Banca Angliei a anunţat, ieri, că va face publice rezultatele testelor de stres ale băncilor din ţară în 28 noiembrie, astfel încât să poată oferi în timp util o analiză a modului în care banca centrală va face faţă unei posibile ieşiri a ţării din UE fără un acord cu Bruxellesul.
Banca Anglei a precizat că Raporul său de Stabilitate Financiară (FSR) şi rezultatele finale ale testelor de stres anuale ale băncilor majore din Regatul Unit vor fi publicate în 28 noiembrie, nu în 5 decembrie, cum era planificat anterior.
Banca Angliei a informat că răspunde astfel cererii venite de la Comisia de Finanţe din Parlament şi urmează să furnizeze o analiză privind modul în care proiectul de acord de Brexit dintre Londra şi Bruxelles "va afecta capacitatea băncii centrale de a-şi îndeplini mandatele din statut în privinţa stabilităţii monetare şi financiare". Analiza trebuie să includă varianta ieşirii din UE fără acord.
Comisia a solicitat ca această analiză să fie finalizată în timp util, înainte ca Parlamentul să îşi epxrime votul privind acordul.
Amintim că, la data de 14 noiembrie, premierul britanic Theresa May a ajuns la un proiect de acord cu UE privind Brexitul, dar acesta a provocat mai multe plecări din Guvern, în condiţiile în care demisionarii nu au acceptat prevederile referitoare la viitorul Irlandei de Nord după ieşirea din UE. Theresa May a respins, la finele săptămânii trecute, contrapropunerile la proiectul său de acord negociat cu Uniunea Europeană.
Luni, cei 27 de membri ai UE au dat o primă unde verde acordului "divorţului" negociat cu Londra, lansând astfel o ultimă săptămână de negocieri înaintea unui summit de la Bruxelles pe tema acordului.
• Guvernatorul Băncii Angliei susţine acordul pentru Brexit
Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a afirmat ieri că susţine acordul pentru Brexit convenit de premierul Theresa May cu Uniunea Europeană, pentru că va contribui la ieşirea fără probleme a Marii Britanii din blocul comunitar, transmite Reuters.
"Am subliniat de la început importanţa de a avea o formă de tranziţie între actualele aranjamente şi cele finale. Aşa că salutăm aranjamentele de tranziţie în acordul de retragere...şi luăm notă de posibilitatea extinderii perioadei de tranziţie", a spus Carney, conform news.ro.
Carney a declarat în faţa parlamentarilor că analiza pe care o va realiza banca centrală referitoare la implicaţiile Brexitului nu va include o evaluare a efectelor unei decizii a Marii Britanii de a rămâne în Uniune.
"Nu intenţionăm să analizăm un al treilea scenariu, în care Brexitul nu ar avea loc", a spus guvernatorul.
Carney şi alţi oficiali ai Băncii Angliei au reiterat avertismentul ca investitorii să nu se aştepte că banca centrală va răspunde la şocul provocat de lipsa unui acord prin reducerea dobânzilor, aşa cum a procedat după referendumul pentru Brexit din 2016.