi să asigure transportul persoanelor din această categorie defavorizată către adăposturile Primăriei Generale şi ale primăriilor de sector.

Primăria Capitalei are disponibile, în prezent, 106 locuri în complexul de servicii sociale "Sfântul Ioan" din bulevardul Theodor Pallady, restul până la 555 fiind deja ocupate.

Primăria Capitalei şi Poliţia Rutieră a Municipiului Bucureşti adresează un apel bucureştenilor să folosească cât mai mult mijloacele de transport public. În acest sens, RATB va suplimenta numărul mijloacelor de transport în comun pe majoritatea liniilor.

De asemenea, PMB atenţionează proprietarii de clădiri sau spaţii comerciale că au obligaţia de a înlătura zăpada depusă pe trotuarele din faţa imobilelor pe care le deţin.

(S.A.)

-------------

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) ar putea prelungi codul galben de ninsori pentru sudul ţării, deşi viteza vântului va scădea şi vor creşte temperaturile, de marţi după-amiază vor fi precipitaţii sub formă ploaie iar în noaptea de marţi spre miercuri în Oltenia şi Banat va apărea poleiul, a anunţat directorul ANM, Ion Sandu, potrivit unor surse din presă.

"Cantităţile de zăpadă, precipitaţiile, pentru cele zece judeţe, până mâine la prânz, nu sunt foarte importante dar sunt asociate cu vânt de 50-60 de kilometri pe oră", a precizat acesta la videoconferinţa cu prefecţii din cele zece judeţe afectate de Codul galben, organizată la MAI.

Sandu a adăugat că de luni după-amiază este posibil ca ANM să emită din nou Cod galben sau informare, explicând că "mai cedează vântul, dar vor continua ninsorile în partea de sud şi sud-vest".

"Totodată, cresc temperaturile. În loc de minus 10 pot fi minus 5-6 grade, dar de marţi după-amiază, precipitaţiile vor fi sub formă de ploaie şi atunci în noaptea de 5 spre 6 este posibil ca tot în zona Oltenia - Banat să apară polei", a adăugat directorul ANM.

După această perioadă, a spus directorul ANM, timp de 10 zile, vor fi temperaturi normale pentru această lună.

Aproximativ 3.500 de jandarmi, poliţişti şi pompieri au fost mobilizaţi în cele zece judeţe aflate sub atenţionare de Cod galben, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, înaintea videoconferinţei cu prefecţii.

"MAI, în judeţele sub atenţionare de cod galben, a pregătit pentru intervenţie 3.500 de pompieri, poliţişti, jandarmi şi aproximativ 900 de mijloace iar în rezervă, în funcţie de evoluţia fenomenelor meteorologice, 5.600 de forţe", a spus ministrul.

"De dimineaţă, la nivelul fiecărui inspectorat pentru situaţii de urgenţă este activată o grupare operativă care va monitoriza situaţiile în teren", a mai spus acesta.

De asemenea, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, a vorbit despre faptul că autorităţile trebuie să acorde, în această perioadă, o atenţie deosebită persoanelor care se află sub dializă şi femeilor însărcinate.

Raed Arafat i-a sfătuit pe prefecţi să acorde sprijin persoanele fără adăpost în azilele de noapte. "Dacă aceste persoane se prezintă la Unitatea de Primiri Urgenţe, să nu fie trimise înapoi în stradă", a subliniat Arafat, potrivit Agerpres.

Directorul CNADNR, Cătălin Homor, a declarat că stocurile companiei sunt "suficiente pentru aproximativ două luni de iarnă" iar utilajele sunt "sută la sută pregătite".

Prefecţii din cele zece judeţe aflate sub Cod galben au spus, în cadrul videoconferinţei, că, până în prezent, nu au întâmpinat probleme.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb