• "Hidroelectrica" se poate diviza fără acest aviz
Restructurarea producţiei noastre de energie electrică în două mari companii nu va putea fi pusă în practică fără avizul Consiliului Concurenţei, care trebuie să se pronunţe asupra concentrării economice. Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, ne-a declarat: "Nu era nevoie de avizul nostru înainte de adoptarea Hotărârii de Guvern. Actul normativ nu va putea fi pus în practică dacă nu are un aviz favorabil din partea Concurenţei. Hidroelectrica se poate diviza, însă, înainte de acest aviz. Cum această operaţiune nu afectează concurenţa pe piaţă, nu este nevoie de acordul nostru".
Domnia sa ne-a explicat că autoritatea pentru concurenţă va trebui să se pronunţe asupra concentrării economice în trei luni de la primirea tuturor datelor solicitate de la companiile energetice care vor forma viitoa-rele societăţi Electra şi Hidroenergetica. În prezent, Consiliul Concurenţei nu a primit toate informaţiile solicitate, dar speră să le deţină până la finele lunii martie.
Întrebat cum se va putea pronunţa Consiliul Concurenţei asupra acestei concentrări economice fără să fi finalizat, mai întâi, ancheta utilă pe piaţa energiei, Bogdan Chiriţoiu ne-a răs-puns: "Ancheta utilă a fost pornită simultan cu analiza concentrării economice prin formarea celor două companii tocmai ca să ne ajute să ne pronunţăm corect asupra pieţei. În cadrul acestei anchete utile, vom primi informaţii şi de la operatorii privaţi asupra planurilor de investiţii în producţia de energie pe termen lung. Vom putea avea, astfel, o imagine completă, pe termen lung, a pieţei noas-tre de energie şi asupra impactului formării şi funcţionării celor doi campioni energetici".
De obicei, durata de realizare a unei astfel de anchete este de un an de zile. În urma anchetelor de cunoaştere a domeniilor strategice a economiei, Consiliul Concurenţei a descoperit şi încălcări ale legii, a demarat investigaţii şi a aplicat amenzi unor operatori economici din domeniul farmaceutic, al produselor alimentare şi al pieţei grâului. Bogdan Chiriţoiu ne-a spus că va declanşa investigaţii şi pe piaţa de energie dacă în timpul anchetei sunt descoperite încălcări ale legii.
În componenţa Electra vor intra Complexurile Energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari şi Craiova), Nuclearelectrica, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) şi trei sucursale ale Hidroelectrica (Vâlcea, Târgu Jiu şi Sibiu), precum şi Hidroserv Râmnicu Vâlcea. Hidroenergetica va cuprinde restul sucursalelor Hidroelectrica (Porţile de Fier, Sebeş, Buzău, Târgu Jiu, Caransebeş, Haţeg, Argeş, Cluj, Bis-triţa), Electrocentrale Bucureşti, CTE Deva şi CET Paroşeni (aparţinând Termoelectrica), şi Compania Naţională a Huilei (CNH) Petroşani.