Avocatul Poporului, instituţie condusă de Renate Weber (ex-ALDE) a atacat la Curtea Constituţională mai multe prevederi din Ordonanţa de urgenţă 1 din 1999, care reglementează instituirea stării de urgenţă, potrivit unui comunicat de presă.
Cererea lui Weber vine exact în ziua în care Parlamentul a încuviinţat decretul preşedintelui Klaus Iohannis de prelungire cu o lună a stării de urgenţă pe întreg teritoriul României, dar cu o serie de condiţii impuse guvernului, care nu se regăseau în decretul şefului statului. Astfel, potrivit hotărârii Parlamentului, guvernul nu ar trebui să mai ia măsuri de restrângere a drepturilor fundamentale decât prin acte normative cu putere de lege şi este chemat să prezinte Parlamentului săptămânal un raport cu privire la măsurile adoptate sau pe care intenţionează să le ia pentru combaterea epidemiei de coronavirus.
Paradoxal, Renate Weber îi ceruse preşedintelui Iohannis să declare starea de urgenţă din cauza epidemiei de coronavirus încă din 12 martie, când preşedintele excludea încă o asemenea soluţie. La acel moment, Weber nu avea obiecţii faţă de legislaţia care guvernează instituirea stării de urgenţă, informează G4media.
Renate Weber susţine în sesizarea la CCR că preşedintele are prea multe puteri în această situaţie şi cere Curţii să declare neconstituţionale mai multe articole din OUG.
Mai precis, Weber susţine că sunt neconstituţionale articolul 9, o parte din articolul 14 şi articolul 28 din Ordonanţa de urgenţă 1/1999 , dar şi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2020 (care stabileşte sancţiuni mai dure pentru încălcarea unor preveder din OUG 1/1999).
Renate Weber susţine că "Prevederile art. 14 lit. c1) - f) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 sunt neconstituţionale, întrucât permit Preşedintelui României să legifereze în domenii pentru care Legea fundamentală cere intervenţia legiuitorului primar sau a celui delegat prin modificarea unor legi organice şi prin restrângerea efectivă a exerciţiului drepturilor omului. În esenţă, Avocatul Poporului consideră că dacă legiuitorul constituant ar fi considerat că prin decret, ca act administrativ normativ, Preşedintele poate legifera în perioada stării de urgenţă sau de asediu, ar fi prevăzut în mod expres un tip de delegare legislativă, aşa cum a reglementat-o în cazul celeilalte autorităţi executive, Guvernul", potrivit comunicatului citat.
Avocatul Poporului apreciază că art. 28 din din OUG 1/1999 "este formulat într-un mod atât de general, încât normele legale sunt lipsite total de previzibilitate şi claritate, ceea ce determină imposibilitatea destinatarului legii, şi anume, persoana care ar încălca prevederile art. 9 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999, de a-şi stabili conduita de urmat, în lipsa unei descrieri riguroase a unei fapte contravenţionale".
Ce prevăd articolele atacate de Weber la CCR:
Articolul 9:
(1) Conducătorii autorităţilor publice, ai celorlalte persoane juridice, precum şi persoanele fizice au obligaţia să respecte şi să aplice toate măsurile stabilite în prezenta ordonanţă de urgenţă, în actele normative conexe, precum şi în ordonanţele militare sau în ordine, specifice stării instituite.
(2) Conducătorii autorităţilor publice şi administratorii operatorilor economici care asigură servicii de utilitate publică în domeniile energetic, sănătate, agricultură şi alimentaţie, alimentare cu apă, comunicaţii şi transporturi au obligaţia de a asigura continuitatea furnizării serviciilor esenţiale pentru populaţie şi pentru forţele destinate apărării.
Art. 14, lit. c1) - f) :
Decretul de instituire a stării de asediu sau a stării de urgenţă trebuie să prevadă următoarele:
c^1) măsurile de primă urgenţă care urmează a fi luate;
(la 15-11-2004, Litera c^1) a art. 14 a fost introdusă de pct. 12 al art. I din LEGEA nr. 453 din 1 noiembrie 2004, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1.052 din 12 noiembrie 2004. )
d) drepturile şi libertăţile fundamentale al căror exerciţiu se restrânge, în limitele prevederilor constituţionale şi ale art. 4 din prezenta ordonanţă de urgenţă;
e) autorităţile militare şi civile desemnate pentru executarea prevederilor decretului şi competenţele acestora;
f) alte prevederi, dacă se consideră necesare.
