AVOCAT, DESPRE OFERTA BT PENTRU ÎMPRUMUTAŢII ÎN CHF: "Ratele rezultate din noua înţelegere ar putea să ajungă la nivelul celor vechi"

Alexandru Costea
Bănci-Asigurări / 15 aprilie 2015

Avocatul Coltuc Marius Vicenţiu îi avertizează pe clienţii cu credite în CHF ai Volksbank, bancă preluată recent de Banca Transilvania, că în ciuda conversiei cu discount de 22,5% şi a eliminării comisionului de risc, ratele rezultate din noua înţelegere ar putea să ajungă la nivelul celor vechi.

Avocatul notează: "Oferta Băncii Transilvania (BT) pentru clienţii cu credite în franci elveţieni (CHF) ai băncii recent preluate, Volksbank, rămasă deocamdată singulară în piaţă, a stârnit reacţii dintre cele mai diverse. Datornicii şi specialiştii au analizat-o din diferite puncte de vedere pentru a vedea în ce măsură va reduce povara ratelor, mai ales că pare mult mai bună decât propunerea guvernului în acest domeniu.

Există însă multe lucruri la care clienţii preluaţi de Banca Transilvania trebuie să fie atenţi atunci când vor fi chemaţi să semneze noile contracte sau acte adiţionale la cele vechi, întrucât în ciuda conversiei cu discount de 22,5% şi a eliminării comisionului de risc, ratele rezultate din noua înţelegere ar putea să ajungă la nivelul celor vechi.

O altă sursă de creştere ulterioară o pot reprezenta comisioanele. Banca Transilvania a anunţat că va elimina comisionul de risc, rebotezat comision de administrare după ce a fost declarat ilegal în urma unui proces încheiat în ianuarie 2014. Însă, aşa cum sugerează bancherul.ro, o privire asupra previziunilor publicate de BT arată că banca ce a preluat

operaţiunile Volksbank şi-a bugetat venituri din comisioane în creştere.

Comisionul respectiv, după cum spun clienţii cu credite în franci elveţieni, reprezenta circa 30% din valoarea ratei. Eliminarea acestuia va uşura povara ratei pentru datornic, dar va diminua şi câştigurile băncii din comisioane.

Cifrele publicate de Banca Transilvania prevăd un nivel al veniturilor din comisioane de 489 de milioane de lei după fuziune, din care 441 de milioane de lei reprezintă câştigurile din comisioane ale băncii cumpărătoare luate separat. Rezultă o sumă de circa 48 de milioane de lei reprezentând venituri din comisioane aferente operaţiunilor preluate de la Volksbank.

Numai că, dacă ne uităm pe datele financiare ale Volksbank, găsim că instituţia cu capital austriac a câştigat anul trecut, din comisioane, circa 27 de milioane de lei. Aşa că suma de 48 de milioane venituri din comisioane pentru acest an ar corespunde unei creşteri de 177 la sută a performanţei din 2014 pe acest segment sau, în cifre, de 21 de milioane de lei.

Având în vedere că împrumuturile denominate în franci elveţieni (CHF) al Volksbank reprezintă aproape o treime din totalul creditelor acordate, iar raportul dintre credite şi depozite este debalansat puternic în favoarea împrumuturilor acordate, putem bănui că va exista o presiune foarte mare asupra comisioanelor la creditele aflate în derulare. Mai simplu spus, e de aşteptat ca Banca Transilvania să mărească anumite comisioane, inclusiv la aceste credite în franci eleveţieni, pentru a reuşi să ajungă la creşterea cu 21 de milioane de lei a veniturilor pe acest capitol".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb