Cristian Duţescu, avocatul SIF2 Moldova, susţine că există probleme de legalitate la introducerea punctului privind atragerea răspunderii SIF2, pe ordinea de zi a AGA din 12 martie de la Iaşitex, şi că votul acţionarului majoritar, "A2 Impex" SRL, la unele puncte unde avea interese contrare "Iaşitex", a fost exprimat ilegal.
Adunarea Generală a Acţionarilor "Iaşitex" (IASX) a respins, pe 12 martie, propunerile făcute de SIF2 Moldova - precum anularea aprobării vânzării unor terenuri ale companiei sau a unor tranzacţii făcute între societăţi din grupul SCR, care controlează emitentul, dar au aprobat tragerea la răspundere a SIF2, pentru comportament abuziv, conform raportului transmis, marţi, Bursei de Valori Bucureşti.
La "Iaşitex", are loc un conflict deschis între SIF2, care deţine 29% din companie, şi grupul SCR, controlat de Ştefan Vuza, care are 63% din IASX, prin "A2 Impex" SRL.
Cristian Duţescu ne-a relatat: "La punctele de pe ordinea de zi a AGA care vizau atragerea răspunderii SIF Moldova pentru diverse aspecte, nu am avut mandat să particip, aşa că am ieşit din sală şi nu am votat. Consider că aceste puncte au fost introdusele nelegal pe ordinea de zi şi probabil vom ataca hotărârea AGA. Am observat că acţionarul majoritar a votat în favoarea acestor puncte, afectate de cauze de nulitate".
Conform avocatului, introducerea pe ordinea de zi a punctelor legate de tragerea la răspundere a SIF Moldova, pentru iniţierea abuzivă a numeroase litigii nefondate şi neîntemeiate împotriva societăţii şi acţiuni împotriva "Iaşitex", este nelegală, având în vedere că SIF2 nu a făcut decât să îşi exercite drepturile legitime prin contestarea unor decizii AGA şi înscrierea acestor litigii în cartea funciară (în cazul vânzării unor terenuri).
La AGA de luni, acţionarii "Iaşitex" au aprobat iniţierea demersurilor judiciare pentru tragerea la răspundere a Societăţii de Investiţii Financiare Moldova, inclusiv a reprezentantului legal al acesteia, Claudiu Doroş, şi obligarea acestora la acoperirea prejudiciului adus societăţii şi celorlalţi acţionari, prin mai multe acţiuni, precum: -iniţierea abuzivă a numeroase litigii nefondate şi neîntemeiate împotriva societăţii (dovadă fiind soluţiile pronunţate de instanţele judecătoreşti de respingere a acţiunilor SIF), expunând imaginea şi reputaţia societăţii şi a celorlalţi acţionari ai acesteia şi afectând activitatea curentă a societăţii şi planurile investiţionale ale acesteia, iniţierea unor demersuri administrative care au condus la blocarea/împiedicarea activităţii normale a societăţii (cum ar fi notarea abuzivă a unor litigii în cărţile funciare ale imobilelor aliate în patrimoniul societăţii) şi la imposibilitatea societăţii de a-şi îndeplini obligaţiile faţă de terţi, pentru lipsa şi refuzul de implicare în activitatea societăţii, prin activitatea sistematică de şicanare a activităţii şi planurilor de investiţii propuse, prin blocarea de principiu a oricărei iniţiative de dezvoltare şi investiţie, prin demararea unei campanii mediatice de discreditare a societăţii.
Domnul Duţescu ne-a spus că a reintrat în sală, la AGA, la punctele introduse de SIF2 pe ordinea de zi - precum anularea aprobării vânzării unor terenuri ale companiei sau a unor tranzacţii făcute între societăţi din grupul SCR, care controlează emitentul. Aceste puncte au fost respinse.
Avocatul SIF Moldova consideră că acţionarul majoritar ar fi trebuit să se abţină de la vot potrivit art. 127 din Legea 31/1990, cel puţin la punctul care privea iniţierea demersurilor judiciare pentru constatarea nulităţii absolute/anularea tranzacţiei bursiere din data de 29.11.2017, prin care "Iaşitex" a achiziţionat de la acţionarul său majoritar, "A2 Impex" SRL, un număr de 3.468.793 acţiuni "Chimcomplex" la un preţ de 1,49 lei/acţiune, plătind o sumă totală de 5.168.501,57 lei, superioară întregului profit aferent anului 2016. Domnia sa ne-a spus: "A2 ar fi trebuit să se abţină pentru că era contraparte în tranzacţie şi avea interese contrare Iaşitex. Dar au votat împotrivă".
Domnia sa a mai spus că SIF Moldova a încercat anularea aprobării vânzării unor terenuri, considerând că aceasta este împotriva intereselor societăţii, având în vedere că acolo se află hale de producţie: "De asemenea, deciziile ca societatea să participe la capitalul societăţilor din Grupul SCR afectează afacerile companiei".
SIF Moldova mai propusese introducerea acţiunii în răspundere împotriva lui Ştefan Vuza, în dubla sa calitate de titular al contractului de asistenţă juridică nr. 0051057/ 12.05.2014, încheiat cu "Iaşitex" SA şi în acelaşi timp de acţionar majoritar indirect al companiei, precum şi a acţionarului majoritar "A2 Impex" SA pentru prejudiciul cauzat societăţii în cuantum de 788.302,22 lei.
"Am încercat să aflăm în ce au constat serviciile avocaţiale prestate de domunl Vuza, dar ni s-a răspuns doar că au fost prestate conform contractului", a declarat domnul Duţescu.
"Iaşitex" şi "A2 Impex" fac parte din grupul SCR, al cărui Preşedinte este Ştefan Vuza, care, în 2003, a achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni deţinut de către APAPS.
"Chimcomplex", tot din grupul SCR, a fost desemnat câştigător al licitaţiei pentru o parte dintre activele combinatului "Oltchim" Râmnicu Vâlcea, la finalul anului trecut.