Art. 28:
(1) Nerespectarea prevederilor art. 9 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 20.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 10.000 lei la 70.000 lei, pentru persoane juridice.
(2) Pe lângă sancţiunea contravenţională principală prevăzută la alin. (1), în funcţie de natura şi gravitatea faptei, se pot aplica şi una sau mai multe dintre următoarele sancţiuni contravenţionale complementare, prevăzute în ordonanţele militare:
a) confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenţie;
b) interzicerea accesului prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate;
c) suspendarea temporară a activităţii;
d) desfiinţarea unor lucrări;
e) refacerea unor amenajări.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.04.2020, 07:04)
Sunt disperată că nu se vorbește suficient de mine!! Vreau să rămân o voce de privighetoare! Si sunt singura femeie din ALDE care nu i am cerut dlui Tăriceanu să mă ia de nevastă !
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.04.2020, 08:06)
Panarama lui GANSACU .....NO COMMENT.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.04.2020, 10:47)
Avocatul Popoului lui Tariceanu cere tot ce doreste dosul lui Tariceanu (ca ala este singurul organ care dicteaza in partid).
Pe ciumatii astia rosii ii deranjeaza ca s-a facut ceea ce se putea maxim face in conditiile in care au lasat ei Romania, ii deranjeaza ca avem mult mai putine cazuri de infectii si de decese decat altii (desi spitalele sunt varza) si ii deranjeaza ca actualii au gestionat bine aceasta criza (cel putin pana acum) asa incat cauta sa-i
faulteze prin orice mijloc posibil (ca atat stiu ciumatii rosii - sa distruga).
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.04.2020, 20:47)
Organele conducatoare ALDE infipte in Avocatul Poporului ne duc spre culmi de justitie nebanuite. Curtea constitutionala terfelita la perfectiune de aceste organe mani-pulante de mare masa votanta va da un verdict phallus fatidicus spre care Renate se va aplica cu deosebita atentie uitind ca de fapt ea trebuie sa reprezinte interesul maselor votante.
Ce curvasarie de oameni politici corecti !
1.4. Pt. #1. (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.04.2020, 03:02)
Să te ia de nevastă..? ;nici pe motocicletă nu te-ar fi luat baragradino!.. Motociclistul 'Moliceanu' nu avea ataș la motocicletă pentru muieri de peste 100 kg
2. Doamna Renate Weber
(mesaj trimis de Cristian în data de 17.04.2020, 08:43)
Doamna Renate Weber se apropie de frumoasa vârstă de 65 de ani, înțelege că nu va mai putea ieși din casă, nici până la biserica din colț și atunci e de înțeles. Altfel, în buchea legii actuale Santa Klaus poate prelungi situația de urgență până la Crăciun că și atunci merge lumea la biserica.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.04.2020, 02:14)
65? Poza arată altceva.. Dar ce contează e că arată ca Ciorbea Victoraș, și că nu ar trebui să existe Avocatul Poporului plătit de noi
3. fără titlu
(mesaj trimis de sabin în data de 17.04.2020, 09:15)
Iar a tras asta o betie cu prietena Nicolau si acum vomita enormitatile ce tin de mahmureala...
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.04.2020, 02:24)
Renate și cu Norica?.. ; fără alte rebuturi politice ale sexului frumos , succesoare ale.. Adela Mărculescu care a vorbit în Parlament ca Ana Pauker (seria a doua) prin anii ' 90???
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.04.2020, 10:28)
Jegosul de Iohannus a pus-o cu Renate, asta chiar o sa convinga CCR ca are dreptate.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.04.2020, 20:50)
Iohannus are un phallus de trece prin inima avocatei cu febra in grade Weber....
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.04.2020, 02:32)
JEGOSULeee de la #4, ; Nu bănuiești că CCR a pus - o pe Renata să facă acest demers/ contestație.? Că sunt din aceeași ceată a lui Eminescu..." unde ești tu Țepeș Doamne să-i împarți în două cete."...
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.04.2020, 02:37)
Jegosule # 4, nefericit ești fără Vasilica de Videle în bucătăria de la Cotroceni. Pe la Rahova la vorbitor ai mai fost?
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.04.2020, 11:08)
Matale ai inceput sa te pricepi la toate !?...
Cred ca ai nevoie de o pensie...
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.04.2020, 02:07)
O pensie da... dar nu una nesimțită. Să o separe de lunga perioada activă.